Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

De azi, AZO oprește, temporar, producția de îngrășăminte

Începând de astăzi, instalațiile și echipamentele de producție a îngrășămintelor au început să fie oprite pe platforma Azomures, a anunțat astăzi Biroul de Presă al companiei într-un comunicat.

“Din 6 decembrie, când Azomures a făcut anunțul inițial de pregătire pentru oprirea producției, prețul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ. Spre comparație, pe 6 decembrie, prețul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, prețul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh. De remarcat, la nivel european prețul gazului a continuat
să crească, dar în România creșterea a fost și mai pronunțată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adâncește. Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotația la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro față de prețul de referință European (TTF), în ultima lună în România prețul final a fost cu 9 euro peste prețul de referință TTF. Între timp, prețul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro. În această situație, Azomureșul nu poate produce îngrășăminte la prețuri accesibile distribuitorilor și fermierilor”, se explică în comunicat.

„Combinarea acestor efecte pe piața românească înseamnă că prețul îngrășămintelor românești ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de prețuri și, prin urmare, este imposibil ca Azomureș să opereze cu astfel de costuri”, a declarat Harri Kiiski, CEO Azomureș.

„Din punct de vedere tehnic, instalațiile de producție de pe platforma Azomureș se vor opri complet în următoarele zile, până luni 20 decembrie. Planul tehnic de protecție a instalațiilor și echipamentelor pentru perioada rece (winterization) este activat, angajații vor veni la serviciu și sunt pregătiți în orice moment să reia producția dacă și când condițiile pieței o permit. Această oprire nu reprezintă o revizie, singurele noastre activități vor fi mentenanța locală și pregătirea instalațiilor pentru iarnă, dar vom încerca să gestionăm cât mai bine platforma până când situația de pe piața din România se va îmbunătăți”, a completat Harri Kiiski.

“Din păcate, fermierii și clienții industriali vor avea de suferit în perioada următoare. Apreciem intenția Guvernului de a acorda subvenții direct fermierilor pentru achiziția de îngrășăminte pentru a acoperi costurile foarte mari la îngrășăminte. Fermierii nu ar trebui să sacrifice aplicarea de îngrășăminte, deoarece o producție foarte bună, realizată cu o fertilizare adecvată, este o investiție corectă în contextul prețurilor ridicate ale cerealelor. Din păcate, această subvenție va sprijini în cele din urmă importurile din alte țări, deoarece producția în România va înceta. În prezent, există restricții la export din țări precum Rusia, Turcia, Egipt și China. În context regional, unii producători din țările vecine (de exemplu, Ungaria) au i nformat clienții despre concentrarea vânzărilor de produse pentru consumul intern, limitându-și astfel exporturile. În ceea ce privește alte forme de sprijin din partea Guvernului pentru a trece peste actuala criză energetică europeană, este important să oferim informații despre o eroare apărută în spațiul public: Azomureș nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar vizată pentru anul 2021. Plata ajutorului pentru anul 2020, în baza Ordonanței 81/2019, a fost realizată abia la sfârșitul anului 2021. Acest
ajutor a susținut costurile certificatelor de emisii (energie electrică) și s-a aplicat la peste 30 de companii mari consumatoare de energie din România”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții Azomureș Târgu Mureș au mai precizat că va continua dialogul cu toți actorii implicați în gestionarea crizei energetice
care afectează furnizarea de îngrășăminte fermierilor români, în condițiile în care actuala criză națională, dublată de cea europeană și internațională poate afecta garv campania agricolă de primăvară (martie – aprilie 2022) de lipsa aprovizionării cu îngrășăminte, consecințele urmând să fie mai vizibile în vara anului 2022. Menționăm, așa cum se precizează în comunicat, că “îngrășămintele fac parte din conceptul de securitate alimentară europeană, recunoscut de Comisia Europeană”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Două firme italiene vor să termine pasajul peste cale ferată din centura Arad

Articolul următor

Globalworth, cel mai mare investitor care a obținut certificarea Well Health-Safety pentru întregul portofoliu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share