Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ardealul de Nord și Banatul cer Europei 2,2 miliarde €

Regiunilor Ardealului de Nord și Banatului li s-a aprobat atribuirea a câte 1,1 miliarde de euro în cadrul Programelor Operaționale Regionale (POR).
Regiunea din care provine ministrul Marcel Boloș și-a făcut “temele” europene | Foto: MIPE

Regiunilor Ardealului de Nord și Banatului li s-a aprobat atribuirea a câte 1,1 miliarde de euro în cadrul Programelor Operaționale Regionale (POR).

Guvernul României a aprobat al patrulea POR pentru exercițiul financiar 2021-2027, aferent Regiunii Nord-Vest. Până acum au fost transmise oficial Comisiei Europene (CE), spre aprobare, POR Vest, Sud-Vest, Sud și Nord-Vest. Ele vor fi implementate de Agențiile pentru Dezvoltare Regională, ca urmare a faptului că ele îndeplinesc acum funcția de Autorități de Management pentru POR.

POR Nord-Vest a primit, în 26 mai, avizul din partea Guvernului. Acesta are printre obiective creșterea inteligentă și sustenabilă a economiei, valorificând diversitatea locală și stimulând inovarea în vederea diminuării disparităților și creșterii standardului de viață. Programul cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj.

POR Vest a fost avizat, la 18 mai, de către Guvern. Obiectivele sunt dezvoltarea ecosistemului regional de cercetare, dezvoltare și inovare; digitalizarea IMM-urilor și a autorităților publice locale; susținerea dezvoltării, competitivității și productivității IMM-urilor, în special în specializarea inteligentă. Programul include județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș.

Disparități enorme în interiorul regiunilor

„Este un moment mult așteptat pentru debirocratizare și dezvoltarea echilibrată în care toate regiunile, prin negocieri purtate direct cu CE, în funcție de specificul și necesitățile locale, devin competitive la nivel european”, a explicat Marcel Boloș, ministrul proiectelor europene.

Sorin Maxim, președintele Asociației Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG), mizează pe digitalizarea și simplificarea proceselor, transparentizare și apropierea față de beneficiari pentru o creștere a eficienței investițiilor din fonduri europene.

„Acest proces ce va permite o dezvoltare armonioasă a regiunilor. Ne aflăm în fața unui moment istoric pentru România. Este pentru prima oară când putem genera politici publice la nivel regional. În România, marile disparități sunt în interiorul regiunilor (în unele cazuri de două ori mai mari de la un județ la altul), față de diferențele între regiuni, care nu depășesc procentul de 40%.

O abordare personalizată pentru fiecare regiune va putea rezolva o mare parte dintre aceste probleme. Scurtarea timpilor de reacție va facilita absorbția și putem vorbi despre investirea, nu cheltuirea banilor europeni”, susține Maxim.

Cum sunt repartizați banii

  • POR Vest: 1,1 miliarde euro
  • POR Sud-Vest: Oltenia 1,2 miliarde euro
  • POR Sud-Muntenia: 1,3 miliarde euro
  • POR Nord Vest: 1,1 miliarde de euro

Sursa: MIPE

Regiunea Centru, rămasă în urmă

POR București-Ilfov, Sud-Est, Centru și Nord-Est urmează să fie trimise Guvernului, în scurt timp, spre avizare. Toate investițiile ce urmează să fie susținute prin POR 2021-2027 vor combina principiile sustenabilității, accesibilității și incluziunii sociale și teritoriale.

România a transmis CE, în aprilie, varianta finală a acordului de parteneriat, prin care statul român va beneficia de fonduri europene, cele 16 programe operaționale prin care României îi vor fi alocate fonduri europene de 30 de miliarde de euro fiind în curs de transmitere în variantele finale negociate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Două firme vor să facă Centura Aradului

Articolul următor

După experiența germană, Brașovul se inspiră și din cea elvețiană în dezvoltarea învățământului dual

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share