Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Stâna lui Ghiță Ciobanul, vizitată de ministrul agriculturii

Șeful agriculturii din România a deplâns munca grea a oierilor din țara noastră I Foto: MADR

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vizitat stâna lui Gheorghe Dănulețiu, cel mai cunoscut cioban din România, prilej cu care a atacat “vânătorii de subvenții”.

“O zi la stână va rămâne peste ani o amintire aparte. Este o experiență pe care merită să o aibă oricine. Sunt multe de învățat, mai ales să prețuim munca și viața de aici. Atunci vom înțelege că trebuie să-i răsplătim cum se cuvine când le cumpărăm produsele (brânza, cașul, urda, jintița sau telemeaua).

La stâna lui Ghiță Ciobanul viața pare liniștită departe de iureșul urban, iar timpul pare ca se oprește. În spate, este multă muncă (24 de ore pe zi) și o viață aspră, plină de privațiuni. Noaptea se doarme scurt și iepurește, căci ursul sau lupii vizitează adesea stânele. Oile se scot la păscut în fiecare zi, indiferent daca ninge, plouă, este grindină, caniculă sau vânt”, a descris ministrul.

“Toate acestea probabil vor deveni cândva istorie, întrucât puțini tineri se încumetă să continue tradiția din familie. Este un domeniu care se confruntă cu dificultăți privind forța de muncă. Dar mai ales cu vânătorii de subvenții. Banii pentru subvenții trebuie să ajungă doar la cei care lucrează într-adevăr pământul și cresc cu dragoste și tradiție animale”, consideră șeful agriculturii din România.

Ciobanul din comuna sibiană Jina, zona Mărginimea Sibiului, are în subordine 1.500 de ovine. Acesta practică transhumanța pe o distanță de 300 km, până la Zalău, în județul Sălaj, unde rămâne cu oile din octombrie până în aprilie. A apărut în spoturi publicitare ale companiilor de telefonie mobilă Vodafone și Telekom.

Dănulețiu este de anul trecut președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor, principalele sale obiective fiind reducerea exporturilor de ovine și crearea unei piețe de desfacere interne, soluționarea problemelor cu pășunile, berbecii de origine.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Licitația pentru reabilitarea căii ferate Timișoara – Caransebeș e suspendată din cauza unei presupuse incompetențe

Articolul următor

Sere Badon și-a deschis centru de vânzări pe Meseș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share