Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Din Kuweit la Sibiu: istoria unei antreprenoare care a deschis o brutărie artizanală

După 14 ani de locuit în Kuweit, o tânără antreprenoare a revenit în țară cu o singură idee – de a avea propria afacere care să-i aducă nu numai independență financiară, dar și satisfacție sufletească. A reușit să-și îndeplinească visul după multe greutăți birocratice în plină pandemie. De aproape un an gastronomia Sibiului s-a îmbogățit astfel cu o brutărie artizanală.

Brutăria „5 pâini 2 pești” începe să aibă tot mai mulți consumatori, dornici să guste o pâine diferită de cea de pe rafturile supermarketurilor: organică, din făinuri integrale, fără gluten. Istoria acestei brutării este una personală. Este istoria Nataliei Sitcai.

„Am căutat ce pot să fac”

Natalia Sitcai este bucureșteancă. Acum 14 ani s-a mutat în Kuweit deoarece acolo se aflau părinții ei. Tatăl Nataliei este medic și a plecat din România după Revoluție, pentru a-și susține financiar familia.

Natalia recunoaște că nu a planificat să experimenteze atât de mult o viață departe de stilul european.

„În Kuweit am plecat întâmplător, la vârsta de 28 de ani, pe un fond de criză personală. Când am plecat n-am avut ce să las în urmă. Atunci am îmbrățișat această oportunitate de a cunoaște o cultură foarte departe de spațiul european. A fost o oportunitate pe cât de interesantă, pe atât de solicitantă. Am crezut că voi sta maxim 2-3 ani acolo, dar abia în 2 ani am început să mă relaxez”, își amintește antreprenoarea.

De la fotografie la pâine

Natalia a studiat regie de film, iar peste hotare a lucrat în domeniul fotografiei, totul pornind de la o expoziție în Kuweit, la invitația Ambasadei României. „În 2018 în ultima mea vacanță în România, am avut o inspirație. Atunci mi-am dat seama că important e să iei o decizie – nu poți să aștepți lucrul perfect sau nu ai nicio garanție că ai putea găsi o soluție, o variantă sau o idee mai bună. Important e să iei o hotărâre și să i te dedici în mod total. Asta am făcut și eu. Am avut curajul să pornesc pe un drum și să consider că acel drum e fără întoarcere și că o să dau totul”.

Natalia Sitcai a revenit astfel în țară și a început să caute ce ar putea să facă.

„Simțeam că nu pot să-mi trăiesc viața într-un continuu spațiu de tranziție. Timpul trecea, iar eu îmi doream să mă întorc. Am ales brutăria ca să-mi încep viața de la zero. A fost puntea mea de întoarcere acasă. Am căutat foarte mulți ani un nou început profesional. Simțeam nevoia să mă dedic unui lucru cu semnificații mai înalte și, în același timp, am căutat ceva umil”, povestește Natalia Sitcai despre afacerea sa din Sibiu.

„Sunt o fire independentă și am căutat un business în zone în care identifici o lipsă. Am identificat-o în domeniul pâinii – o lipsă de pâine curată și foarte bine făcută, o pâine care să ducă brutăria la nivelul de artă. Identificând această lipsă, mi-am propus să o suplinesc”, spune tânăra.

„5 pâini 2 pești”

În scurt timp, a apelat la o companie de consultanță și a aplicat pentru finanțare prin programul Start-up Nation. „După ce am luat această hotărâre mi s-a părut că mi s-au deschis toate drumurile deodată. După 2 săptămâni vizitam expoziția IBA din Munchen, despre care eu nu știam nimic, cea mai mare expoziție de panificație din lume care se întâmplă o dată la 4 ani. Am asimilat cu mare repeziciune informațiile. Am început să învăț date, partea tehnică a ceea ce stă în spatele unei brutării. În alte câteva săptămâni am urmat cursurile Academiei elvețiene Richmond. Acel curs m-a ajutat mult să prefigurez și proiectul”, povestește aceasta.

Între timp, a venit pandemia, iar acest lucru a amânat termenele limită pentru implementarea proiectului, ceea ce a fost bine. „Pentru că au fost lucruri care nu puteau fi făcute într-un timp scurt, inclusiv alegerea locației, terminarea șantierului. Aici era o clădire veche, dar infrastructura nu se potrivea cu proiectul meu. Șantierul a fost pentru o femeie fără niciun fel de experiență și fără experiență recentă în România o mare provocare”, își amintește Natalia.

