Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

DAW Bența își consolidează business-ul printr-o nouă investiție – Meldorfer. Puterea imaginației fără limite.

DAW Bența rămâne un etalon în viața investițională a județului Mureș, fiind singura companie care a inaugurat a treia unitate de producție în tot atâția ani, din 2019 încoace. Noua investiție – fabrica de cărămidă decorativă aparentă Meldorfer, edificată în mai puțin de doi ani și rezultat al unui efort financiar de 7 milioane de euro – și-a primit botezul în 1 noiembrie într-un cadru cald, de o intimitate specială cum Remus Aurel Bența și Dr. Ralf Murjahn, artizanii acestei noi investiții, au avut alături familia, prietenii, partenerii, colaboratorii și angajații pe platforma din Sâncraiu de Mureș. Dar mai presus de investiția financiară, finalizarea noii unități de producție este o dovadă a unui parteneriat solid, consolidat între două familii, clădit pe valori comune – respect, încredere, muncă asiduă, orientare către client și cei mai buni angajați din lume. Un parteneriat cu potential uriaș în viitor.

Inaugurarea oficială a fost dublată de o Gală festivă, unde una dintre cele mai bune voci masculine românești – Horia Brenciu – a completat muzical o seară a bucuriei, a reușitei și a încrederii în viitor.

 

Asemenea cărămizii decorative aparente Meldorfer care îți încearcă și provoacă fantezia, echipa DAW Bența continuă să inoveze și să se dezvolte, proiectele noi de investiții putând fi limitate doar de piață și de imaginația lui Remus Aurel Bența, proprietarul grupului din care face parte DAW Bența. Și nici piața, nici imaginația antreprenorului mureșean nu par să aibă limite.

Nu cred că mai miră pe nimeni că DAW Bența a inaugurat, în 1 noiembrie, cea de-a treia fabrică din ultimii trei ani pe platformele pe care compania le deține în comuna Sâncraiu de Mureș. Unitatea de producție de cărămidă decorativă aparentă Meldorfer, ai cărei artizani sunt Remus Aurel Bența și Dr. Ralf Murjahn, care de 22 de ani mențin și dezvoltă un parteneriat de afaceri care adaugă an de an plusvaloare business-ului, dublat de o prietenie trainică între familiile lor.

O investiție de 7 milioane de euro, în urma căreia au fost create 110 locuri de muncă. O investiție care a prepus un efort investițional semnificativ din partea acționarilor realizat prin aport de capital, completat de un sprijin guvernamental în valoare de 1,3 milioane de euro și de un credit asigurat de partenerul financiar al DAW Bența – Banca Transilvania.

Ne aflăm aici pentru a marca împreună o nouă etapă a dezvoltării companiei DAW Benta. Este un moment important care înseamnă consolidarea și, în același timp, diversificarea capacităților de producție pe care astăzi le avem.

Într-un context economic destul de turbulent și cu provocări multiple, ne declarăm norocoși că domeniul în care activăm a înregistrat creșteri constante în ultimii ani, iar faptul că astăzi, acum, după o perioadă înnorată, plină de ceață, a apărut soarele ne face să fim mai optimiști. Și optimismul pe care piața ni-l arată, prin cerere, ne face să ne uităm cu încredere spre viitor.

Fiind crescut într-o familie în care spiritul antreprenorial și, în special, activitățile de producție reprezentau o preocupare permanentă, sunt bucuros și mulțumit că astăzi punem inaugura aici, în Sancraiu de Mureș, locul în care m-am născut, o nouă unitate de producție”, a menționat Remus Aurel Bența, administrator general și coproprietar al firmei DAW Bența, la evenimentul inaugural.

Investiția a fost posibilă și grație viziunii, deciziei și încrederii din partea partenerului său, dr. Ralf Murjahn, proprietarul DAW SE, companie care a transferat know-how-ul în noua unitate de producție.

Ralf Murjahn (stânga)

“Suntem o companie cu rădăcini puternice și avem o colaborare deosebită cu partenerul nostru de aici, domnul Remus Aurel Bența.

Succesul nostru aici, în România, se datorează în totalitate domnului Remus Aurel Bența și familiei Bența, mamei, tatălui, soției, copiilor dânșilor și sunt convins că acest succes va continua.

Aduc salutul tatălui meu care s-a întâlnit cu domnul Bența în trecut și care din câte îmi amintesc a început și parteneriatul Meldorfer. Și aduc, de asemenea, salutul tuturor celorlalți din companie care se bucură în mod deosebit că acest produs din nord vine în România. Produsul Meldorfer.

Această decizie de a produce aici e pentru că Remus Aurel Bența este un antreprenor și orice dezvoltă este un succes.

