Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Desant al primarilor din Transilvania la Cluj. “Avem banii, veniți cu proiectele!”

Edilii din Ardeal sunt încurajați să achiziționeze tehnologii inteligente de gestiune a deșeurilor | Foto: TB

Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, și ministrul mediului, Barna Tanczos, au participat la ședința Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România (AMR), dublată de o expoziție de ecoinsule digitalizate.

Ședința AMR a fost însoțită de o expoziție de prezentare a ecoinsulelor digitalizate care fac obiectul liniei de management al deșeurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceasta se derulează pe platoul dintre Cluj Arena și Sala Polivalentă.

În cadrul expoziției participă companii de profil care comercializează echipamente și tehnologii inteligente în domeniul gestiunii deșeurilor. Prin PNRR, municipalitățile sau asociațiile de dezvoltare comunitară înființate de acestea pot solicita sprijin nerambursabil pentru dezvoltarea sistemelor inteligente de colectare a deșeurilor.

Expoziția de tehnologii inteligente din domeniul deșeurilor este organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Ecoinsulele digitalizate au putut fi vizionate, vineri, de cei interesați. Printre edilii prezenți s-au numărat Dominic Fritz – Timișoara, Astrid Fodor – Sibiu, Allen Coliban – Brașov, Florin Birta – Oradea sau Cristian Matei – Turda.

Marcel Boloș

 

  • Am avut o discuție foarte aplicată cu primarii, cu AMR, să fim parteneri strategici în procesul de implementare a proiectelor cu fonduri UE. Programele operaționale regionale au fost regândite, am primit observații din partea Comisiei Europene (CE) pe care sper să le clarificăm. Vrem ca, până la sfârșit de an, toate cele opt POR să fie aprobate. Discutăm un buget de 11 miliarde de euro, cu o creștere de 30% față de perioada de programare trecută, 2014-2020.
  • Lucrăm la codul fondurilor europene, principalul obiectiv fiind debirocratizarea procedurilor, suntem la început de drum în acest exercițiu financiar, iar beneficiarii să aibă sisteme flexibile de accesare a fondurilor UE, în acord cu principiile și regulile dezvoltate la nivel european. Să scurtăm partea de birocrație din proiecte în favoarea celei de execuție.
  • Responsabilitatea este la nivelul regiunilor, autoritățile au șansa de a le rezolva aici și să termine drumurile spre București. Să facem descentralizarea proiectelor de transport, dar și a celor de apă-canalizare. O autoritate locală poate decide să își asume proiecte de infrastructură majoră. Primăriile să aplice pentru proiectele de colectare selectivă.
  • Pe partea de avizare și autorizare, vom materializa un proiect de ordonanță de urgență care să urgenteze toate aceste proceduri, unul mult-așteptat de către autoritățile locale.

Barna Tanczos

  • Orice oraș va avea posibilitatea, prin acest program pe fonduri UE, să își rezerve numărul de insule inteligente de care are nevoie, în funcție de numărul de locuitori. Va fi un sistem competitiv, cu asigurarea numărului minim de containere pentru toate orașele. Bugetul alocat este de 452 de milioane de euro. Containerele simple, încasetate, ieftine vor fi alese de orașele care nu vor să investească în utilaje speciale de încărcare-descărcare, localitățile mai avansate vor cumpăra utilaje mai complexe. Totuși, vom gândi un sistem separat de finanțare și pentru aceste utilaje.
  • O problemă o reprezintă incinerarea deșeurilor în apropierea aglomerărilor urbane. Am început câteva controale eficiente cu poliția, garda de mediu. Vrem criminalizarea arderilor, a îngropării deșeurilor, închisoare până la 5 ani a celor care fac acest lucru. Astfel, vom reduce acest fenomen și vor dispărea acele rețele clandestine de colectare a deșeurilor care vindeau partea bună a deșeurilor și ardeau resturi. Avem nevoie de acțiuni de forță, de control, împreună cu jandarmii, poliția, garda de mediu. În momentul în care apar primele condamnări la închisoare, următorii se vor gândi de 10 ori dacă mai practică acele metode. Sunt activități care pot funcționa legal, se pot construi platforme betonate, nu este complicat.
  • Fotovoltaicele, pompele de căldură pot schimba multe în bine, chiar și instituțiile publice. Invit toate primăriile să viziteze aceste sisteme inteligente pe care le-am expus la Cluj pentru orașele care vor să administreze mult mai responsabil domeniul gestionării deșeurilor. Partea și mai grea va fi cea de comunicare, de conștientizare a cetățenilor, de dialog cu fiecare familie în încercarea a folosi aceste sisteme și de a colecta selectiv. Să nu ducem toate deșeurile la groapă, ci să le reciclăm pe cele care pot fi introduse în industrie.
  • Celelalte programe de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) ridică multe semne de întrebare pentru că performanța instituției lasă de dorit. Trebuie ca acolo să creștem numărul de personal. Vom mai angaja oameni, astfel ca zecile de mii de proiecte să fie evaluate în timp util la AFM. Aceasta trebuie să devină o instituție la nivelul a cât de mare este cererea pe programele de mediu în această țară. Mâine, dacă am deschide încă o sesiune pentru fotovoltaice, am primi sute de mii de cereri de la cetățeni. Ne trebuie o instituție care este capabilă să gestioneze numeroasele solicitări, pentru că avem suficienți bani la APM ca să schimbăm fața României în privința gospodăriei independente energetic.

Emil Boc

  • Asistăm la o revoluție în descentralizarea fondurilor europene pe opt regiuni. Chiar dacă nu am reușit încă reforma administrativă în România, este un pas spre regionalizare, debirocratizare în țara noastră. Am primit cu optimism propunerea ministrului Boloș de a realiza un cod al absorbției fondurilor UE. Înainte de implementarea proiectelor să avem un cadru unitar.
  • Am convenit cu ministrul ca ordonanța 26, existentă în vigoare pentru proiectele naționale, să scurteze termenele pentru diverși avizatori și pentru proiectele locale. O treime din timpul unui proiect îl pierdem cu avizele, aprobare, proiectare; am avut 56 de avize la Centura Metropolitană a Clujului. Dacă ai acest mecanism cu termene scurtate, plus rezerva aprobării tacite, sunt 15 zile la dispoziție să iei avizul. Acest lucru este acum doar pentru proiectele naționale, propunerea este să fie și pentru cele locale din fonduri europene, PNRR. Să fie o avizare legală, profesionistă, dar cu termene scurte.
  • Acum avem opt motoare de funcționare, e un sistem care va schimba din temelii România în privința fondurilor UE, va fi ca un avion cu opt motoare. În prezent trebuie să mă duc la ministrul educației cu un vraf de dosare ca să îmi aprobe amplasarea unui automat în curtea unei școli.
  • La Cluj avem automate pentru plastic, sticlă și aluminiu, în două cartiere mari ale orașului, pe baza cărora se primește 1 bilet de autobuz la 15 peturi; ele au depășit orice record de colectare. Din sponsorizări acoperim acum cheltuielile de funcționare, însă chiar dacă nu le vom mai avea, mai achiziționăm încă patru asemenea automate în fiecare cartier.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Prima expoziţie de artă într-un tren aflat în mişcare

Articolul următor
Grupul american HTEC, din Silicon Valley, va da în funcțiune primul său sediu din România, în Cluj-Napoca, la sfârșitul acestui an.

Americanii de la HTEC își deschid birou la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share