Două obiective finanțate de Compania Națională de Investiții (CNI) au fost preluate de către municipalitatea zălăuană.
Acestea sunt baza sportivă de la Stadionul Municipal Zalău (SMZ) și Cinematograful Scala. Procesele de predare-primire a obiectivelor de investiții au fost semnate de administrația locală în prezența ministrului dezvoltării, Attila Cseke, și a președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. În 11 ianuarie a fost demarată, în urma finalizării lucrărilor, procedura de recepție a bazei sportivă de tip 2, de la SMZ.
Investiția a fost finanțată de CNI, valoarea lucrărilor fiind de 1,1 milioane lei. S-au finalizat și cele aflate în sarcina Primăriei Zalău (racord apă, canalizare menajeră, gaz și curent). Au fost realizate la SMZ o clădire de vestiare cu funcțiuni multiple (băi, sală centrală termică, sală vestiar fete și băieți), un teren multifuncțional cu suprafață de joc sintetică unde se poate practica fotbal, handbal, baschet, volei și tenis.
Terenul de joc a fost împrejmuit cu plasă de sârmă și avea iluminat nocturn. Alte obiective finanțate prin CNI sunt o bază sportivă de tip 1, acum în execuție (5,2 milioane lei), și un bazin didactic de înot, ambele strada Făgetului (7,4 milioane). La creșa mare, de pe str. Bistriței (21 milioane) lucrarea va fi demarată după predarea amplasamentului, finalizarea proiectului tehnic, obținerea autorizației de construire.
Ultima proiecție la Scala: acum 18 ani
Prin CNI a fost reabilitat, modernizat și extins și Cinematograful Scala (14,8 milioane lei). “Mă bucur că am preluat de la CNI două obiective importante pentru comunitatea noastră: o bază sportivă cu teren multifuncțional și un cinematograf și un planetariu, toate cu aparatură de ultima generație.
După 18 ani cetățenii din Zalău pot beneficia de un cinematograf modern 3D. Valoarea acestor două proiecte se ridică la 3,5 milioane euro. La doi ani de la debutul lucrărilor, Cinema Scala a devenit unul modern, gata să primească publicul din nou”, a spus primarul Ionel Ciunt.
În cadrul proiectului s-a construit o sală mare de cinema 2D de 217 locuri (2 pentru dizabilități), o sală mică de cinema 3D cu 40 de locuri (2 pentru dizabilități) și un planetariu digital cu 29 de locuri. Ultimul este format din ecran de proiecție semisferic, sistem de proiecție digital de ultimă generație, generator de imagine (inclusiv aplicații software dedicate), sisteme de sunet și iluminat dimabil (cu reglare a intensității).
Inaugurarea cu public mai așteaptă
Antreprenorul general TCI Cluj a terminat, toamna trecută, reabilitarea obiectivului, însă ca acesta să devină funcțional are nevoie de toate autorizațiile. Oficialii primăriei mizau inițial pe darea sa în funcțiune înaintea sărbătorilor de iarnă, însă acum e estimată pentru februarie.
Etapa I de autorizare presupunea obținerea autorizațiilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Județean de Poliție (sistemul antiefracție), dar și autorizarea ca sală de cinema de la Centrul Național al Cinematografiei, iar etapa II, autorizarea ISU a sălii mari ca sală de spectacole.
Lucrările au durat trei ani, cu numeroase amânări. Conform planurilor, lucrările trebuiau să fie terminate în vara lui 2021, apoi termenii avansați au fost depășiți. Sala de spectacole trebuia să aibă, potrivit planurilor inițiale, 500 de locuri, însă proiectanții au spus că aceasta era puțin probabil să se umple, deci au propus redimensionarea imobilului, prin divizarea în trei spații.