Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul a intrat într-un proiect mondial de regenerare urbană

Proiectul își propune să asigure o conexiune cu pădurile Făget și Hoia | Foto: ZMC

Patru orașe-lider dezvoltă, testează și implementează soluții verzi de regenerare urbană a zonelor postindustriale, iar alte patru urmăresc aceste acțiuni și se angajează în schimburi de experiențe pentru a replica proiectele de succes.

Orașele lider în cadrul proiectului proGIreg, derulat aici prin Zona Metropolitană Cluj, sunt Dortmund (Germania), Torino (Italia), Zagreb (Croația), Ningbo (China), iar cele patru urmăritoare, Cascais (Portugalia), Pireu (Grecia), Zenica (Bosnia – Herțegovina) și Cluj-Napoca. Ultimul implementează și testează soluții bazate pe natură (NBS) în colaborare cu autoritățile publice, societatea civilă, cercetători și mediul de afaceri.

Clujul este în proces de proiectare comună a unei strategii de regenerare urbană folosind un set de patru NBS, testate de orașele lider: ferme și grădini urbane comunitare; pereți și acoperișuri verzi; coridoare verzi accesibile; procese locale de compensare a mediului. În octombrie, orașul a atins o etapă importantă în cadrul proiectului: coelaborarea viziunii de regenerare, realizată în urma primului workshop de analiză.

Zona de regenerare urbană din Cluj-Napoca este compusă din două axe structurale, naturală – la sud și industrială-feroviară – la nord, ambele fiind supuse noilor procese de transformare urbană verde. Tranziția verde a acestei zone se bazează pe elementele naturale, coridoarele râurilor Someș și Nadăș și spațiile verzi adiacente, transformându-se într-un sistem ușor accesibil și permeabil, interconectat.

Strategia este ca, până în 2035, Cluj-Napoca să aibă o rețea integrată și dezvoltată a infrastructurii verzi, creând conexiuni între spațiile verzi din interiorul orașului și mediul natural pe care îl înconjoară.

Primul workshop de analiză a evidențiat necesitatea unei atenții speciale caracterului ecologic integrat în contextul unui sistem verde la scară largă. Au fost identificate zone cheie pentru transformare și vor fi desfășurate discuții ulterioare cu comunitatea locală.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Târg de artă de Crăciun la Oradea

Articolul următor

Maramureșul are proiecte de 200 de milioane de euro pe “Anghel Saligny”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share