Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Modernizarea rețelelor de apă-canal ale Clujului se face fără săpătură

Acesta prevede reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în municipiul Cluj-Napoca și este derulat în cadrul proiectului major de investiții implementat de operatorul regional pentru județele Cluj și Sălaj.
Conducerea operatorului regional a parafat noul contract de lucrări | Foto: CAS

Compania de Apă Someș (CAS) Cluj a semnat contractul de lucrări din cadrul proiectului cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Acesta prevede reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în municipiul Cluj-Napoca și este derulat în cadrul proiectului major de investiții implementat de operatorul regional pentru județele Cluj și Sălaj.

Contractul are o valoare de 124 de milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată, cu o durată de execuție de 15 luni. Sunt prevăzute lucrări pentru înlocuirea rețelelor de alimentare cu apă pe 20 km (32 străzi), dar și reabilitarea conductelor de transport a apei pe 7,5 km (7 străzi).

Rețeaua de canalizare din municipiul Cluj-Napoca va fi înlocuită sau reabilitată pe 68 de străzi (23,5 km). Din totalul lungimii de rețele de apă și de canalizare care fac obiectul acestui contract, o mare parte vor fi reabilitate prin tehnologii fără săpătură, pentru a minimiza disconfortul pentru populație și circulație.

Se reduce numărul de avarii

“Înlocuirea și reabilitarea rețelelor va avea un efect direct în îmbunătățirea calității apei în zonele cu rețele învechite și în asigurarea continuității serviciului prin reducerea numărului de avarii.

Întregul proiect regional finanțat prin POIM 2014-2020 contribuie semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite de CAS, la asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță, la reducerea poluării mediului, la reducerea costurilor prin eficientizarea operării și a monitorizării automatizate a proceselor”, a precizat CAS.

Lucrări fără perturbarea traficului

„Această nouă investiție pe fonduri europene, care vizează modernizarea infrastructurii de apă-canal pe 100 de străzi și tronsoane de străzi din Cluj-Napoca, se adaugă celei demarate în primăvara acestui an și care prevede extinderea rețelelor pe alte 36 de artere. Vestea bună pentru clujeni e că o mare parte a acestor conducte vor fi reabilitate prin tehnologii de ultimă generație, fără săpătură, pentru a minimiza în acest fel disconfortul populației și a nu perturba traficul auto”, a spus președintele Consiliului Județean (CJ), Alin Tișe.

Cu o durată de execuție de maxim 15 luni, contractul prevede înlocuirea actualelor rețele de alimentare cu apă cu conducte din fontă ductilă și polietilenă de înaltă densitate.

Prin realizarea celor două investiții din fonduri europene, contractele de lucrări nr. 16 și nr. 3, de 40 de milioane de euro, CJ și CAS urmăresc îmbunătățirea calității apei potabile și extinderea rețelelor către toți locuitorii municipiului. Proiectul va rezolva deficiențele în asigurarea acestui serviciu edilitar, prin reducerea numărul de avarii și întreruperi și diminuarea pierderilor din rețea.

Majoritatea finanțării, din fonduri nerambursabile

Proiectul regional are o valoare totală de 404 milioane de euro, fără TVA. Finanțarea investiției se face astfel: 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. Cofinanțarea este asigurată astfel: 6% prin credit bancar contractat de către CAS, iar restul de 1,82%, de la bugetul de stat.

Obiectivul general vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din Cluj și Sălaj prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății populației și asigurarea colectării și epurării apelor uzate, pentru conformarea cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

MAPIC Awards: Discover the winners! 2 awards for CEE region.

Articolul următor

„Târg de Artă de Crăciun” la Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share