Nu mai puțin de opt orașe din Europa Centrală și de Est se întrec în a-și asuma numele de „Mica Vienă”, din Polonia până în Bulgaria și din Ucraina până în Croația. Motivul principal și foarte evident este arhitectura urbană a acestor orașe, cu influențe vieneze de la sfârșitul sec al XIX-lea.
Dar Viena e mai mult decât clădiri. E tot ceea ce dă orașului magia și farmecul care cucerește orice vizitator și care e greu de definit sau replicat. E „Spiritul Vienei”, iar parte din acest spirit este modul cum omul este pus în valoare în mijlocul comunității prin generozitatea celor din jur.
O frântură din acest miraj al Vienei se întâmplă în fiecare an, într-o seară de toamnă târzie la Timișoara. Din 2012, în ultima vineri din luna noiembrie, are loc Balul Vienez de la Timișoara, un eveniment care reînvie tradiția Balului Operei vieneze. Acest eveniment caritabil reunește reprezentanți ai mediului de afaceri autohton, investitori străini, reprezentanții ambasadelor, consulatelor și autorităților locale. Balul Vienez de la Timișoara este al 31-lea bal recunoscut la nivel mondial de către Primăria din Viena și se organizează sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Austriei.
Balul Vienez de la Timișoara este un eveniment cultural, educațional și social, care, de la an la an, face o diferență din ce în ce mai mare în comunitatea locală. Ca eveniment cultural, a reușit deja să se impună pe calendarul cultural al orașului și al regiunii. În fiecare an, acordurile de vals sunt interpretate de orchestra simfonică de salon „Spirit of Vienna” care vine special pentru acest eveniment de la Viena. Alături de orchestră, pe scena Operei din Timișoara, strălucesc artiști lirici români consacrați pe cele mai importante scene ale lumii.
Prin programul educațional numit „Academia BVT”, peste 200 de tineri beneficiază de ateliere de formare oferite de personalități marcante din diferite domenii. Împreună cu 150 de copii, aceștia sunt inițiați în arta valsului și a conduitei de societate.
Din păcate, de doi ani Balul Vienez de la Timișoara nu s-a putut organiza, dar sperăm să revenim în anul 2023 când pe lângă cultură și generozitate, vom sărbători reziliența.
Campania „O floare de colț pentru un prânz cald”
Balul Vienez de la Timișoara nu este un simplu eveniment caritabil. Este o sărbătoare a generozității care timp de câteva săptămâni a infiltrat comunitatea. Începând cu 1 noiembrie, derulăm o campania de strângere de fonduri pentru copiii în nevoie. Campania „O floare de colț pentru un prânz cald” are un concept simplu: distribuirea de broșe în formă de floare de colț în schimbul unei donații de 10 lei, cost care asigură un prânz cald unui copil defavorizat.
Din 2019, campania a avut acoperire națională prin companiile care aleg să se alăture campaniei. Campania este o invitație deschisă tuturor companiilor care consideră că a dărui e important pentru comunitate.
Pentru mai multe detalii contactați-ne la fundatia@hategan.ro
(TB 106)