Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Dragoș Petrescu, președintele RBL: „România are astăzi o fereastră de oportunitate”

Circa 200 de antreprenori, manageri și lideri de business au participat la a V-a ediție a Conferinței regionale RBL Cluj, joi, 16 martie, care a avut loc la Grand Hotel Italia, în Cluj-Napoca.

Conferința, cu tema „Reziliența pentru creștere”, a avut ca scop să aducă în prim-plan publicului prezent atât studii de caz despre modalități prin care antreprenorii fac față schimbărilor, cât și discuții cu specialiștii din mediul economic, management sau marketing despre evoluția, oportunitățile, dezvoltarea și adaptarea businessurilor.

Fereastră de oportunitate

Dragoş Petrescu, președinte al Grupului City Grill și președinte al Fundației Romanian Business Leaders, a precizat în deschiderea evenimentului că uitându-ne la ce provocări vor fi în 2023, antreprenorii români se uită mai degrabă la oportunitatea care vine cu aceste provocări. La cum să devină mai eficienți, la cum să curețe cumva energia pe care o cheltuiesc cu proiecte care nu aduc plus valoare. Cum să poată să navigheze, să crească într-o perioadă atât de dificilă.

„România are astăzi o fereastră de oportunitate. Și aș începe cu următorii 10 ani în care cererea este mai mare decât oferta. Adică ce putem face noi ca antreprenori? Unde ne uităm în primul rând? La cum să strângem echipe lângă noi, care să fie capabile să ne ajute să facem față cererii. Asta nu se întâmplă în fiecare țară. România are această șansă. A doua șansă o reprezintă aderarea la OECD și banii de la PNRR.

A treia oportunitate o reprezintă, paradoxal, Ucraina. În momentul în care se va ajunge la o finalizare a acestei crize, va fi o oportunitate uriașă pentru România. Pentru că noi suntem aici, în coasta estică. Și devenim, din Cenușăreasa Europei, din săracii de la margine, într-o zonă de interes, care va fi vizitată de investitori”, a explicat Dragoș Petrescu.

Dan Pitic, liderul Filialei RBL Cluj, a vorbit despre ceea ce reprezintă o comunitate precum cea coagulată de-a lungul timpului în jurul Fundației Romanian Business Leaders, dar și cât de importantă este o astfel de comunitate în mediul de afaceri românesc.

„E în mâinile noastre să facem o Românie mai bună. Noi suntem antreprenori. Facem asta de dimineața până seara. Vă invit să vă gândiți cum puteam face România mai bună în fiecare zi. Pentru că acesta este obiectivul RBL. Facem asta prin proiecte, prin conferințe, prin întâlniri. Și ne dorim în jurul nostru oameni dornici și plini de energie în a genera schimbare. Noi, ca și antreprenori, suntem unul dintre principalele motorașe ale unei țări. Al acestei țări.

Suntem antrenați să facem schimbări, să ne implicăm. Pentru că facem asta în fiecare zi. Vreau să vă invit alături de noi să facem asta pe scară mai largă. Hai să schimbăm România! Hai să implementăm proiecte! Hai să avem curajul afirmării că se poate mai bine! Dacă noi facem asta, și ceilalți vor crede. Pentru că dacă nu noi, atunci cine? Și dacă nu acum, atunci când”, a sunat îndemnul lui Dan Pitic.

Dan Tarcea, viceprimarul Clujului a punctat proiectele în curs de implementare, în valoare de peste 4 miliarde de euro, la Cluj-Napoca.

„Aici la Cluj avem o sintagmă: eco nu ego. Și cred cu tărie că România se află în situația în care se află astăzi nu din cauza corupției, nu din cauza incompetenței, ci, în primul rând, din cauza orgoliilor”, a precizat Dan Tarcea.

Macroeconomie

Primul panel de discuții al conferinței l-a avut în prim plan pe Dan Bucșa, (Chief CEE Economist UniCredit Bank AG), moderator fiind Claudia Indreica, CEO Psihoselect.

Acesta a vorbit despre situația geopolitică, despre războiul din Ucraina și în ce fel va influența acesta economia Europei. Dan Bucșa a atins și subiectul inflației, conturând, pentru început care sunt principalele cauze ale inflației și unde se află România din punct de vedere al prețului gazului și energiei, comparative cu alte țări din Europa.

„Ne așteptăm ca inflația să fie cu o singură cifră până la sfârșitul anului. Dar întoarcerea la ținta de inflație pe care o are Banca Națională, 1,5-2,5%, va dura câțiva ani”, a explicat bancherul.

