Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La Timișoara se va introduce în premieră bugetarea participativă

Municipalitatea timișoreană se pregătește să introducă, în premieră, bugetarea participativă, cel puțin o formă a acestuia, una în care sunt acceptate doar patru domenii în care se pot depune proiecte.

”Timișoara decide!” este primul program de bugetare participativă al orașului, aceasta după ce ideea a fost total respinsă de administrația Robu, dar și… evitată anul precedent de cea actuală. Regulamentul programului intră în consultare publică, de astăzi. După aprobare, Primăria Municipiului Timișoara va organiza, pe parcursul a 6 luni, o campanie pentru elaborarea bugetului participativ.

Nu vă așteptați să puteți decide ce domenii de activitate sau ce proiecte veți alege pentru ca primăria să dea bani. Aceasta, conform informațiilor furnizate, a decis deja limitele între care aveți voie să vă spuneți părerea, instituția ”ghidând”, de fapt direcția în care puteți manifesta democrație bugetară. Pe nevoi, în funcție de strategia proprie, cam așa sună ”Timișoara decide!” de la Timișoara.

Proiectul va urmări un proces despre care inițiatorii spun că va fi unul transparent, în șapte etape: informarea societății civile, colectarea propunerilor, stabilirea eligibilității propunerilor, primirea și soluționarea contestațiilor, perioada de vot, anunțarea proiectelor câștigătoare și, în final, implementarea proiectelor.

Limitările vin și atunci când vorbim de numărul proiectelor finanțate, nu doar cel al domeniilor. Așadar, vor fi în total maximum 10 proiecte care vor fi finanțate. Bugetul total disponibil va fi de 3 milioane de lei. Proiectele se vor subscrie unui obiectiv de interes general iar primăria a decis deja ce e de interes pentru oraș: Orașul mobil, Orașul verde, Orașul relaxat, Orașul comunităților, Orașul digital

”Venim cu mai multe noutăți: întreg procesul se va derula pe o platformă online care a fost creată și gândită cu ajutorul voluntarilor, vom organiza ateliere de informare și formare a cetățenilor care doresc să depună proiecte și vom avea alături de noi oameni din societatea civilă, care ne vor ajuta să monitorizăm corectitudinea desfășurării programului. Timișoara decide! este un program al comunității locale, în care cetățenii sunt implicați în toate etapele: de la generarea de propuneri de proiecte, votarea lor, iar apoi, implementarea și monitorizarea soluțiilor”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primăria va pune la dispoziția participanților sesiuni de formare pentru noul proces participativ. Pot participa la campanie, prin propunere de proiecte și/sau votare, toți cetățenii care locuiesc, lucrează sau studiază în Timișoara şi au vârsta de minim 16 ani. De asemenea, pot înainta propuneri de proiecte și asociațiile, fundațiile, societățile comerciale cu sediul social în municipiul Timișoara, precum și grupurile de cetățeni fără personalitate juridică.

Proiectele alese prin vot de timișoreni vor fi incluse în bugetul local și implementate de Primăria Municipiului Timișoara. În funcție de complexitatea lor, proiectele câștigătoare pot demara începând cu anul în curs sau în anul următor. Fiecare proiect implementat va fi etichetat cu logo-ul “PROPUS DE TIMIŞORENI”.

Dezbaterea publică pe marginea acestui proiect de hotărâre se va desfășura în data de 9 decembrie, de la ora 17, prin platforma online ZOOM. Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectul de hotărâre supus dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală, sau in format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro., până la data de 08.12.2021, ora 12. Persoanele care doresc să participe și online la dezbatere, vor anunța până cel târziu la data de 08.12.2021, ora 12, intenția de participare și totodată, vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la  adresa de e-mail de mai sus, unde vor preciza: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru trimiterea invitației online prin care vor accesa întâlnirea de pe platforma online. Participanţii la dezbatere care se înscriu la cuvânt îşi vor susţine punctele de vedere exclusiv pe marginea acestui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de maxim 3 minute pentru fiecare participant.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Timișoara va moderniza 34 de stații de tramvai. Vor fi dotate cu panouri solare, WiFi și chioșcuri de bilete

Articolul următor

Iulius Mall Timișoara a primit certificarea LEED® GOLD

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share