Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Conexiunea de la Sălicea la Autostrada Transilvania va costa dublu”

Noul drum propus prin localitățile Sălicea și Ciurila către Autostrada Transilvania (A3) va avea costuri duble față de cele vehiculate de autorități, susține un deputat clujean.
Autostrada Transilvania, în zona Turzii | Foto: Fan Turda – Mihai Pilțu

Noul drum județean propus prin localitățile Sălicea și Ciurila către Autostrada Transilvania (A3) va avea costuri duble față de cele vehiculate de autorități, susține un deputat clujean.

Viorel Băltărețu afirmă că drumul va fi cu 2 km mai lung din cauza diferențelor de nivel din zonele critice. “Costul va fi cel puțin dublu față de estimările actuale (acum 18,7 milioane de euro), având în vedere geografia, lucrările suplimentare, costurile cu proiectarea, exproprierile. Locuitorii din Sălicea și Ciurila așteaptă de o grămadă de vreme o soluție alternativă pentru descărcarea traficului de pe A3, care să ocolească satele lor.

În loc de un proiect profesionist, cu repere tehnice și financiare credibile și termene de finalizare, ni se oferă o ciornă subțire, care nu ține seama de caracteristicile geografiei zonei sau de costurile din realitate ale unei asemenea lucrări”, spune deputatul. Un proiectant de infrastructură rutieră a analizat proiectul vehiculat de Consiliul Județean și a tras două semnale de alarmă.

Băltărețu cere nota de fundamentare a sumelor estimate pentru construcție și un plan de acțiune pentru etapele mari (studiu de fezabilitate, licitație, execuție), însoțit de termene estimate și asumate.

“Solicit public CJ să dea drumul, în cel mai scurt timp, licitației de proiectare, care ne va spune profesionist și argumentat care e traseul, care sunt soluțiile tehnice, cât va costa și cât vor dura lucrările. Până așteptăm un draft de analiză rapidă a zonelor critice pe acest traseu”, a declarat Băltărețu.

Propunere de la locuitori și primar

Localnicii din Ciurila și Sălicea au propus un nou drum județean care să facă legătura între A3 și Centura Sud Cluj-Napoca, ocolind cele două sate. Solicitarea a venit din partea primarului din Ciurila, Cristinel Popa, și a locuitorilor comunei, fiind înaintată de CJ către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).

Propunerea este de construire și finanțare a unui nou drum județean care să facă legătura între A3 și Centura Sud, cu ocolirea comunei Ciurila și a satului Sălicea. Conducerea CJ susține că, prin asigurarea accesului la noul drum, Primăria Florești va putea asigura legătura dintre satul Tăuți și Centura Sud.

„Așteptăm, în cel mai scurt timp, o decizie de finanțare din partea organismului decizional care coordonează procesul de dezvoltare regională în întreaga regiune. Acest drum va rezolva atât ambuteiajele care apar frecvent în zona Ciurila – Săvădisla, cât mai ales va determina o decongestionare a traficului de pe Drumul Național 1C Gilău, cel mai aglomerat sector de drum din țară”, a afirmat Alin Tișe, șeful CJ.

Noul drum județean urmează să aibă 14,5 km și să rezolve o parte din problemele de trafic din zona de vest a județului Cluj. Valoarea preconizată a investiției este de 18,7 milioane de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Jumătate din profitul companiei Cupru Min va fi orientat către noi retehnologizări

Articolul următor
Platforma globală TikTok și-a propus să le ofere utilizatorilor ocazia să fie parte din experiența Untold și s-a alăturat festivalului din perioada 4-7 august, de la Cluj-Napoca, sub tema „Temple of Luna”.

TikTok a bătut palma cu Untold. Festival cu 85 de milioane de vizualizări

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share