Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Businessmanul Ștefan Vuza are trei proiecte pe hidrogen

Omul de afaceri clujean pregătește proiecte majore de energie regenerabilă

Antreprenorul clujean este reprezentantul singurei entități cu trei proiecte din România dintre cele inventariate de Alianța Europeană pentru Hidrogen Curat (AEHC). 

Înființată de Uniunea Europeană în 2020, AEHC a prezentat o listă de 750 proiecte pe care industria de pe continent le pregătește pentru a valorificarea pe scară largă a hidrogenului în Europa. Energynomics a identificat câteva proiecte și companii prin care România se regăsește pe această listă.

Sub denumirea “Green Complex”, Chimcomplex apare cu trei tipuri de acțiuni: producția de hidrogen, hidrogenul ca materie primă pentru industria chimică și hidrogen pentru energie termică. Controlată de Ștefan Vuza, Chimcomplex deține platformele Oltchim (Vâlcea) și Borzești (Bacău), are 2.000 de salariați și a lansat recent un plan strategic pentru perioada 2021-2030.

Acesta are în vedere organizarea grupului pe opt divizii, între care cea verde, specializată în producerea de chimicale verzi, energie verde și hidrogen. Chimcomplex este cel mai mare exportator din chimia românească și 60% din producția companiei merge la export și face parte din grupul Serviciile Comerciale Române.

Proiectul despre care se știu cele mai multe este Green Hydrogen – Blue Danube, dezvoltat de 15 companii, cu scopul de a dezvolta un lanț valoric transeuropean pentru hidrogenul verde. Printre parteneri se numără Verbund (producător de energie din surse regenerabile), Siemens (furnizor de tehnologie pentru electroliză), Bosch (consumator de hidrogen), Agrana (consumator de hidrogen), DB Schenker (consumator de hidrogen).

Hidroelectrica este unul dintre parteneri, în calitate de coinvestitor în energie din surse regenerabile și producția de hidrogen în România. Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) este listată, cu implicare în producția de hidrogen în trei regiuni ale României (Sud-Est, Muntenia Sud și Oltenia Sud-Vest) și cu termen de finalizare 2024.

O companie de consultanță din Austria, ILF Consulting Engineers, și-a propus să fie parte dintr-un proiect de producție de hidrogen verde la sondele abandonate de petrol și gaze (Green Hydrogen from Abandoned Oil Wells).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Positive Business: „Vedem un viitor care va fi digital și electric, un viitor inteligent și ecologic”

Articolul următor

MAGNETICO 2021: „Talentele apreciază în primul rând liderii”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share