În al doilea rând, domnul Bența a strâns o echipă deosebită în jurul dânsului și de aceea DAW Bența este o companie de succes de 20 de ani și se dezvoltă în continuare. În al treilea rând, aportul conducerii administrative care a facilitat tot ceea ce e necesar pentru această dezvoltare, lucru care ne-a făcut să ne îndreptăm spre această zonă și nu în altă parte”, a subliniat dr. Ralf Murjahn, proprietarul grupului DAW SE.

„Este foarte important că astăzi participăm la inaugurarea acestei fabrici, Meldorfer. Înainte de fabrici, nu facem altceva, noi, familia Bența, decât ceea ce suntem datori să facem. În eternitatea timpului pe care Dumnezeu L-a pus la dispoziția fiecăruia dintre noi, este importantă viața, adică oamenii. E extraordinar de important cum aducem plusvaloare Vieții, lucru care se face prin familie, prin copii și prin fabrici care se realizează sau alte obiective”,a subliniat, totodată, Remus Bența senior, care i-a insuflat fiului său, Remus Aurel Bența pasiunea pentru antreprenoriat.

Realizarea acestei investiții nu a fost un lucru ușor, a mai arătat Remus Aurel Bența, “dar am beneficiat de suportul profesionist și eficient al mai multor colaboratori interni și externi companiei, și doresc cu această ocazie să le mulțumesc tuturor: Daniel Pițurlea – Concelex, Viorel Tropotei – Claus Office, Grosz Gyorgy – Somaco, Ovidiu Moldovan – Fiord, Iancu Mureșan – Aspect, Radu Luca – Instadraft, Zoltan Adorjai – Z Plan, Simona Deușan – Simprocons, Cristian Costeiu – Costeiu Construct, Daniel Varga – Montrepcom, Balazs Sandor – Pardoseli Beton Service, Marius Mărginean – Service Conf, Balazs Levente – Doktor Technic, Claudiu Iușan – Cales Company, Ioan Mârza – Mîrza Construct, Ovidiu Bocicor – Intraserv, Chiorean Cornel – Intraserv, Sanda Gherasim – Santetris, Adrian Suciu – Rap Tronic, Valentin Bordaș – Kangoopack, Szabo Levente – Katalin Nohse, Toma Bozeșan – Proman, Sergiu Ciubucă – Jungheinrich, Manuela Nicolae – Analitic Laboratory, Ioan Mateiu – DAW Bența, Violeta Cetină – DAW Bența, Erika Demeter – Color Expert, Torsten Weber – DAW SE și, nu în ultimul rând, Petru Moldovan – DAW Bența și echipei partenerului financiar, Banca Transilvania, precum și reprezentanților autorităților locale și județene”.

Investiția a fost apreciată de prefectul Mara Togănel, președintele CJ Mureș – Peter Ferenc, primarii Municipiului Târgu Mureș – Soos Zoltan, Comunei Sâncraiu de Mureș – Petru Ionuț Budian, și Comunei Sângeorgiu de Mureș – Sofalvi Szabolcs și de avocatul Ciprian Dobre, care au luat parte, totodată, alături de familia lui Remus Aurel Bența, fiicele Ecaterina și Anastasia și soția Ioana, alături de tatăl său la momentul care a desăvârșit evenimentul festiv: tăierea panglicii inaugurale.

 

Invitații au putut vizualiza la fluxul de producție, care începe de la amestecarea premixurilor solide și lichide până la apariția plăcilor pe benzile de uscare, flux prezentat de către angajații fabricii.

Botezul inaugural a fost dublat de o cină festivă, iar una dintre cele mai bune voci masculine românești – Horia Brenciu a adus frumusețea muzicii în cadrul unei Gale găzduite de Centrul de evenimente RAB. Au fost prezenti parteneri comerciali ai companiei, colaboratori în dezvoltarea şi implementarea proiectului și reprezentanţi ai autorităților locale.

 

Meldorfer, puterea imaginației

Producția de cărămizi Meldorfer a început într-o unitate desfășurată pe 3.500 mp, dintr-un total de 2,5 hectare, halele fiind dotate cu tehnologie și echipamente moderne, adaptate, făurite în mare parte la Brașov, la unul dintre partenerii DAW Bența. Unitatea de producție este nepoluantă, prietenoasă cu mediul, respectând toate standardele unei investiții “verzi”.

Fabrica poate furniza 450.000 de mp de cărămizi aparente Meldorfer într-un an.

Meldorfer, o denumire care aparent nu spune prea multe, dar are o evidentă rezonanță germane, vine să consolideze prin noutate, inovație și potențial brandul Caparol.

