Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-au reluat lucrările pe șantierul parcării park and ride din Piața Emanuil Gojdu

Printr-un proiect modificator, vestigiile descoperite vor fi puse în valoare, astfel încât să poată fi vizitate de către public.

După finalizarea cercetării arheologice preventive și obținerea avizelor de la Comisia Națională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii pentru propunerea de proiect modificator de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite, executantul lucrării, SC Construcții Erbașu SA și Asociații, a reluat lucrările în zona cea mai puțin afectată de existența vestigiilor – zona P1 din vecinătatea blocurilor A5 și A6 din Piața Emanuil Gojdu, situată pe latura sudică a viitorului parcaj.

Lucrări

Lucrările începute în cursul acestei săptămâni constau în:

– lucrări geologice de efectuare a testelor de sol la terenul de fundare al fundațiilor;

– măsurători topografice pentru fundații și cuzineți;

– realizarea unei rampe de acces pentru utilaje peste șanțurile generate de săpăturile arheologice;

– protejarea și acoperirea vestigiilor în conformitate cu cerințele legislației specifice pentru monumente și a Comisiei de Arheologie.

În continuare se vor executa excavațiile voluminoase aferente fundațiilor, cu degajarea pământului rezultat și transportul acestuia, urmând ca să se demareze și lucrările efective de cofrare și de turnare a betonului, în conformitate cu proiectul aprobat.

Corelarea proiectelor

În paralel, constructorul lucrează cu echipele deținătorilor de utilități pentru corelarea tuturor proiectelor ce se desfășoară în vecinătatea viitorului parcaj:

– SC Termoficare Oradea SA – pentru etapa a III-a de reabilitare a rețelei de termoficare prin POIM;

– realizarea pasajului subteran din Piața Emanuil Gojdu – etapa a II-a, adjudecată de asocierea condusă Freyrom SA;

– Compania de Apă Oradea pentru relocarea și reabilitarea rețelei de apă-canal din zonă.

Ulterior se vor reloca și cablurile electrice subterane de medie tensiune.

Lucrările au început în decembrie 2020, dar imediat după demararea excavațiilor de adâncime au fost identificate primele vestigii, care au necesitat o laborioasă cercetare arheologică preventivă, realizată de un colectiv de experți arheologi de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

Prin edificarea parcării, Primăria municipiului Oradea urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de parcare a autoturismelor în zona instituţiilor publice din oraș şi a celor care fac naveta înspre Oradea.

Valoarea contractată cu SC Construcții Erbașu SA este de 24.389.235 lei fără TVA, cu termen de execuție de 12 luni. Capacitatea inițială a parcajului a fost de 277 locuri, din care 268 locuri pentru autoturisme, 6 locuri pentru persoane cu dizabilități și 6 pentru mașini electrice, respectiv 9 locuri pentru motociclete. După modificările rezultate de punerea în valoare a vestigiilor descoperite, locurile de parcare s-au diminuat la 251 locuri și s-a desființat un lift.

Vestigiile descoperite vor fi prezentate publicului în forma actuală, descoperită, iar în vecinătate vor fi montate panouri multilingve de informare. De asemenea, zidul ravelinului și a contraescarpei sale vor fi marcate în pardoseala din demisol și vor fi amplasate panouri de informare cu istoria locului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

7.000 de şantiere de 13 miliarde de euro: Guvernul a ajustat prețurile pentru proiectele cu fonduri europene

Articolul următor

IULIUS a inaugurat primul său Family Market, la Miroslava

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share