Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Via Transilvanica devine proiect de țară

Ministrul mediului, Barna Tanczos, și directorul Romsilva, Daniel Nicolaescu, au avut o întrevedere cu reprezentanții organizației Tășuleasa Social: Alin și Tiberiu Ușeriu.
Inițiatorii traseului au solicitat sprijinul autorităților pentru securitatea turiștilor de pe Via Transilvanica | Foto: MMAP

Regia Națională a Pădurilor va lua măsuri de protecție a traseului care traversează România în diagonală, inaugurat în toamnă.

Ministrul mediului, Barna Tanczos, și directorul Romsilva, Daniel Nicolaescu, au avut o întrevedere cu reprezentanții organizației Tășuleasa Social: Alin și Tiberiu Ușeriu.

“Am discutat despre cum putem asigura o protecție adecvată acestui traseu superb. Sprijin în continuare această inițiativă care promovează turismul prietenos cu mediul, arată cea mai frumoasă zonă a României, Munții Carpați și bogăția culturală din zonele pe care le parcurge.

Trebuie să rămână un traseu intact, care să poată fi străbătut şi vara şi iarna, care să aducă pe aceste meleaguri turişti, să expună aceste frumuseţi pentru toţi turiştii din ţară şi străinătate. Autoritățile locale și centrale trebuie să-i acorde importanța cuvenită și trebuie să se implice activ în acest proiect.

În ianuarie vom avea întâlniri cu ocoalele silvice și autoritățile locale de pe traseul Via Transilvanica. Vom căuta soluții astfel încât să putem arăta comorile naturale ale României în cea mai frumoasă formă”, a declarat ministrul.

Traseul trece prin 400 de localități

Via Transilvanica, o inițiativă a lui Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, reprezintă un traseu de 1.400 km ce trece prin 400 de localități și 10 județe (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți), împărțit în șapte ținuturi cultural-istorice.

Acesta pornește de la mănăstirea Putna, urmând potecile abrupte ale Bucovinei, ale cărei obcine spectaculoase însoțesc drumețul spre Ținutul de Sus, prin prima poartă a Transilvaniei. Traseul se mai potolește, ajungând pe Valea Mureșului, spre Terra Sicolorum.

Arhitectura specifică se schimbă treptat, drumul pătrunzând în Ținutul Sașilor, cu satele specifice și bisericile fortificate. Via Transilvanica merge apoi spre Terra Dacica, iar prin Poarta de Fier a Transilvaniei spre Banatul Montan și până la Dunăre, pe care o întâlnește la Drobeta-Turnu Severin. Amenajarea traseului a durat patru ani și jumătate, cu o investiție de 1,6 milioane de euro și cu sprijinul a 8.000 de voluntari.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Producătorii și comercianții de băuturi, așteptați să se înregistreze în baza de date a SGR

Articolul următor

S-a semnat contractul de finanțare pentru extinderea terminalului la Aeroportul Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share