Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Decorint a ajuns la final cu revitalizarea Turnului Pompierilor

Stadiul actual al lucrărilor la Turnul Pompierilor, proiect cu finanțare europeană, este de 85%.

Lucrările la unul dintre cele mai importante monumente istorice din Cluj-Napoca sunt în ultima etapă a procesului de revitalizare, programată a fi încheiată în decembrie.

Stadiul actual al lucrărilor la Turnul Pompierilor, proiect cu finanțare europeană, este de 85%. Proiectul urmărește reabilitarea monumentului și reintroducerea în circuitul turistic ca punct de belvedere și ca loc deschis pentru evenimente culturale, expoziții, activități artistice.

Proiectul câștigător a fost selectat în urma concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste” organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.

După finalizarea lucrărilor se va realiza și digitizarea obiectivului de patrimoniu și conservarea digitală, utilizând scanare laser 3D. Accesibilizarea online și conservarea digitală sunt recomandări ale Comisiei Europene pentru monumentele istorice.

Prin regândirea spațiului din interiorul Turnului Pompierilor, monumentul va deveni un inedit punct de interes în circuitul turistic și cultural al orașului deoarece poate funcționa și ca un spațiu de vizitare, dar și să găzduiască diverse expoziții permanente sau temporare.

Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul unei scări, parcurgându-se în acest fel fiecare etapă istorică ale turnului.

Ce elemente de patrimoniu vor fi puse în valoare

– suprafețele originale ale zidariei și finisajelor turnului medieval
– detaliile de piatră cioplită ale turnului medieval (guri de tragere, ancadramente)
– înscrisurile și desenele de epoca pe suprafața pereților
– porțiunea drumului de strajă
– golurile laterale din interiorul turnului

Piramida de sticlă a fost înlocuită cu un nou segment, alcătuit din două nivele (unul închis cu sticlă și unul deschis), care să permită accesul publicului și vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului.

Lucrări executate sunt consolidarea structurii de rezistență a întregii construcții; extindere pe verticală cu încă două niveluri pe o structură metalică; restaurarea elementelor originale ale turnului medieval; structuri metalice la interior pentru montarea ascensorului de persiane; montarea tâmplăriilor; finisaje exterioare și instalații de iluminat exterior; branșarea la utilități.

Lucrări rămase de executat sunt finisajele interioare la pereți și la structura metalică aferentă liftului; montarea liftului; finalizarea restaurării zonei de piatră la exterior și a drumului de strajă; achiziția și montarea dotărilor.

După rezilierea contractului anterior, executant a devenit compania Decorint Cluj. Proiectantul general este Vlad Sebastian Rusu BIA Cluj. Proiectul este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și Patronatul Femeilor Antreprenor (PFA) vor lansa a doua dezbatere „Digital Up – Dezvoltare Antreprenorială pentru IMM-uri”,

Dezbatere pentru digitalizarea IMM-urilor la Brașov

Articolul următor

Primăria Timișoara a semnat contractul de finanțare pentru Traseul Muzeal al Revoluției din 1989 și primește 4,5 milioane de euro din PNRR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share