Meldorfer reprezintă o variantă de finisaj și protecție pentru pereți exteriori și interiori, de mare efect, cu posibilități multiple de combinare, realizând structuri clasice sau moderne limitate toate de imaginația beneficiarilor. Este un produs testat deja de multă vreme de către grupul DAW pe piața europeană și chiar pe piața românească, iar fabrica inaugurată acum este o măsură a cererii existente dar și a încrederii în potențialul acestui produs”, le-a răspuns Remus Aurel Bența celor care se întrebau ce este această placă decorativă.

Meldorfer este o localitate mică în Nordul Germaniei, la Marea Nordului, cu un port deosebit. În 1979 a început producerea acestor plăcuțe deosebite și tatăl meu a ajuns să-i cunoască câțiva ani mai târziu. Tehnologia este una deosebită, pornește de la principiile de coacere a unei pizza. Acum coacem altceva, aceste plăcuțe minunate, cu design și textură deosebite și culori frumoase”, a completat Ralf Murjahn.

Cererea pentru acest material de finisaj a înregistrat un boom în ultimii patru ani, iar tendința este de creștere în continuare, în condițiile în care cresc automatizările, termoizolațiile și decorațiunile pentru fațadă.

Piața de desfacere vizată este cea internă, însă cerere puternică se înregistrează și internațional, din state precum Italia, Spania, Țările Baltice și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde produsele cu eticheta DAW Bența – Sâncraiu de Mureș vor fi exportate.


Unde, cum și pentru ce poate fi utilizată

Cărămizile decorative aparente – Meldorfer reprezintă un material de finisaj unicat, de înaltă calitate, utilizat atât la interior pentru acoperiri de accent și placări a pereților, cât și la exterior pentru finisarea fațadelor termoizolate sau a diverselor suprafețe minerale și organice.

Produsul oferă rezistență ridicată în timp fără a fi necesare renovări, iar caracterul mineral îl recomandă pentru aplicări pe clădiri cu regim de înălțime ridicat.

Culorile și textura cărămizilor aparente pot fi personalizate în vederea imitației fidele a cărămizilor vechi. Astfel, clădirile vechi, istorice își pot redobândi aspectul original, neschimbat.

 

Grupul Bența – planuri ambițioase

DAW Bența este un producător și furnizor de materiale de finisaj și protecție pentru clădiri, de la vopsele lavabile, în interior – exterior, albe sau colorate, lacuri și lazuri pentru lemn și metal, până la sisteme de termoizolații și tot ce ține de finisajele fațadelor, soluții epoxidice de protecție pentru pereți și patrdoseli și, nu în ultimul rând, sisteme speciale de renovare a clădirilor istorice. Toată această gamă de produse este reunită sub brandul Caparol și oferă soluții cam pentru orice aplicație în acest domeniu.

“Ce este DAW Benta acum? În primul rând o mare familie, o afacere stabilă și un suport relevant al economiei locale. Strategia noastră continuă să fie cea a unei dezvoltări permanente, în acord cu evoluția pieței și potențialul economic a țării.

Astfel, anul 2019 a însemnat pentru DAW Benta inaugurarea a două unități de producție pentru adezivi și polistiren expandat, iar astăzi iată, după doar 3 ani inaugurăm o nouă investiție în producție”, a arătat Remus Aurel Bența, la gala festivă.

În 2021, pe lângă demararea proiectului Meldorfer, compania a lansat site-ul propriu de comercializare a gamei de produse, caparolshop.ro, și a marcat 15 ani de prezență cu operațiuni comerciale pe piețele din Moldova și Bulgaria.

2022 a însemnat finalizarea investiției Meldorfer, însă acționarii companiei pregătesc un plan investițional de anvergură, de circa 15 milioane de euro, care se va derula în perioada 2023-2024 și care presupune dublarea capacității de producție pentru vopsele și tencuieli, de asemenea un centru logistic diferit de cel actual și cu o capacitate dublă. Totodată, sunt studiate variante de creștere semnificativă a capacităților pentru producția de adezivi și polisțiren expandat.

Grupul de companii din care face parte firma DAW Bența a reușit în 2021 să atingă o cifră de afaceri consolidată de aproape 40 milioane de euro.

Ligia VORO

Articol publicat în ediția 113 a revistei Transilvania Business (28 noiembrie – 28 decembrie 2022)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Analiză Goldring: Listarea Hidro, temperarea creșterii dobânzilor și accelerarea tranziției spre economia verde, cele mai așteptate evenimente pentru investitori, în 2023

Articolul următor

La Timișoara, Complexul Studențesc e cel mai căutat pentru închirieri, iar Calea Aradului pentru achiziții de apartamente

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share