Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Europenii ne dau bani pentru dacii de la Sarmizegetusa

Cetatea Dacică de la Sarmizegetusa, obiectiv inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO, va fi restaurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Trei contracte, în valoare de 7,4 milioane de euro, au fost atribuite pentru restaurarea acestor obiective de patrimoniu din județul Hunedoara.

Cetatea Dacică de la Sarmizegetusa, obiectiv din lista patrimoniului mondial UNESCO, va fi restaurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ministrul Marcel Boloș și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, au semnat, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cele trei contracte pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural-istoric de la Sarmizegetusa Regia.

Proiectele finanțate prin programul ”România atractivă” sunt incluse în două din cele 12 rute culturale promovate prin Componenta 11 – turism și cultură a PNRR: ruta castrelor și ruta cetăților. Prin contractele semnate vor fi realizate investiții importante pentru valorificarea siturilor arheologice care alcătuiesc ansamblul cetăților dacice din Munții Orăștiei, incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Boloș: “Investiție cu oportunități pentru comunitățile locale”

„Am semnat contracte de finanțare pentru un obiectiv reper pentru identitatea noastră ca popor, totodată unic în lume. Investițiile din zona Sarmizegetusa cuprinse în “România atractivă” concretizează sprijinul pentru recunoașterea apartenenței la familia statelor europene care și-au valorificat patrimoniul roman.

În contextul preocupărilor pentru dezvoltarea județului Hunedoara și a întregii zone, aceste investiții aduc plus valoare și creează oportunități extraordinare pentru comunitățile locale”, a transmis ministrul.

Investițiile includ atât lucrări de restaurare, cât și crearea unor noi spații expoziționale și punere în valoare a sitului. La intrarea în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, va fi amenajat un muzeu de sit modern și puțin invaziv.

Acesta va avea și un punct de belvedere asupra sitului și amfiteatrului roman din apropiere. În interiorul muzeului va fi reconstituită una din cele două fântâni de marmură, cu elemente sculpturale unice în Dacia, care făceau parte din intrarea monumentală în forul roman.

Tot aici vor fi expuse într-un mod interactiv și cele mai importante descoperiri arheologice din primul oraș al Daciei Romane. Valoarea contractului semnat pentru acest obiectiv este de 2,56 milioane euro.

Coloanele și templul, prinse în restaurare

Intrarea în forul roman, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, este una dintre cele mai timpurii construcții monumentale din Dacia, din zona intrării provenind prima dovadă epigrafică din Dacia referitoare la edificarea unei clădiri. Nu întâmplător aceasta este una dintre cele mai importante, fiind și una dintre cele mai impozante. În sec. II forul a fost reconstruit în marmură.

Se păstrează aici fragmentele a două coloane din cele patru de foarte mari dimensiuni, care vor constitui și obiectul proiectului, cel puțin una dintre acestea urmând să fie ridicată pe locul original de construcție. Valoarea investiției este de  2,56 milioane euro.

Printr-un demers amplu, va fi conservat și restaurat unul dintre cele mai importante edificii ale antichității dacice, templul de pe terasa a X‑a de la Sarmizegetusa Regia. Obiectivul este inclus în ruta cetăților, valoarea investiției fiind de 2,29 milioane euro.

Finanțare pentru arhitectura tradițională din Saschiz

A fost semnat și un contract de 570.000 de euro pentru restaurarea gospodăriilor cu arhitectură tradițională din localitatea Saschiz (județul Mureș). Obiectivul face parte din ruta satelor cu arhitectură tradițională, cu o sumă alocată de 9,7 milioane euro. Aceasta mai include comunele Biertan, Arpașu de Jos (Sibiu), Ciucsângeorgiu (Harghita), Roșia Montană (Alba). La evenimentul de semnare a participat primarul din Saschiz, Ovidiu Șoaită.

Prin Componenta 11 – turism și cultură din PNRR sunt alocate peste 100 milioane euro pentru promovarea a 12 rute turistice și culturale din România. Până în prezent, au fost semnate contacte de finanțare de 90 de milioane de euro pentru investiții în obiectivele incluse în 10 rute culturale și turistice. Programul ”România atractivă” cuprinde ruta culelor, ruta curiilor, ruta satelor tradiționale, ruta Delta Dunării, ruta castrelor, ruta castelelor, cetăților, ruta Sfântului Ladislau, a bisericilor de lemn și ruta mănăstirilor din zona Moldovei.

În cadrul aceleiași componente a PNRR au fost semnate contracte de 59 milioane de euro pentru înființarea, modernizarea și restaurarea a opt muzee și memoriale. Acestea sunt Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat, Muzeul Identităților și Conflictelor Transilvănene, Memorialul Revoluției – Decembrie 1989, Memorialul Victimelor, Muzeul Industrializării Forțate și al Dezrădăcinării, Râpa Robilor și Muzeul Ororilor Comunismului.

Componenta 11 – turism și cultură din PNRR, prin care sunt finanțate aceste investiții, dispune de o alocare de 449 milioane de euro.

Noi obiective finanțate

În perioada următoare, se vor relansa activitățile de evaluare a obiectivelor în vederea includerii în cele 12 rute turistice / culturale, în conformitate cu investiția 1 din Componenta 11, turism și cultură.

Hotărârea de guvern privind înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului interministerial pentru programul „România atractivă”, în vederea stabilirii obiectivelor incluse în cele 12 rute turistice / culturale din PNRR, se va completa cu prelungirea mandatului acestuia pentru concretizarea tuturor activităților necesare selectării obiectivelor turistice.

Acest demers are ca scop finanțarea a unui număr estimat de 109 obiective din cadrul celor 12 rute, cu o valoare estimată de 50 milioane euro.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Nou Chief Marketing Officer la Orange

Articolul următor

Fii la curent cu ofertele și promoțiile săptămânale Lidl direct din aplicația Lidl Plus

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Total
1
Share