Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rețeaua de apă și canal din Timișoara va fi reabilitată de operatorul regional Aquatim cu zeci de milioane de euro, fonduri europene

Timișoara va beneficia de investiții totale de 63 de milioane de euro în rețeaua de canalizare și alimentare cu apă au orașului prin intermediul proiectului derulat de societatea Aquatim, pe Programul Operațional Investiții Mari – POIM. Joi, pentru un număr de cinci loturi din cele șase în care a fost împărțită investiția au fost semnate, astfel vor putea fi pornite lucrările pe cea mai mare parte a celor 92 de străzi, adică un total de aproximativ 30 de kilometri de rețea de alimentare cu apă și 25 de canalizare.

După cum spuneam, suma investită este de 63 milioane de euro, cea mai importantă lucrare fiind cea pentru valorificarea nămolului obținut la stația de epurare a Timișoare. Este o lucrare în curs de licitare, dar una de mare dimensiune. De asemenea, cu fonduri europene se va realiza un sistem performant informatic, de tip SCADA, prin care se va asigura coordonarea și managementul rețelelor de apă din întreg județul, Aquatim fiind operator regional de apă și canal. Revenind la investiția timișoreană, o mare parte a banilor va merge spre rețeaua de furnizare a apei având ca sursă apa din Bega, de la stația de apă care captează apa furnizată din această sursă. În prezent, Timișoara se alimentează 70% cu apă din Bega și 30% apă din foraje de mare adâncime.

”Am semnat contractele pentru cinci loturi pentru rețele de apă și canalizare. Aceste lucrări au fost împărțite în șase loturi, unul este în procedură de licitație. E vorba de 92 de străzi în municipiul Timișoara și nu e puțin lucru. Suntem bucuroși, dar ulterior vine întotdeauna etapa cea mai grea, pentru că va trebui să lucrăm în oraș, e dificil să lucrăm pe atâtea străzi, deci va urma și o perioadă de disconfort probabil pe străzile respective. Dar beneficiile sunt foarte mari. După aceste investiții sperăm că sistemul de alimentare cu apă să funcționeze mai bine, sistemul de canalizare să funcționeze mai bine, iar dumneavoastră știți foarte bine că dacă aceste investiții nu le facem la vreme, atunci cînd au anume grad de uzură, problemele sunt din ce în ce mai mari. Sistemul de canalizare din Timișoara funcționează bine, stația de epurare funcționează bine, dar lucrurile trebuiesc îmbunătățite pentru a nu ajunge în anumite sincope”, a declarat Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Primarul Dominic Fritz e încântat că orașul rezolvă problema apei și canalizării pentru următoarele câteva zeci de ani.

”Este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură pe bani europeni din județ. Vreau să vă felicit, domnule director, societatea Aquatim este cea mai performantă dintre cele ale primăriei (…) E incredibil de important că aceste investiții se fac din timp, avem o anumită cutumă, pompieristică, cum că intervenim atunci când pușcă ceva, Aquatim a înțeles că trebuie să înceapă cu mult timp înainte să puște ceva. Pentru timișoreni e foarte important să facem aceste investiții, pentru că rețeaua este învechită, chiar dacă nu se simte peste tot, și pentru următorii 20 – 30 – 50 de ani vom putea sta liniștiți. Vom reduce și costurile de distribuiție și aceste beneficii vor ajunge la toți timișorenii”, a spus primarul Timișoarei.

Realizarea investiției ar urma să dureze doi ani, deci Timișoara va avea sistem modern de apă și canal până în 2023, an când va fi Capitală Europeană a Culturii.

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de 180 milioane de euro, din care 135,6 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 30,4 milioane euro de la bugetul de stat, 3,2 milioane de la bugetul local și 10,8 milioane euro co-finanțare Aquatim. Obiectivul este dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată în Timișoara și în 81 localități din județul Timiș.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ambasadorul Suediei în România a luat pulsul investițiilor din municipiul Oradea

Articolul următor

PPF Real Estate anunță doi noi chiriași în Crystal Tower

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share