Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Casa Veiszlovits Lajos din Oradea și-a recăpătat strălucirea

A fost finalizată reabilitarea Casei Veiszlovits Lajos, clădire situată pe str. Republicii nr. 15. Imobilul a fost edificat în perioada 1910 -1911 în stil neoclasicist sub îndrumarea arhitectului Frigyes Spiegel.

Aflată înainte de începerea lucrărilor într-o stare avansată de degradare, clădirea de pe Republicii nr. 15 a fost propusă pentru clasare ca monument istoric, conform Planului Urbanistc General (PUG).

Restaurarea imobilului s-a realizat prin „Programul de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în ansamblul urban – Centrul istoric Oradea”, program demarat în anul 2014, sub coordonarea Instituției Arhitectului Șef, fiind unul dintre cele mai importante programe derulate de Primăria Oradea. Prin intermediul acestuia s-a reușit practic schimbarea imaginii orașului, fiind puse în valoare cele mai frumoase clădiri din ansamblul urban – Centrul istoric Oradea.

Lucrările începute în luna martie a acestui an aveau termen de finalizare 12 luni, însă au fost terminate săptămâna aceasta. Ele au fost executate de firma S.C Constructorul Sălard S.R.L, valoarea acestora fiind de 1.444.900 lei (fără TVA).

Astfel, s-au executat reparații la fațade, tencuieli (tencuială siliconată), înlocuire ferestre (unde a fost cazul), reabilitare tâmplărie ferestre, vopsitorii la fațadă, reparații la soclu, reabilitarea ornamentelor de pe fațadă, refacerea balustradelor metalice de la ferestre și terase, refacerea acoperișului (învelitoare de țiglă de culoare natur spre stradă și înlocuirea învelitorii din tablă la partea centrală a clădirii), înlocuire jgheaburi și burlane.

Pentru toate clădirile din ansamblul urban – centrul istoric cuprinse în programul multianual de reabilitare, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice elaborează proiectele tehnice de reabilitare, pe care le pun apoi gratuit la dispoziţia celor care doresc să-şi reabiliteze faţadele, iar pentru proprietarii clădirilor monument istoric se acordă granturi de până în 30%.

Prin acest program, s-a reușit practic readucerea acestor clădiri la standardele estetice și vizuale care le-au consacrat ca obiective arhitecturale reprezentative pentru Oradea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cabana de la Vadu Crișului își va păstra aspectul istoric

Articolul următor

Perdea verde pe marginea drumurilor din Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share