Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un arădean a inventat taxiul zburător. Îl va prezenta la Salonul de Invenții de la Geneva

Șase arădeni își vor prezenta invențiile la Salonul de Invenții de la Geneva, de la sfârșitul lunii aprilie.

Printre invențiile cu care se vor prezenta arădenii la Geneva se regăsește un taxi zburător, un sistem de propulsie aerian care nu folosește elicea, o cutie de viteză pentru turații mici, o instalaţie pentru protejarea vehiculelor rutiere, un organizator pentru uz casnic şi un paravan mobil inteligent pentru uz casnic.

Liderul grupului de inventatori arădeni care va participa la Salonul de la Geneva este profesorul Dan Sobol.

Taxiul zburător

Inginerul a proiectat un aparat de zbor care va putea fi folosit ca un taxi aerian. De asemenea, profesorul a realizat și un nou sistem de propulsie.

Am conceput și am brevetat o soluție complet nouă de propulsie și de tracțiune, care poate fi implementat inclusiv în procesele industriale. Un alt sistem de propulsie decât tot ceea ce există până acum. Intră, totuși, în categoria turbinelor. Va fi un nou tip de turbină”, a precizat Dan Sobol pentru Antena 3.

Sistemul are o serie de avantaje: consum de carburant mai mic, consum de curent redus, performanțe mai mari, turbulențe foarte mici în raport cu cele create de un elicopter în zbor, dar, mai ales la aterizare.

Aparatul de zbor va putea fi folosit pentru transportul bunurilor, dar și în agricultură, precum și pentru transportul de persoane.

Aparatul va putea transporta de la 1 la 6 persoane, va atinge o viteză de până la 100 km/oră la o altitudine de 300 m.

Turbine eoliene cu pale pliabile

Profesorul Sobol a creat și un sistem de turbine eoliene cu pale pliabile, care să le înlocuiască pe cele clasice din fibră de stică.

Noi, prezentăm la Geneva o soluție de pale complet pliabile, care se închid într-o carcasă. Aceste pale sunt realizate din țesături elastice, reciclabile, care au și avantaje vizavi de eficiența valorificării energiei din vânt”, a explicat inventatorul arădean.

Dan Sobol și bicicleta sa din lemn

Acesta se află în negocieri cu firme din Arabia Saudită pentru a pune în practică ideile sale revoluționare

Din 1985, când a participat la prima competiție de inventică, Dan Sobol, a obținut circa 40 de medalii și diplome în domeniu, cinci brevete și are patru cereri de brevetare în curs. Cea mai cunoscută invenție a sa este o bicicletă din lemn, care este în curs de omologare în Cartea Recordurilor, ca cea mai ușoară bicicletă din lume, cântăreind 2,7 kilograme.

Ceilalți inventatori arădeni care vor merge la Geneva sunt: Adriana Moțica, Radu Ioan, Gabriel Muşet, Eugen Buşa şi Răzvan Dancu.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parcul Industrial Mureș în 2022: firme, angajați și grad de ocupare

Articolul următor
Consilierii județeni au aprobat în unanimitate, bugetul propriu al judeţului şi al instituțiilor și serviciilor publice subordonate, pentru 2023, de 363 milioane de lei.

Sălajul pune deoparte 36 milioane € pentru investiții

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share