Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

OPINIE: România, de la un posibil HUB regional la o țară de subzistență energetică?

Ne uităm cu mirare la Ungaria, care fără prea multe resurse energetice, fără o tradiție în domeniul energetic, a ajuns HUB-ul Sud-Est european al gazelor naturale și ne întrebăm ce se alege de România? Este suficient să privim sistemul energetic în ansamblu și componentele sale și să găsim răspunsul.

Sistemul energetic așa cum se prezintă astăzi, constatăm că se găsește într-o stare de “subzistență”. Astfel, sistemul energetic cuprinzând diversele forme de energie de care România dispune nu mai este unul capabil să funcționeze în condiții de siguranță și eficiență, în orice moment din an si indiferent de condițiile meteo sau geopolitice. Funcționarea sistemelor energetice românești (electricitate, gaze naturale, termoficare) sunt la bunul plac al stării vremii. În fapt ele sub-există de la un an la altul, de la o lună la alta, de la o zi la alta.

Sistemele de termoficare. Sistemele de termoficare reprezintă, teoretic,  metoda cea mai eficientă de a asigura necesitățile energetice ale locuitorilor dintr-o localitate. Spun teoretic, deoarece practica din România a demonstrat contrariul. În urmă cu 30 de ani existau sisteme de termoficare în peste 300 de localități, astăzi mai sunt oficial doar 47 de localități unde mai există sisteme de termoficare, majoritatea dintre acestea găsindu-se în insolvență sau la limita functionalității economice. Problemele tehnice, dar și cele de neadaptabilitate a sistemului la cerințele consumatorilor, fac ca aceste sisteme să fie într-o fază de subzistență energetică, cu un număr mare de defecte, cu parametrii de funcționare afectați de condițiile de temperatură exterioară și falimentare în afara subvențiilor.

Sistemele de electricitate. Timp de 10 ani, România a vehiculat cifre false, care arătau statutul nostru de mega-producător zonal de energie electrică. Cifre care în fapt țineau în viață subvenții ascunse pentru energia termică, fără ca acele capacități de producere a energiei electrice, să mai existe sau să mai poată fi folosite în fapt. Consecința este că în anul 2019 am trecut de două ori aproape de un black-out și în prezent sunt zile în care importăm la limita capacității maxime de import, ori de câte ori lipsa vântului, a energiei solare și a apei din baraje, ne aduc într-o situație limită de funcționare. Putem astfel afirma că și acest sistem este la ”mâna vremii” din punct de vedere al producerii de electricitate.

Sistemele de gaze naturale. România a conceput un sistem unitar de producție-import-transport-înmagazinare-distribuție-consum în urmă cu 60-70 de ani. Această construcție fizică a rămas în vigoare și astăzi, fără să mai fie adaptată la noile cerințe funcționale cu care ne confruntăm astăzi. Astfel, sistemul de gaze naturale este puternic dependent de evoluția temperaturii aerului, fiind supus unor grele încercări de operare ori de câte ori temperatura scade sub -15C.

Consumatorii. Consumatorii diferitelor forme de energie se confruntă adesea cu o calitate joasă a serviciilor și a parametrilor necesari funcționării echipamentelor (în special în momente cu vreme nefavorabilă). La aceasta se adaugă măsurile ineficiente din domeniul energetic din ultimii 20 de ani care au determinat creșteri masive de preț pentru energie, aducând jumătate din populația României în sărăcie energetică.

Apreciem că România a involuat de la un sistem energetic armonizat, puțin influențabil de condițiile de vreme (în general doar în situația unor condiții de vreme extremă) la un sistem de subzistență energetică, în care aproape orice modificare a parametrilor climatici creează mini-crize energetice.

Este important să se înțeleagă că nu doar creșterea capacităților de producție sunt o prioritate, ci mai ales regândirea unui nou sistem energetic producție-transport-distribuție-stocare-consum, care să răspundă noilor cerințe de consum. De asemenea, se impune aducerea la cunoștința opiniei publice situația dificilă în care ne găsim, dependența tot mai mare de importuri energetice și faptul că urmează un deceniu de tendințe crescătoare ale prețului la energie și gaze.

Asociația Energia Inteligentă apreciază că este necesară recunoașterea acestei stări de prealertă energetică, în care subzistăm energetic si demararea urgentă a reconstruirii unui Sistem Energetic Național, care să fie din nou pregătit să facă față oricărei situatii în acord cu Pactul Ecologic European. Aceasta trebuie să fie însoțită de o reformă a sistemului fiscal, unde energia nu mai trebuie văzută ca ”vaca de muls” pentru îndestularea bugetului de stat, nivelul fiscalității din energie trebuind să scadă, dând astfel posibilitatea ca prețurile să fie accesibile pentru consumatori.

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Se modernizează drumul județean Satu Mare – Borlești pe o distanță de 40 km

Articolul următor

Proiectul pentru simplificarea impozitării investitorilor individuali pe piața de capital a trecut de Senat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share