Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cel mai mare proiect academic al UBB riscă eșecul

Centrul de cercetare a creierului este prevăzut pe amplasamentul UBB de lângă Parcul Central | Foto: UBB

Proiectul european de 18 milioane de euro al Universității Babeș Bolyai (UBB) care vizează cel mai mare proiect de cercetare a creierului din România riscă să fie compromis din cauza birocrației din țara noastră.

Infrastructură pentru Spectroscopie şi Imagistică de Rezonanţă Magnetică la Câmpuri Înalte (Inspire) este cel mai mare proiect academic al UBB, prin care România ar intra în liga cea mai mare a ţărilor care se ocupă cu studiul creierului, susține rectorul UBB, Daniel David, conform Adevărul. Un grup de cercetători de la Facultăţile de Fizică şi de Psihologie a început să lucreze din 2018 la proiect, iar în 2020 aplicaţia a fost depusă la Ministerul Cercetării, clasându-se pe primul loc pe domeniul sănătate.

„Decizia finanţatorilor a fost să fim puşi pe o listă de aşteptare, cu toate că proiectul a fost primul ca punctaj pe domeniul la care am aplicat. În 2021, s-au găsit fondurile necesare şi s-a decis implementarea proiectului. Timpul de implementare s-a redus de la trei la puţin peste doi ani. Aici este teama mea.

Eu am discutat şi la nivelul ministerului şi la nivel local, şi am explicat că toată lumea trebuie să înţeleagă că acest demers nu este doar pentru UBB şi pentru Cluj, ci oferă un avantaj competitiv pentru ţară. Noi ne facem datoria, dar va trebui să fim susţinuţi de autorităţile locale şi naţionale”, explică David.

Ministerul Cercetării va trebui să dea banii UBB când aceasta îi cere, pentru că termenele sunt foarte strânse, fiind de organizat licitaţii pentru achiziţiile publice, iar Primăria Cluj-Napoca (PCN) să elibereze rapid autorizaţii de demolare și de construire a unei clădiri moderne, unde va fi instalată aparatură RMN de ultimă oră. Construcţia va fi amplasată în centrul oraşului, lângă Facultatea de Chimie. Acolo există deja o clădire, dar va trebui demolată pentru a face una mult mai mare, adaptată la nevoile de cercetare de ultimă oră.

„Obiectivul final este ca după doi ani să avem o infrastructură de cercetare de top care va aduce un avantaj competitiv ţării în ceea ce priveşte neuroştiinţele cognitive, pentru ca după cei doi ani, să fie sustenabilă pentru cercetare şi pentru relaţia cu mediul socio-economic. Mă aştept să vină firme, companii medicale pentru analize pentru pacienţii pe care îi au”, spune rectorul UBB.

Dacă lucrurile merg bine sub aspectul construcţiei, nu vor fi probleme sub aspectul achiziţionării aparatelor, însă dacă nu se concretizează noua clădire, UBB va renunța la proiect. 80% din buget va fi alocat pe aparatura RMN (50%) şi pe construirea clădirii (30%), restul de bani vor fi cheltuiţi pentru echipa de cercetători (15 persoane) şi alte dotări, printre care al cincilea spectrometru clinic 7 Tesla din lume.

În Inspire se vor continua proiecte de cercetare derulate de UBB  pe platforma Skyra privind îmbătrânirea creierului, analiza unor tulburări psihologice şi substratul neuro-biologic al acestora, pe viitor fiind vizat domeniul  sistemelor cyber-fizice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Circuit al bisericilor de lemn din Maramureș

Articolul următor

Exportatorii anului în Maramureș: Aramis, Eaton, Universal Alloy

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share