Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zilele Culturii Maghiare la Oradea

Acest sfârșit de săptămână aduce în Piața Unirii și în Cetatea Oradea, o nouă ediție a evenimentului Zilele Culturii Maghiare Oradea. Weekendul acesta va fi dedicat comunității maghiare, și vor fi promovate tradițiile, specificul și istoria comună.

Ediția 2022 se desfășoară pe parcursul a trei zile și cuprinde activități dedicate întregii familii: muzică, dansuri cu specific maghiar, meșteri populari, bunătăți culinare, food-trucks și mult așteptatele care alegorice.

Parada carelor alegorice are loc duminică pe străzile Oradiei și va cuprinde patr care: unul al orașelor Oradea și Debrețin, coroana Sfântului Ștefan, carul Teatrului Național Maghiar și carul Centrului pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional Debrețin.

Cu această ocazie specială, carul alegoric al orașelor Oradea și Debrețin, simbolizează unul dintre detaliile clădirii iconice din Oradea și anume, Cetatea Oradea. Totodată face referire și la relația dintre cele două orașe prin ornamentele zoomorfe: a grifonilor și păsării Phoenix. Sala cu Grifoni este una dintre cele mai frumoase săli ale cetății și înfățișează opt animale mitice. Grifonul este o creatură mitică cunoscută în diferite culturi drept jumătate vultur și jumătate leu și desemnează puterea, curajul și calitățile de conducere.

Coroana Sfântului Ștefan este cea mai importantă relicvă națională a maghiarilor. Conform însemnărilor regelui Sfântului Ștefan coroana simbolizează țara, împărăția, credința, biserica, calitățile domnitorului și virtuțile acestuia.

Carul alegoric al Teatrului Național Maghiar va sărbători lumea teatrului și artele spectacolului și va face trimitere la Olimpiada de Teatru care are loc în 2023. „Întreaga lume este un teatru”, iar această lume – va fi simbolizată prin Arca lui Noe, care salvează viitorul.

Centrul pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional Debrețin militează pentru dezvoltarea tehnologică, viitor verde și protecția mediului. De aceea, compoziția cu flori din această ediție va conține 11 albine, care simbolizează actorii importanți ai ecosistemului și totodată importanța protejării acestora.

Programul evenimentului

19 august, vineri

Piața Unirii

16.00 – 22.00 Târgul meșterilor populari

20 august, sâmbătă

Piața Unirii

10.00- 22.00 Târgul meșterilor populari

18.00 – 18.30 Momente folclorice

18.30 -19.30 Sfințirea pâinii noi

21.00- 21.50 Concert – Rius & band

21 august, duminică

Piața Unirii

10.00- 22.00 Târgul meșterilor populari

10.00- 17.30 Parada carelor alegorice

11.00- 12.00 Program pentru copii – Csányi produkciós iroda Budapest

15.00- Fragment din piesa János Viteazul (János vitéz) – Ansamblul de dans Nagyvárad al Teatrului Szigligeti

16.00- 17.15 Moment artistic- Ansamblul de suflători din Hajdúszoboszló

În caz de ploaie spectacolul se ține la Filarmonica Oradea, de la ora 16.00

Cetatea Oradea

20.30 Spectacol de teatru-dans János Viteazul (János vitéz) – Ansamblul de dans Nagyvárad al Teatrului Szigligeti (program titrat în limba română)

În caz de ploaie spectacolul se ține la Teatrul Szigligeti, Sala mare, 27.08.22, ora 20:00.

Organizatori: Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) și Primăria Municipiului Oradea .

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Grupul PM alege proiectul ELI Park 3 pentru noul hub de distribuție din zona București

Articolul următor

Alte 16 platforme de deșeuri vor fi construite în județul Bihor, 32 în total

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share