Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Firmele românești percep schimbările climatice și accesul la finanțare amenințări pentru afacerile lor

Close of businessman in office drawing media graphs on screen. Mixed media

Firmele românești au devenit mai digitale, au dezvoltat mai des produse noi și și-au scurtat lanțurile de aprovizionare. Acum folosesc tehnologii digitale avansate la fel de des ca în Statele Unite și UE, conform rezultatelor EIBIS.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a dezvăluit rezultatele Sondajului său anual de investiții în România, în cadrul unui eveniment organizat joi, 16 martie 2023, împreună cu Banca Națională a României. Sondajul arată că, în medie, firmele din România au ieșit din pandemie într-o formă relativ bună și au folosit criza ca pe o oportunitate de schimbare.

Sondaj BEI

Sondajul BEI a vizat peste 12.000 de întreprinderi din Uniunea Europeană și 800 de firme din SUA. Firmele românești au devenit mai digitale, au dezvoltat mai des produse noi și și-au scurtat lanțurile de aprovizionare. Acum folosesc tehnologii digitale avansate la fel de des ca în Statele Unite și UE, conform rezultatelor EIBIS.

Cu toate acestea, în fața noilor șocuri, vulnerabilitatea persistă. Firmele românești sunt mai susceptibile să sufere din cauza costurilor ridicate ale energiei și a înăspririi condițiilor de finanțare. În general, firmele au o perspectivă negativă asupra viitorului, în special în ceea ce privește climatul economic. Accesul la finanțare este îngrijorător. Proporția firmelor românești care au declarat că se confruntă cu constrângeri de finanțare (15,2 %) depășește media UE (6,2 %) și este cel mai ridicat procent înregistrat până acum pentru România în seria Sondajului BEI.

 „Mediul economic actual din România face ca investițiile publice și private în energie regenerabilă să fie extrem de rentabile. Sprijinul politic în Europa trebuie să se asigure că implementarea unor astfel de investiții nu durează prea mult, pentru a menține competitivitatea pe piața globală”, a declarat directorul departamentului economic al BEI, Debora Revoltella.

„Utilizarea tuturor finanțărilor disponibile României, inclusiv a fondurilor UE din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, al Invest EU și al programelor operaționale 2021-2027 este esențială. Combinarea resurselor disponibile de granturi ale UE cu împrumuturi, capitaluri proprii, resurse proprii sau alte forme de instrumente financiare va fi crucială pentru a promova o economie mai ecologică în România și capacitatea acesteia de a se baza pe resurse energetice sigure și previzibile. Există, de asemenea, o mare nevoie ca firmele și autoritățile publice să abordeze lipsa de personal calificat și de finanțare necesare pentru tranziția ecologică”, a completat Debora Revoltella.

„În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse”, a precizat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Disponibilitatea personalului calificat

Patru din cinci firme românești chestionate în EIBIS au identificat disponibilitatea de personal calificat ca un obstacol în calea investițiilor. Lipsa de personal calificat a fost o problemă în special la firmele de producție industrială (87 %) și de infrastructură (81 %).

Schimbările climatice și criza energetică

Sondajul arată că aproape 69 % dintre firmele din România raportează că evenimentele meteorologice le-au afectat negativ activitatea. Aproape jumătate dintre firmele românești (49 %) au dezvoltat sau au investit deja în măsuri de consolidare a rezistenței la riscurile fizice cauzate de schimbările climatice. Această rată este substanțial mai mare decât media UE (33 %) și este în concordanță cu pierderile mai mari percepute din cauza evenimentelor climatice extreme.

Criza energetică a amplificat îngrijorările cu privire la creșterea prețurilor la energie, 90 % dintre firme menționând costurile energiei drept preocupare pentru investiții pe termen lung. Aproximativ 35 % dintre firmele din România au investit în îmbunătățirea eficienței energetice în ultimul an, aproape de media UE de 40 %.

Informații generale

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene și este deținută de statele sale membre. Aceasta finanțează investiții solide care contribuie la atingerea obiectivelor politicii UE.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins România și constată starea de insolvență a societății  

Articolul următor

Acord de colaborare între Universitatea de Stat din Chișinău și Universitatea Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Milionari din sucuri și ape minerale

Cei mai mari producători de sucuri și ape minerale din România sunt producătorii băuturilor Coca Cola, Roua Munților,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share