Alt subiect atins de Dan Bucșa a fost cel al recesiunii. Acesta a explicat că recesiunea este ceva normal și a comparat-o cu un maratonist care se oprește să bea un pahar cu apă, dar care în cele din urmă ajunge la finalul cursei. Spre deosebire de un maratonist care face un AVC, asta fiind criza economică.

„E normal să avem recesiune. Pentru dumneavoastră ca antreprenori, dacă vă conduceți afacerile bine, recesiunile sunt o oportunitate. Este momentul în care puteți să vă creșteți cota de piață. O criză este cu totul altceva. Ce am avut în 2008 – 2009, când totul se prăbușește. Nu suntem acolo. Nici un moment nu am fost aproape. În România nu avem nici recesiune. În regiune, da. Cum a evitat România recesiunea? Prin consum”, a concluzionat expertul UniCredit Bank.

Management și Finanțare

Alt panel al discuțiilor a avut ca subiect Managementul și Finanțarea afacerilor. Și-au exprimat părerile și au răspuns întrebărilor: Andreea Lupu (Founder, Andreea Lupu Management Consulting), Voicu Oprean (CEO Arobs Transilvania Software), Daniel Donici (Managing Partner Artesana), Mariana Boiciuc (Corporate Manager CITR). Moderator al discuțiilor a fost Monica Ivan (Director General BRK Financial Grup).

Invitații au fost întrebați despre frustrările și disconfortul cu care s-au întâlnit în business-urile pe care le conduc. Daniel Donici a vorbit despre presiunea schimbării și cât de greu este să-i convingi pe ceilalți să facă schimbarea. Voicu Oprean i-a îndemnat pe cei prezenți, dacă cred într-un produs sau într-un antreprenor să nu ezite să investească în el.

Tiberiu Moisă, Deputy CEO Banca Transilvania, a specificat că nu crede că un antreprenor trebuie să întrunească toate calitățile și că nu există un portret robot al antreprenorului.

„Nu există un portret robot al antreprenorului. Suntem foarte diferiți. Nu există nimeni care să aibă toate calitățile, să aibă viziune, să aibă o gândire strategică, să vândă produsele sau serviciile lui, să fie în același timp și un om care înțelege financiar-contabil. Toate lucrurile acestea nu există într-o singură persoană. Cu toții excelăm în câte ceva, iar antreprenorii când fac bine ceea ce fac își folosesc pur și simplu skill-urile lor”, a explicat Tiberiu Moisă.

Acesta a mai vorbit despre teama de eșec a antreprenorilor, unde românii sunt pe primele locuri în Europa, potrivit unui sondaj realizat de FSEGA, dar a explicat și la ce se uită băncile când este vorba despre acordarea de credite antreprenorilor.

„Firmele care pun bani deoparte sunt mai reziliente. Când ești mai bine din punct de vedere financiar, altfel poți vorbi despre opțiuni și despre oportunități de creștere”, a concluzionat reprezentantul Băncii Transilvania.

Conferința RBL Cluj a continuat cu discuții pe ateliere practice:

1.  De la procese manuale la procese inteligente: beneficiile I.A. pentru afaceri;

2. Controlul cash-flow-ului, profitului și al performanței financiare – provocări și soluții;

3. Extinderea afacerii pe piețe externe;

4. Succesul unui proiect cu fonduri europene: pregătire și implementare,;

5. Mix-ul de beneficii salariale: motivare, calibrare și taxare.

Antreprenorii au avut ocazia să se întâlnească cu specialiști precum: Bianca Muntean (Co-Founder, Transilvania IT Cluster), Alin Ioaneș (CEO, Rombat), Ionut Gherle (CEO, UCMS by AROBS), Dalia Buga (CFO Ecolor), Johannes Becker (Partner TPA Romania) și Florica Cira (Managing Partner FINACO).

Moderatorii întâlnirilor au fost membri ai comunității RBL Cluj: Alin Dincă (Managing Partner Digital Transformation Center), Sorin Sucală (Broker/Owner RE/MAX Pro), Horațiu Petrușa (Co-fondator VisidotApp), Sorana Cernea (Partener TPA România), Carmen Petcu (General Manager, De’Longhi Romania) și Gabriel Prefac (Managing Partner Ageto Consulting).

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

FIT EDIH este pregătit să își lanseze serviciile în cadrul evenimentului INTEK (4-7 Aprilie 2023, Brașov)!

Articolul următor

Iconic Garden și Iconic Days revin în Iulius Parc: noi delicii culinare, muzică și multă voie bună

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share