Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

70.000 Euro pentru tineri fermieri și 15.000 Euro pentru ferme mici: se lansează noi apeluri pentru fonduri europene

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat ghidurile finale ale solicitantului și a anunțat data oficială la care încep înscrierile pentru fondurile europene de maximum 70.000 euro fiecare pentru tineri fermieri și 15.000 euro pentru ferme mici, pe anul 2021.

Sesiunea de primire online a a proiectelor pe site-ul AFIR începe în data de 27 august 2021, ora 9.00, pentru Submăsura 6.1 – instalarea tinerilor fermieri; Submăsura 6.3 – dezvoltarea fermelor mici și sM 16.4/ sM 16.4a – cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol

În ceea ce privește tinerii fermieri, principalul element de noutate îl reprezintă majorarea sprijinului financiar pe care îl pot obține începând cu sesiunea din acest an. Astfel, finanțarea pentru cei care se instalează prima dată ca tineri fermieri este 100% nerambursabilă, se acordă pentru o perioadă de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatațiile pomicole – față de cinci ani cât era anterior) și poate fi în valoare de 70.000, 60.000, 50.000 sau de 40.000 de euro în funcție de dimensiunea exploatației – exprimată în SO (standard output), care se poate calcula și prin noua aplicație AFIR.

Totodată, dacă în Planul de afaceri sunt integrate operațiuni de condiționare – procesare sau agricultura ecologică acest lucru poate asigura un plafon de sprijin superior.

Se pot obține fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici, sprijinul acordat este 100% nerambursabil și este de maxim 15.000 de euro. Condițiile de finanțare sunt similare cu cele din anii trecuți. Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea Planului de afaceri şi activitatea economică desfăşurată de beneficiar.

Conform grilei de punctaj, vor fi favorizați mai ales fermierii cu studii superioare pe ramura agricolă vizată în proiect, cei care construiesc clădiri și cumpără echipamente, cei care introduc acțuni de protecșie a mediului și care au aderat la o formă asociativă.

În 2021, sprijinul maxim financiar pentru cei care doresc să acceseze submăsura 16.4a/ 16.4 a fost majorat la 250.000 de euro, de la 100.000 de euro în sesiunile anterioare și este 100% nerambursabil. Costurile de funcționare a cooperării nu vor depăși 10% din valoarea maximă a sprijinului acordat pe proiect. Sprijinul solicitat trebuie să fie justificat și corelat cu complexitatea proiectului, cu cantitatea de produse comercializate și cu valoarea adăugată generată de acesta după implementare.

Total
21
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

IT-iștii români se pot înscrie la competiția națională de securitate cibernetică

Articolul următor

A fost finalizat drumul județean dintre Remeți și limita cu județul Cluj

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Total
21
Share