Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

De la Satu Mare, la nivel național

Samus Lact vrea să rezolve problemele din sectorul taurin de la nivel național prin înființarea UNCST –  BOVICOOP.

O cooperativă agricolă înființată în 2013 în Comuna Botiz – județul Satu Mare – Samus Lact, a ajuns să se extindă în afara granițelor județului, încercând să adune la un loc toate cooperativele din sectorul bovin la nivel național. La început, scopul principal al asocierii fermierilor mici și mijlocii într-o cooperativă agricolă de gradul II a fost colectarea colectivă a materiei prime, laptele, și distribuirea lui companiilor naționale procesatoare de produse lactate.

Beneficii

„Trecând anii, activitățile Cooperativei Samus Lact s-au înmulțit, devenind astfel și procesatori în industria laptelui, obiectiv ce va fi implementat în cel mai scurt timp, pesemne după aprobarea dosarului de obținere a fondurilor europene, depus pe submăsura 4.2. Mai mult decât atât, cooperativa, ca și entitate, aduce beneficii majore asupra inputurilor necesare fiecărei ferme în parte. Cu cât cantitățile necesare în creșterea bovinelor sunt mai mari, cu atât se pot negocia discounturi mai mari cu furnizorii. Probabil, cea mai semnificativă necesitate de uniune în cooperative a fermierilor, este și a fost aceea de a-și exprima nevoile, necesitățile și problemele într-un glas colectiv. Tocmai din acest motiv, sectorul bovin și-a extins perspectiva pe plan național înființând Uniunea de ramură Națională a  Cooperativelor din Sectorul Taurin (UNCST) –  BOVICOOP”, ne-a declarat Iasmina Blidar, directorul uniunii.

Cooperativa Agricolă Samus Lact cu un număr de 13 membrii și șase asociați, este reunită, până în prezent, cu alte opt cooperative agricole, cu speranța ca în viitorul cel mai apropiat, totalitatea cooperativelor de creștere a bovinelor să adere la această formă de organizare în sistem național.

 

Fonduri europene

Samus Lact deține bovine de lapte din rasa Bălțată Românească și Holstein, cu un efectiv peste 2.500 de capate, în timp ce UNCST-BOVICOOP, deține un efectiv de 25.000 de bovine, reunind 340 de exploatații.

„Constituirea Cooperativei Agricole Samus Lact ne-a ajutat în ceea ce privește posibilitatea de obținere a fondurilor europene, astfel că până în prezent au fost depuse trei dosare: pe Submăsura 9.1- «Înființarea grupurilor de producători în sector agricol», în perioada 2016-2019, fonduri cu ajutorul cărora s-a construit sediul cooperativei Samus Lact; pe Submăsura 4.1.1- «Investiții în activități agricole», dosar depus în 2021, cu scopul achiziționării utilajelor agricole, fiind încă în așteptarea aprobărilor, și pe  Submăsura 4.2- «Sprijin pentru investiții în prelucrarea, comercializarea și/sau dezvoltarea de produse agricole», cu scopul obținerii produselor lactate din laptele materie primă obținut de fermierii membrii și asociați, fiind încă în așteptarea aprobărilor”, ne-a informat Iasmina Blidar.

Un litru de lapte crud – 2,6 lei

Reprezentanta UNCST- BOVICOOP subliniază că prețul decent al unui litru de lapte crud ar trebui să fie de 2,6 lei, motivând acest preț pe baza scumpirilor apărute odată cu 2022.

„Costurile de producție al laptelui au crescut semnificativ odată cu majorarea inflației, combustibilului, furajelor (inputurilor), utilităților (în special energie electrică) și salariul minim pe economie. Plafonarea prețului la energie electrică pentru persoane juridice și subvenția unitară pentru combustibil oferită fermierilor, aferentă anului 2022, sunt niște măsuri infime față de costurile implicite de creștere a bovinelor”, consideră Iasmina Blidar.

Poblemele din sectorul bovin

Samus Lact vrea să rezolve problemele din sectorul bovin

Referindu-se strict la creșterea bovinelor de lapte, doleanțele adresate statului de către UNCST- BOVICOOP nu se referă strict la scumpirile apărute, ci la totalitatea problemelor din sector.

