Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Restart Energy contestă în instanță amenda primită de la ANRE

Armand Domuta, General Manager Restart Energy: furnizorul nu poate influența prețul gazelor când producătorii cresc prețurile sau opresc abuziv livrările

 

Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, va contesta în instanță decizia ANRE de a sancționa compania cu o amendă totală în valoare de 800.000 lei.

Restart Energy a acționat conform reglementărilor ANRE și cu bună credință, pentru a asigura furnizarea de gaze naturale către clienți, în condiții de siguranță, în contextul  unei crize fără precedent în care producătorii de gaze opresc livrările și cresc prețurile.

„Suntem profund îngrijorați de atacarea mediului privat și blamarea furnizorilor pentru creșterea prețurilor, în condițiile în care furnizorii au cea mai mică componentă din factură, de sub 5%, și susțin pierderi majore, în timp ce producătorii de energie și gaze obțin profituri uriașe. Considerăm că, în momente ca acestea, autoritătile ar trebui să invite la discuții specialiștii și actorii din piață, pentru identificarea de soluții care să vină în sprijinul situației actuale, una fără precedent, în loc să acționeze impulsiv, sub presiune. Astfel de acțiuni ar putea conduce la dispariția unor jucători, ceea ce va reduce drastic concurența, cu efecte evidente în detrimentul consumatorilor, pe termen lung. Considerăm că până la dispunerea unor astfel de sancțiuni ar fi fost de dorit o analiză reală, transparentă și echilibrată a cauzelor care au generat aceste anomalii ale prețurilor la energie, luând în calcul tot lanțul, de la producător la furnizor. În plus, cuantumul amenzii este total disproporționat în cazul Restart Energy deoarece reprezintă peste 5% din cifra de afaceri obținută din furnizarea gazelor naturale”, afirmă Armand Domuta, General Manager Restart Energy.

Decizia de sancționare emisă de ANRE contravine unor decizii de speță la nivel european, conform cărora furnizorul de gaze naturale (acționând în condiții comparabile cu cele actuale) este considerat îndreptățit să majoreze prețul de furnizare. Curtea Europeană de Justiție apreciază ca fiind vitale salvgardarea principiului securității în alimentare și necesitatea de a nu afecta disproporționat interesele economice ale furnizorului.

 

***

Despre Restart Energy

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, înființat în 2015 la Timișoara. Restart Energy are peste 40.000 de clienți persoane fizice și aproximativ 5.000 de clienți corporate. Compania are operațiuni în România și Serbia și începând cu 2021, intenționează să se dezvolte pe mai multe piețe europene, incluzând Germania și Spania.

Recent Restart Energy a lansat platforma  RED, primul ecosistem de compensare de carbon tokenizat care permite persoanelor fizice, companiilor și altor organizații să își calculeze amprenta de carbon și să obțină credite de carbon tokenizate pentru acțiunile pozitive de mediu.

 

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Protocol semnat pentru festivalurile Massif

Articolul următor

SEE PROPERTY FORUM 2021 – AWARD SHORTLIST ANNOUNCED

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Total
1
Share