Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Probioticele fabricate la Cluj, onorate de Academia Română

Prorectorul Dan Vodnar a inventat un ambalaj antimicrobian care ar putea duce la dispariția E-urilor | foto:: USAMV

Echipa de cercetători de la Cluj-Napoca va primi o distincție importantă din partea Academiei Române.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj a anunțat că o echipă de cercetători condusă de prof. dr. Dan Vodnar este distinsă de Academia Română cu Premiul ”Traian Săvulescu” – domeniile biologie, fitopatologie, biotehnologie, știința alimentului.

Lucrarea premiată la Secțiunea științe agricole și silvice este intitulată ”Rolul antibacterian și antiviral al nanoparticulelor”. Aceasta a fost realizată de echipa coordonată de Dan Vodnar, profesor de gastronomie moleculară și biotehnologii alimentare la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor.

Din echipă au mai făcut parte Laura Cot (Mitrea), Lavinia Mureşan (Călinoiu), Katalin Szabo şi Bianca Ştefănescu (Vodnar), din cadrul Institutului pentru Științele Vieții al USAMV.

”Lucrarea noastră este o radiografie a principalelor concepte ale utilizării nanoparticulelor cu potențial antimicrobian și antiviral. În vederea elaborării acestui capitol, am studiat peste 6.000 de articole științifice în ultimii 10 ani”, a fost mesajul lui Vodnar.

Complex din șase tulpini de probiotice

USAMV a lansat, în primăvară, un complex simbiotic activ format din șase tulpini de probiotice. Suplimentul alimentar este dezvoltat și produs de către o echipă coordonată de prorectorul Dan Vodnar. Echibiotic conține un complex activ format din șase tulpini de probiotice, împreună cu un prebiotic, special selecționate pentru refacerea florei intestinale.

Probioticele creează un filtru intestinal protector împotriva microbilor, țin infecțiile din organism la distanță, ajută sistemul imunitar, previn tulburările gastrointestinale, reglează tranzitul intestinal și limitează simptomele de colon iritabil. În 2016, Vodnar, pe atunci asistent universitar, a inventat un tip de ambalaj antimicrobian care ar putea duce la dispariția E-urilor.

Ceremonia de decernare a premiilor pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în 2020 va avea loc miercuri, în Aula Academiei Române. Regulamentul prevede acordare a 75 de premii anuale, repartizate pe domenii corespunzătoare celor 14 secţii ştiinţifice ale Academiei Române.

Acestea sunt literatură şi filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, ştiinţe tehnice, tehnologia informaţiei, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, sociologie, psihologie, filosofie, arte plastice, teatrale şi muzicale. Fiecare premiu poartă numele unei personalităţi ilustre din domeniul creaţiei ştiinţifice, literare şi artistice româneşti.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cu toate acestea, hibrizii de floarea-soarelui din portofoliul Corteva Agriscience au performat și au oferit producții surprinzător de mari.

Fermierii campioni la floarea-soarelui ai Mureșului

Articolul următor

Două oferte depuse pentru proiectul tehnic al noii autobaze Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share