Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Începe cel mai mare târg de antichități din Europa. 100.000 cereri de bilete la Negreni

Oficial, Târgul de la Negreni se ține între 6-9 octombrie (adică intri cu bilet)
Amatorii de antichități au început să vină la cumpărat înainte de deschiderea oficială | Foto: Florin Ciobanu

Târgul de toamnă de la Fechetău, cel mai mare de antichități din Europa, are o cerere record de bilete estimată în acest an, după doi ani de întrerupere generată de pandemie.

“Oficial, Târgul de la Negreni se ține între 6-9 octombrie (adică intri cu bilet). Totuși, negustorii au început să campeze. Deja au apărut mușterii, colecționarii, samsarii și vânătorii de chilipiruri în general. Este cel mai mare târg ca dimensiuni din Europa: se estimează circa 100.000 de bilete vândute”, a menționat Florin Ciobanu, colecționar de antichități.

Târgul cu o tradiţie de secole se organizează în toamna fiecărui an, în al doilea sfârşit de săptămână a lunii octombrie, pe malul râului Crişul Repede. Satul Negreni este aşezat pe Drumul European E60, la 10 km de Piatra Craiului. Evenimentul este asemănător cu Târgul Coaselor, din iunie, de pe același amplasament, dar se întinde pe o suprafaţă mult mai mare, având şi un sortiment mai bogat de obiecte.

Târgul are două zone. În prima se vând obiecte noi de uz general, haine, încălţăminte. O importanţă mai mare o are a doua zonă, unde se pot găsi diferite obiecte vechi: costume populare, cusături, farfurii pictate, cărţi, mobilier, picturi. Târgul se bucură de o popularitate foarte mare, având oaspeţi din Ungaria, Europa de Vest, chiar şi din Statele Unite, conform Primăriei Negreni.

 

Târguri reluate după pandemie

Administrația locală din Negreni a confirmat, în primăvară, că va relua târgurile tradiționale de vară și de toamnă, dar și taxele speciale percepute în cadrul funcționării acestora. Primul târg, cel de vară, a avut loc în perioada 9-6 iunie.

În 2021, autoritățile au blocat târgul în urma creșterii mari a incidenței Covid-19 la nivel național și local. Vara trecută, organizatorii Târgului Coaselor au anunțat că ediția nu se va mai ține. Era a doua ediție de vară consecutivă anulată, după cea din 2020, de la debutul pandemiei.

Cele 10 ha ale târgului au fost suplimentate, în ultimii ani, cu 15.000 mp, oferiți de proprietarii unor terenuri de pe malul Crișului Repede, iar în 2019 au debutat lucrările la un nou pod peste râu.

Informații despre vestitul “târg de la Lacul Negreni” confirmă dezvoltarea comunității din zonă încă din Evul Mediu. Principalele activități din zonă sunt agricultura și creșterea animalelor. Negreni a aparținut de raioanele Aleșd sau Huedin, însă din 2002 s-a desprins de Ciucea, revenind la rangul de comună.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
După titlul de campion național în sticlă standard în 2021, Carassia Rose a fost distins, anul acesta, cu medalie de aur și în sticlă magnum la cea mai prestigioasă competiție internațională dedicată exclusiv vinurilor spumante, The Champagne and Sparkling Wine World Championship (CSWWC).

Crama Carastelec a luat medalia de aur la Londra

Articolul următor

La Timișoara a început construcția celui mai mare cămin studențesc din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share