„La nivel național, înspre ajutorarea fermierilor mici și mijlocii, ar trebui finalizată Legea Laptelui, ar trebui modificată Legea nr. 297/2013 privind relațiile contractuale, raportarea lunară a prețurilor de lapte de la prim cumpărător, precum în restul țărilor din Uniune Europeană și oferirea sprijinului financiar prin subvenționări care economic să se raporteze prețurilor actuale din România (aviz subvenției de 1,63 lei/l motorină, pe când combustibilul la pompa depășeste 8 lei/l)”, explică directorul UNCST- BOVICOOP.

 

Vizita ministrului Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vizitat Samus Lact Satu Mare

Recent, Cooperativa Agricolă Samus Lact a fost vizitată de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Reprezentanții UNCST- BOVICOOP i-au pregătit ministrului o mapă cu subiecte asupra cărora să-și îndrepte atenția.

„Am fost privilegiați să-l avem printre noi pe d-nul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Răspunsul pozitiv invitației noastre, de a vizita sediul Samus Lact și una din fermele membre, a întărit ideea conform căreia considerăm că acestă formă de asociere la nivelul județului Satu Mare este încurajată la cel mai înalt nivel. Cu ocazia vizitei d-nului ministru, am pregătit o mapă cu subiecte de discuție cum ar fi «prețul laptelui în România», și un altul extrem de important și anume «produse neconforme la raft»”, a precizat Iasmina Blidar.

Este vorba de acele produse alimentare cu un conținut mai mare de 2 g/100g acizi grași nesaturați hidrogenați, conținut care contravine

Regulamentul (UE) 2019/649 al Comisei din 24 aprilie 2019, a Legii 182/2020 pentru stabilirea conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman, și a Legii nr. 88 din 3 mai 2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea

laptelui de consum și a produselor lactate, din România, privind producerea, expunerea spre vânzare de lapte de consum obținut din înlocuitori de lapte.

„Profitând de prezența d-nul ministru Adrian Chesnoiu, am achiziționat, cu o zi înainte, produse găsite în prezent la raft, în special pe cel de produse lactate, pentru a le putea prezenta d-nului ministru cu tot cu eticheta compozițională. Nocivitatea acizilor grași hidrogenați și obligativitatea producătorilor de a trece pe eticheta conținutul grăsimilor în cauză, i-au determinat pe procesatori să găsească înlocuitori optimi, ieftini și ușor de procurat, cum ar fi uleiul de palmier sau cocos, care sunt la fel de nesănătoase precum grăsimile hidrogenate. Acestă alternativă regăsită de producători, duce la obținerea unor produse alimentare nesănătoase și mai puțin naturale, care periclitează, la raft, produsele românesti autohtone și impiedică capacitatea de dezvoltare a firmelor mici și mijlocii”, explică directorul uniunii.

UNCST- BOVICOOP, a luat deja o măsură independentă trimițând marilor retaileri din România o cerere de retragere de pe lanțul alimentar a produselor neetice, explicându-i ministrului, că vor întâmpina probleme în momentul în care marii retailer nu se vor conforma, iar fermierii vor dori să apeleze la organele competente. Acestea nu vor putea aplica sancționări datorită lipsei unui laborator acreditat, care să ofere un rezultat valid a conținutului de acizi grași hidrogenați sau a uleiului de palmier/cocos.

„Până în prezent, în România nu exista nici un laborator care să realizeze această determinare. Ca răspuns la cererea noastră, de înființare a unui astfel de laborator, d-nul ministru ne-a asigurat că deja a început demersurile pentru crearea lui și va fi disponibil pentru diverse analize ale produselor alimentare”, a conchis Iasmina Blidar.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Producția industrială a județului Cluj a urcat în trimestrul I din 2022, deși luna ianuarie consemna o scădere față de anul trecut.

Debut de an bun pentru industria Clujului. Afaceri mai mari în primul trimestru

Articolul următor
Un grup de profesori ai Liceului Tehnologic Mihai Viteazul (LTMV) a fost pus la curent cu noile tehnologii folosite la fabrica TenarisSilcotub.

Profesorii școlilor din Sălaj, aduși în halele Silcotub

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share