Astfel, primele pâini au fost scoase din cuptor la sfârșitul lunii august 2020. „Îmi amintesc că ultima pâine din acea zi am pus-o în mașină și am plecat acasă, spre București. Toată s-a umplut cu mirosul acelei pâini. Atunci am simțit că pot să cuceresc lumea”, subliniază antreprenoarea.

A lăsat Capitala pentru Sibiu

Natalia Sitcai a ajuns întâmplător să-și deschidă afacerea în Sibiu. „Bucureștiul mi-ar fi oferit oportunități foarte mari pentru această idee de business. Am aflat însă cu puțin timp înainte de finalizarea sesiunii că proiectele din București, Ilfov sunt depunctate. Am zis că de dragul proiectului o să plec de acasă… atât de mult investisem. Am luat decizia într-o seară. A trebuit să aleg un oraș. M-am gândit oare ce oraș îmi place în România. Prima opțiune ar fi fost Brașovul, a doua – Sibiul. Am făcut o mică cercetare, am căutat brutării artizanale în Sibiu. Nu era nimic. Am zis de ce nu? Brașovul m-a intimidat, pentru că mi s-a părut un oraș foarte dezvoltat în domeniul HoReCa la momentul respectiv”, spune aceasta.

Provocări pentru brutării artizanale

Una dintre cele mai mari provocări pe care antreprenoarea le-a identificat în domeniul brutăriilor artizanale este lipsa forței de muncă. „Nu știu dacă se poate generaliza, dar sunt convinsă că cea mai mare provocare e să-ți găsești colegi, forța de muncă. Acum mă simt salvată că am un coleg, care are simțuri dezvoltate de brutar și a fost deschis să învețe, a avut curiozitatea să experimenteze lucruri pe care nu le-a făcut înainte”.

În ceea ce privește furnizorii, antreprenoarea spune că lucrează cu făinuri aduse din Olanda, pentru că ține mult la gustul făinii. „Conceptul de bază se referă la un produs organic în integralitate. Ingrediente organice, selectate cu atenție, însemnând să aibă gust. Există calitate din punct de vedere tehnic, dar am întâlnit și făină fadă, fără gust. Și atunci gustul este o condiție sine qua non. Eu mi-am găsit mentorul în persoana unui brutar din Olanda, care a înființat singura școală din lume de brutărie organică. Este un morar cu o pasiune și un simț deosebite, care recent a restaurat o moară antică de vânt, care macină pe pietre. Acolo am avut ocazia să întâlnesc cea mai gustoasă făină. Și atunci am vrut să nu fac niciun compromis de la calitatea pe care ajunsesem s-o cunosc”. Crede însă că atunci când implementezi un trend care în afară câștigă mult teren, el produce consecințe. „Adică nu trebuie neapărat să ai producătorul de grâu organic înainte să ai o pâine organică. E important să simtă agricultorul că există un interes în zona asta, ca el să fie motivat să înființeze ferme organice. E adevărat că sunt acei 4 ani de conversie, e un timp de sacrificiu. Eu vreau să folosesc grâul românesc”, punctează Natalia Sitcai.

În prezent, pâinea produsă la brutăria „5 pâini 2 pești” se livrează consumatorilor acasă, iar fondatoarea anunță că în curând va deschide un magazin în Sibiu, pe strada Ocnei. „Am încercat să facem mai întâi cunoștință cu consumatorii pe măsura posibilităților noastre. Ar fi fost mai dificil să avem mai întâi magazinul și apoi consumatorii”. În planurile companiei conduse de Natalia Sitcai se află diversificarea ofertei. „Evident vom completa această ofertă cu produse de patiserie. Noi ne lăudăm cu ofertele noastre din făinuri integrale, pâinile negre, pâini de fermentație naturală, cu dospire retardă, adică cu o investiție consistentă de timp. Procesul tehnologic durează minim 36 de ore”.

(TB nr. 103, iunie-iulie 2021)

Total
1
Shares
1 comment
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rezultate solide pentru Vienna Insurance Group în prima jumătate a anului 2021

Articolul următor

Intențiile de investiții ale directorilor generali din România: transformarea digitală pe primul loc

Citește și:
Citeste mai mult

ibis Styles la Brașov in 2024

Accor, unul dintre grupurile lider la nivel global în domeniul ospitalității, își extinde portofoliul în România. Grupul a…
Zi de Zi știri economice:
Total
1
Share