Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Girexim Universal SA va pune în funcțiune Stația de tratare a deșeurilor Bihor

Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, joi, 18 august, să respingă contestația depusă de firma EcoBihor în legătură cu procedura de licitație pentru operarea Stației de Tratare Mecanico-Biologică (TMB) din Oradea. Practic, firma desemnată câștigătoare, SC Girexim Universal SA, va începe efectiv operarea stației.

Reamintim că în data de 18 iulie 2022, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) Ecolect Group a semnat contractul cu firma câștigătoare, dar a doua zi firma EcoBihor, una dintre firmele care a participat la licitație, a depus o contestație în instanță pentru suspendarea contractului și a procedurii de licitație.

,,Stația TMB a fost finalizată în 2017, dar nu a putut fi pusă până acum în funcțiune deoarece două licitații anterioare au fost anulate. Mă bucur că am ajuns să finalizăm această procedură, a treia, și să putem să punem în funcțiune stația. Prin punerea în funcțiune a acesteia, cantitatea de deșeuri reziduale care ajunge să fie depozitată la groapa de gunoi va fi semnificativ redusă. Deșeurile reziduale vor trece printr-un proces de dezumificare, ceea ce reduce cu aproximativ 30-40% cantitatea totală, apoi intră într-un proces de sortare, de unde rezultă între 3 și 5% deșeuri reciclabile. O bună parte din deșeurile care rămân, în jur de 30%, se incinerează, urmând să fie depozitat, la groapa de gunoi, doar ce rămâne”, a declarat Mircea Mălan, președinte al ADI Ecolect Group și vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

60.000 tone pe an

Stația TMB a fost finalizată în 2017

Cantitatea estimată de deşeuri care urmează a fi prelucrată în staţia de tratare mecano-biologică este de 60.000 t/an (estimat – 60% deșeuri biodegradabile, 7% hârtie și carton, 30% alte deșeuri). Cantitatea de compost (CLO) generată va fi de 22.200 t/an, iar cantitatea de reziduuri de 25.600 t/an.

Aici vor fi tratate deșeurile reziduale din patru zone ale județului: zona 1A – Municipiul Oradea, zona 1B – zona metropolitană Oradea, zona 5 – Marghita și zona 6 – Valea lui Mihai. Durata contractului cu SC Girexim Universal SA este de 96 de luni (8 ani), iar valoarea redevenței va fi de 18.000 euro/ an. Operatorul va vira anual această sumă către (A.D.I.) Ecolect Group, iar A.D.I. Ecolect o va transmite mai departe către Consiliul Județean Bihor.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Școala gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, reabilitată energetic prin PNRR

Articolul următor

AHK România anunță finaliștii competiției pentru excelența în afaceri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share