Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Angajații clujeni de la statistică: “Nu am putut să protestăm pentru că recenzam”

Salariații Direcției Județene de Statistică (DJS) Cluj spun că nu au putut să își revendice drepturile la București pentru că erau implicați în recensământ.

Salariații Direcției Județene de Statistică (DJS) Cluj spun, de Ziua Statisticianului, că nu au putut să își revendice drepturile la București pentru că erau implicați în recensământ.

“Ne aflăm în contextul desfăşurării celui de-al 13-lea recensământ al României. Contribuţia datelor obţinute prin studiul demografic prezintă semnificaţie şi importanţă în găsirea unor posibile instrumente de evoluţie a variabilelor demografice, de dezvoltare a ţării şi societăţii. La nivelul DJS colectăm date direct de la populaţie pentru cele două recensăminte (agricol şi al populaţiei şi locuinţelor) şi pentru alte cercetări statistice naţionale.

Având privilegiul de a fi în slujba celei mai longevive instituţii care a reuşit să-şi păstreze renumele şi credibilitatea prin prisma profesionalismului, a perseverenţei statisticienilor şi a datelor statistice relevante şi de calitate, angajaţii DJS îşi desfăşoară activitatea cu devotament şi responsabilitate.

Efortul este comun, salariaţii direcţiei constituie un colectiv unit, bazat pe sprijin reciproc, colegialitate şi respect. Aceste calităţi stau la baza rezultatelor bune obţinute de DJS, în pofida numeroaselor dificultăţi cu care ne confruntăm: schema de personal subdimensionată, gradul mare de încărcare cu lucrări a unui salariat, salarizarea inferioară bugetarilor din alte instituţii”, susține directorul DJS, Mariana Negrilă.

Fluctuație mare de personal la Cluj

“Complexitatea cercetărilor statistice şi numeroasele cunoştinţe pe care trebuie să le deţină un statistician, necesită o lungă perioadă de formare pentru un nou angajat. Or, salariile mici şi fişa postului extrem de încărcată determină salariaţii să părăsească DJS, existând o mare fluctuaţie de personal.

De mulţi ani invederăm conducerii Institutului Naţional de Statistică (INS) problemele cu care ne confruntăm, dar nici până în prezent nu au fost rezolvate. Salariaţii DJSC sunt solidari cu angajații INS şi susţin protestul demarat pentru exprimarea nemulțumirilor în ceea ce privește discriminarea salarială.

Dificultăţile majore care au apărut în procesul de recenzare pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor, conştiinţa de statistician și loialitatea faţă de direcţie i-au determinat pe angajații DJSC să se implice direct în colectarea datelor la recensământ, în calitate de recenzori, împiedicându-i să participe fizic la manifestarea de la sediul central al INS.

Ne punem speranţa că promisiunile conducerii INS vor fi onorate şi statisticienii vor ocupa locul cuvenit în rândul bugetarilor, din punctul de vedere al salarizării. Ziua statisticii este mai puţin sărbătorită astăzi. Atenţia noastră este ţintită pe reale probleme de menţinere a personalului activ şi implicat în finalizarea cu succes a tuturor cercetărilor statistice.

Citându-l pe marele statistician Dionisie Pop Marţian, primul director al Oficiului Central al Statisticii din România: ”Credem cu seriozitate că statistica este pentru noi, cei care o posedă, o preţioasă avere naţională. Statistica este singurul tărâm sigur pe care un guvern prevăzător trebuie să întemeieze raţiunea reformelor sale”, se menționează în protestul DJS Cluj.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Județul Sibiu își actualizează strategia de dezvoltare pentru următorii 10 ani: Varianta Ocolitoare Sud și viitorul spital județean, printre priorități

Articolul următor
Compania care va superviza proiectarea, execuția și garanția primei linii de metrou din Cluj va încasa 125 de milioane de lei.

Consultantul metroului de Cluj primește 25 de milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share