Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Moartea combinatului Armătura, transpusă pe scenă

“Fabrici și uzine” este povestea fabricii Armătura Zalău, spusă de patru din cei 15.000 de oameni care au lucrat acolo din 1969 până în prezent.
Fosta fabrică din Zalău a devenit atât subiect de teatru, cât și de arte | Foto: “Fabrici și uzine”

Combinatul din Zalău, unde lucrau, în urmă cu câteva zeci de ani, 15.000 de oameni, s-a transformat în subiectul unei piese de teatru.

“Fabrici și uzine” este povestea fabricii Armătura Zalău, spusă de patru din cei 15.000 de oameni care au lucrat acolo din 1969 până în prezent. În poveștile lor realizatorii au urmărit să afle despre visele, așteptările și dezamăgirile pe care le-au avut, dar și despre eforturile lor de adaptare din perioada de tranziție.

“Piesa este despre trauma dispariției Armăturii, despre trauma personală a celor care și-au petrecut acolo o parte mare din viață, despre, până la urmă, transformarea fabricii într-un mall destinat exclusiv consumului, românii devenind, astfel, din producători, consumatori, pentru că, nu-i așa?, produsele din Occident sunt mai bune decât ale noastre”, au explicat organizatorii.

Aceasta a fost prezentată la Festivalul Curtea Artiștilor, din Zalău, organizat de Asociația ProTeatru. Proiect cultural este finanțat de Ministerul Culturii. Regia piesei este semnată de Adina Lazăr; dramaturgia, de Alexandra Felseghi; scenografia, de Silviu Medeșan; grafica, de Paul Mureșan. Producător este Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale.

Mozaicul fabricii, recuperat de artiști

Compania Petron Energy a început, în primăvară, planul urbanistic zonal (PUZ) pentru modificarea funcțiunii platformei pe care funcționa combinatul. PUZ prevede schimbarea unităților de referință existente inițial în zone comerciale și mixte (rezidențial, comercial și servicii). Aici mai sunt prevăzute construcții și amenajări sportive, zonă de agrement, servicii și turism, realizare de acces.

Direcția pentru Cultură Sălaj a convenit cu proprietarul fostului colos industrial IAIFO ca mozaicul să fie salvat cu ajutorul unor studenți de la Universitatea de Artă și Design Cluj.

1.000 de persoane au semnat o petiție prin care cer autorităților să salveze simbolurile fostei uzine este demolată: o statuie din bronz, un robinet industrial și mozaicul aplicat pe clădirea dinspre șosea. Studenții și-au propus dezlipirea bucăților de mozaic și amplasarea lucrării în alt loc.

Cum a decăzut combinatul

Rompetrol a cedat integral părțile sociale ale producătorului de elemente de robinetărie industrială Rominserv Valves IAIFO unei firme conduse de designerul de modă Patricia Chifor, conform Profit.ro. Compania-mamă a Rompetrol, KMG International, a anunțat că este dispusă să vândă toate activele din România considerate neesențiale, printre care și IAIFO.

Rominserv a fost preluată de firma Joseph Mars Investment (JMI), la care administrator unic este Chifor, cu aceeași funcție și la compania achiziționată, redenumită Petron Energy. IAIFO, care în 1990 avea 7.000 de angajați, a fost preluată de Rompetrol, prin Rominserv, în 2004, când mai erau 1.200 de salariați. Fosta întreprindere a fost lichidată. Intenția Rompetrol de a renunța la IAIFO datează din 2014. JMI, care a cumpărat Armătura, a fost înființată ca societate de tip holding.

Pe un teren al IAIFO funcționează Zalău Value Centre, dezvoltat de Prime Kapital. Chifor mai este asociată cu 30% din capital la Romagriculture, firmă de trading și logistică de combustibili, cereale, oleaginoase, îngrășăminte. 70% se află în posesia americanului George Gellert, președintele Atalanta Corporation, din concernul Gellert, unul dintre cei mai mari importatori de produse alimentare din SUA.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

PORTAL MEDICAL, platformă inițiată de CJ Sibiu, implementată și la clinica privată DIAMED

Articolul următor

Au fost recepționate bazinele de înot din Salonta

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share