Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

90 milioane euro de la Banca Europeană pentru Investiții pentru DEER Cluj

Compania din grupul Electrica va aloca 300 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii și reducerea poluării | Foto: DEER

Compania clujeană Distribuţie Energie Electrică România (DEER) a primit un credit de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru susţinerea programului său în infrastructura energetică de 300 de milioane de euro, incluzând 11 județe din Transilvania. 

Împrumutul oferit de BEI, pe o perioadă de 15 ani, operatorului de distribuţie a energiei din cadrul grupului Electrica, reprezintă a doua tranşă a finanţării de 210 milioane de euro. Acesta va fi folosit pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, implementarea contoarelor inteligente şi accelerarea utilizării energiei regenerabile în România.

Noile investiţii contribuie la conectarea la reţea a 180.000 de noi consumatori, creşterea capacităţii reţelei şi îmbunătăţirea fiabilităţii şi calităţii aprovizionării cu energie electrică. Planul de investiţii va sprijini consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, inclusiv modernizarea şi realizarea de noi linii electrice, construirea şi dezvoltarea staţiilor electrice şi instalarea de componente pentru automatizarea reţelei în toată România.

„BEI va oferi 210 milioane euro pentru programul de investiţii la nivel naţional al Electrica, de 300 milioane euro, pentru a spori nivelul de utilizare a energiei din surse regenerabile, a îmbunătăţi capacitatea reţelei şi a îndeplini obiectivele de decarbonizare pe termen lung. Cea mai recentă finanţare reflectă progresul rapid al iniţiativei de transformare şi angajamentul comun al BEI şi Electrica de a facilita o utilizare mai mare a energiei din surse regenerabile” – Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedinte BEI

Cea mai recentă finanţare din partea BEI va permite grupului Electrica să înlocuiască activele învechite, să răspundă mai bine nevoilor de energie ale celor 3,8 milioane de consumatori, prin instalarea de contoare moderne şi să accelereze tranziţia către o economie „verde” în România.

Programul de investiţii al Electrica, de 300 de milioane euro, include judeţele Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Satu Mare, Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea în modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, reducerea pierderilor de energie şi îmbunătăţirea fiabilităţii generale a reţelei.

Parte a grupului Electrica, DEER este cel mai important operator național de rețele de distribuție a energiei electrice din țară, cu o acoperire de 18 județe, reprezentând 40,7% din teritoriul României. Filialele de distribuție de energie Nord și Sud ale Electrica din zona Transilvaniei s-au contopit într-o nouă entitate, alături de Muntenia Sud.

Activele şi pasivele deţinute de acestea au fost transferate către DEER, în calitate de societate absorbantă, în schimbul emiterii în favoarea Electrica (acţionarul societăţilor absorbite) de titluri noi în capitalul societăţii absorbante. Afacerile DEER se ridicau la 709 milioane de lei în 2020, numărul angajaților triplându-se, după fuziune, la 6.300.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conferința de arhitectură și dezvoltare urbană – CONTRACTOR, Chișinău

Articolul următor

2 mil. mp în 15 orașe pentru CTP, cel mai nou: Târgu Mureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share