Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Stadiul lucrărilor la Centura Aleșd, la 36%

Începute în luna august a acestui an, lucrările la Centura Aleșd au ajuns la un stadiu de peste 30%. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a susținut marți, 22 noiembrie, o conferință de presă în teren, pe șantierul centurii.

Prima oprire a fost la intrarea pe centură dinspre Oradea, între localitățile Lugașu de Jos și Aleșd, de pe Drumul Național 1. Aici se va amenaja un sens giratoriu, de unde pornește primul braț al centurii, de aproximativ 4 kilometri, care va ocoli orașul Aleșd pe direcția Oradea – Cluj-Napoca.

Ieșirea în DN1 se va face tot printr-un sens giratoriu, înainte de localitatea Tinăud. Cel de-al doilea braț pornește din această intersecție și ocolește orașul Aleșd pe direcția Cluj-Napoca – Zalău, având o lungime de aproximativ 2 kilometri. Acesta ocolește zona de dealuri și iese în localitatea Peștiș.

Stadiul lucrărilor este de 36%

„Problema legată de tranzitarea orașului Aleșd este că suntem într-o zonă de dealuri pe care nu o poți traversa și mai avem albia Crișului Repede, cu zone de restricții. De asemenea, în orașul Aleșd converg drumurile județene dinspre Tileagd și Aștileu și drumul național care leagă Aleșd de Zalău, prin Șinteu. Din cauza traficului de tranzit, din cauza străzilor care converg în DN1, în orașul Aleșd se constată congestionarea traficului. Centura Aleșd va avea rolul de a descongestiona traficul prin Aleșd, atât în avantajul localnicilor, cât și al celor care tranzitează. În prezent, prin oraș trec între 10 și 12 mii de mașini în 24 de ore”, a explicat Ilie Bolojan.

Stadiu 36%

Managerul de proiect, inginerul Adrian Parta, a explicat în ce fază sunt lucrările:

„În momentul de față suntem la un stadiul fizic de 36%. Avem lucrări executate pe partea de infrastructură, suprastructură, descărcarea apelor, scurgerea apelor. Avem strat de balast pe 3,9 kilometri din lungimea centurii, stratul de balast stabilizat pe 2

kilometri, iar stratul de asfalt pe 2,4 km. Am executat 8 din 10 podețe transversale, iar cele trei poduri de pe traseul centurii sunt în faza de execuție a culeilor. La primul pod urmează montarea grinzilor.”

Termenul de execuție al lucrărilor este de 12 luni

Lucrările la Centura Aleșd au început în data de 2 august. Termenul de finalizare prevăzut în contractul de execuție este de 12 luni de la începerea lucrărilor.

„Constructorii s-au mobilizat bine și dacă nu vor fi probleme deosebite, lucrările vor fi gata în vara anului viitor. Cea mai mare problemă pe care o avem noi în țară, dar și în județul Bihor, este acest deficit de infrastructură pe care îl constatăm cu toții. Aceste proiecte au fost gândite în județul Bihor în zonele unde avem congestii în trafic, pe baza recensămintelor de trafic și a constatărilor pe care le poate face oricine. Prin urmare, trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a le finaliza”, a mai adăugat Ilie Bolojan.

Rută rapidă

Lungimea Centurii Aleșd este de 5,8 kilometri și va asigura o nouă rută rapidă de transport, scurtându-se semnificativ timpul de parcurs pe DN1, în dreptul localității Aleșd.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea totală a investiției este de 145,1 milioane lei, TVA inclus. Finanțarea este asigurată din fonduri externe nerambursabile, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020.

Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare dintre Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Drumul județean ce leagă Lipova de Timiș, modernizat prin Programul „Anghel Saligny”

Articolul următor
Peste 1.000 de fani, vedete, influenceri și parteneri ai festivalului au avut șansa să vadă avanpremiera aftermovie-ului care a avut loc simultan

1.000 de persoane la lansarea aftermovie-ului Untold

Citește și:
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share