Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Avison Young: suprafața totală de birouri închiriată în primele 9 luni ale anului 2022 similară cu cea a anului anterior

Spațiile libere de birouri și cele disponibile la sub-închiriere vor satisface cererea de birouri din următoarele 12-18 luni

 

Piața spațiilor de birouri este rezilientă la evenimentele geo-politice și își menține un nivel de activitate similar anului anterior, cu un total de 215.000 mp tranzacționați în primele 9 luni ale anului în curs.

În prezent, stocul modern de spații de birouri a ajuns la 3,5 de milioane mp, în timp ce rata de neocupare s-a menținut în jurul valorii de 11.6%. De asemenea, cca. 105.000 mp de birouri au fost finalizați în primele 9 luni ale anului 2022, conform raportului Avison Young. Lista cladirilor finalizate include următoarele dezvoltari: două clădiri amplasate în complexul Sema Parc, Oslo și London, totalizând 31.400 mp, precum și AFi Tech Park 2 (24.500 mp), amplasate în zona de centru-vest, Tandem (21.000 mp) și H Tudor Arghezi (6.800 mp) în centru, iar în zona de nord prima faza a proiectului @Expo B1-B2 (21.000 mp). Până la sfârșitul anului mai sunt anunțate spre finalizare One Cotroceni Park 2 precum și faza a 2-a complexului Equilibrium, cele două proiecte urmând să aducă pe piață în jur de 54.000 mp.

“În total, în primele 9 luni ale anului în curs, activitatea totală de închiriere se situează în jurul cifrei de 215.000 mp, înregistrând o ușoara creștere comparativ cu perioada similară a anului 2021 când au fost tranzacționați aproximativ 211.700 mp. Ca să rămânem tot într-o zonă optimistă, contractele de reînchiriere au înregistrat de asemenea, o ușoară scădere din ponderea activității totale de închiriere, de la 36% în anul anterior la 34% în anul curent.

În următoarea perioadă, ținând cont de pipeline-ul redus, vom asista la tranzacții și cereri de oferte în care se vor analiza din ce în ce mai mult una-două clădiri noi versus o serie de spații în clădiri mai vechi, chiriașii fiind nevoiți să facă o analiză temeinică între două tipuri de produse diferite. Costurile de amenajare ale spațiilor de birouri vor înclina balanța către un produs sau celălalt, precum și tot ce tine de eficiența energetică a clădirii și costurile de exploatare ale spațiului”, a explicat Otilia Bordei, Head of Office Agency în cadrul Avison Young.

Chiria headline, contractuală, din zona centrală de afaceri (CBD) este în continuare evaluată la 19 euro/mp/lună, cu o usoara tendință de creștere pentru sfârșitul anului 2022, când estimăm o creștere în medie cu 1-1.5 euro/mp/lună. Pachetul stimulentelor financiare a redus chiria contractuală cu 15-20% în funcție de suprafața închiriată, perioada contractuală, numărul lunilor libere de plată a chiriei sau contribuția proprietarului la amenajarea spațiului închiriat.

Având în vedere numărul mic de proiecte care urmează a fi finalizate în anul 2023, precum și incertitudinea ridicată asupra proiectelor anunțate în intervalul 2024-2025, consultanții Avison Young recomandă companiilor să înceapă procesul de evaluare a opțiunilor de mutare într-o nouă locație cu cel puțin 12 luni înainte de finalizarea unui ciclu de închiriere. La lipsa acută a noilor proiecte de birouri, în prezent se adaugă costurile crescute în construcții și timpii ridicați în amenajarea spațiilor de birouri din cauza dificultăților privind securizarea echipamentelor si a noului mobilier.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Tur ghidat multisenzorial pentru nevăzători la Oradea prin Proiectul „Oradea pentru toți”

Articolul următor

Colliers își consolidează departamentul de certificări verzi prin lansarea de noi servicii ESG și îl transformă în ESG Strategic Advisory

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share