Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul va produce din nămol rezidual biogaz și îngrășăminte

Stația de epurare din Cluj-Napoca va deveni producător de energie

Stațiile de epurare din Cluj-Napoca și Gherla vor folosi nămolul rezultat din tratarea apei uzate menajere pentru producția de energie din biogaz și pentru culturile agricole.

Autorizația de construire pentru edificarea a două noi instalații de deshidratare a nămolului rezultat din tratarea apei uzate menajere a fost semnată de președintele Consiliului Județean (CJ), Alin Tișe. Cele două noi investiții vor fi realizate în cadrul Stațiilor de Epurare a Apelor Uzate (SEAU) Cluj-Napoca și Gherla.

Lucrărilor de construire costă 4,6 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în cadrul megaproiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj.

„În procesul de epurare a apelor uzate rezultă, ca reziduuri, cantități însemnate de nămoluri. Prin intermediul acestei finanțări europene pot fi valorificate energetic și economic, cu impact benefic direct asupra mediului înconjurător. Lucrările la cele două stații vor fi finalizate în 2023” – Alin Tișe

Stația destinată deshidratării nămolului de la Cluj-Napoca va fi extinsă cu noi facilități destinate îmbunătățirii proceselor tehnologice de uscare și valorificare energetică. În viitoarea hală ce va fi construită va fi montată o instalație specială de recuperare a căldurii rezultate în urma tratării nămolului pe linia de uscare.

Biogazul captat va fi transformat în energie electrică, fiind estimată o cantitatea de 400kW/h, la o capacitate maximă de 100 tone de nămol procesat zilnic. Energia va fi folosită la funcționarea stației, fapt care va duce la scăderea considerabilă a valorii cheltuielilor cu electricitatea.

Stația din Gherla va beneficia de o investiție finanțată din bani europeni prin care va crește gradul de deshidratare a nămolului, prin extinderea actualei linii de tratare. Nămolul deshidratat până la un procent de minimum 25% va fi transportat la SEAU Cluj-Napoca în vederea uscării și valorificării energetice.

Nămolul rezultat în urma acestor intervenții tehnologice, a cărui compoziție chimică prezintă similarități cu gunoiul de grajd, poate fi valorificat în agricultură, în locul îngrășămintelor chimice. Acesta are un conținut bogat de substanță organică, fapt ce contribuie la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Soluții în doi pași pentru înlăturarea unui eventual colaps energetic

Articolul următor

Delgaz Grid a obținut finanțare europeană pentru dezvoltarea  competențelor digitale ale angajaților

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share