Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

A 11-a ediție a International Robotics Championship va avea loc la Oradea

 Între 20 și 22 aprilie, Oradea va deveni un hub internațional de robotică, unde vor participa peste 500 de concurenți a căror echipe vin din toate părțile globului. Locația de intâlnire va fi  ERA Shopping Park, în zona cupolei și la sala de evenimente.

La ediția din 2023 sunt înscriși 43 de participanți din Filipine, 50 de participanți din Egipt, 85 de participanți din Grecia, 15 participanți din Turcia, 6 participanți din Belarus, 10 participanți din Tailanda, 7 participanți din Algeria, 5 participanți din Polonia, 5 participanți din Ungaria, 1 participant in Libia și sute elevi și studenți din întreaga România.

Pregătiri

Comunitatea de roboticieni din Oradea se pregătește intens și se confruntă cu provocări deosebite pentru cei mai talentați liceeni. Timp de o lună, cele mai iscusite minți din peste 13 licee orădene s-au adunat la Biblioteca Universității din Oradea pentru a învăța cum să creeze un robot de la zero. Pregătirea intensivă este compusă din este ateliere, unde grupul de experți și foști campioni în robotică inițiază noua generație în tainele roboticii.

Mentorii și organizatorii campionatului internațional de robotică Robotics Championship, împreună cu peste 130 de elevi, se pregătesc pentru faza locală a campionatului, care va avea loc pe data de 28 martie începând cu ora 15:00, la Biblioteca Universității din Oradea.

„Etapa locală a acestui eveniment este o noutate, fiind introdusă de anul trecut. Anul acesta numărul participanților a crescut de la 60 la 130 de liceeni, ceea ce este un lucru extraordinar și extrem de important pentru mediul industrial al orașului”, afirmă Ș.l.dr.ing. Flaviu Birouas, coordonatorul Robotics Championship și cadru didactic la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică.

Drumul elevilor nu se oprește la faza locală

Mulți dintre elevii și studenții inițiați în acest domeniu în ultimii ani, au obținut premii la numeroase competiții internaționale de robotică, precum Olimpiada Internațională de Robotică (Coreea de Sud), Robochallenge (București) și Robotex (Estonia). Performanțele internaționale sunt rezultatul  pregătirilor de la Robotics Club Oradea, un incubator de talente organizat de facultatea IMT cu finanțare din partea companiei Celestica. Echipele concurenților au un portofoliu de peste 20 de premii la o serie de competiții internaționale la probe precum Humanoid Sumo, Humanoid Robot, Mega Sumo, Robot Scholar.

Flaviu Birouaș, coordonatorul Robotics Championship

Dintre cei mai experimentați, din cadrul Robotics Club Oradea, vor participa 14 tineri la Olimpiada Globală MINOAN ROBOTSPORTS, din Creta – Grecia în perioada 7 – 10 aprilie. La această competiție de rang internațional vor fi prezenți peste 3.000 de pasionați care vor lupta pentru titlurile de câștigători.

Din echipele participante se numără și echipa TAP.

 

 „Noi vom concura cu robotul nostru umanoid numit Atom, la probele de wrestling, weight lifting și obstacle race. Avem speranțe mari să câștigăm deoarece echipa noastră are o tradiție de a ocupa podium la probleme cu roboți umanoizi încă din 2019”, afirmă Cuciula Ilie, student anul 1 la Robotică în limba engleză.

 

Pentru toți orădenii, indiferent de rezultatele de la faza locală, există o provocare și mai mare, și anume etapa finală, Campionatul Internațional Robotics Championship ediția a 11-a.

 

Ce premii se pun la bătaie pentru ediția de anul acesta?

Titlurile de câștigători de anul acesta vor aduce oportunități educaționale și profesionale în viitoarea carieră, cât și premii substanțiale în aparatura tehnică!

Universitatea pune la bătaie locuri bugetate și burse pentru viitori studenți care vor câștiga la Campionatul Internațional Robotics Championship. Elevii care reușesc să obțină rezultate de locul 1,2 sau 3 la oricare dintre probe pot beneficia de un loc bugetat la specializarea Robotică în limba engleză sau Robotică în limba română la Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică. Specializările sunt dintr-un domeniu al viitorului, care sunt la mare căutare în rândul companiilor cu înaltă tehnologizare în căutare de ingineri în robotică.

Pe lângă oportunitatea de a alege o carieră în inginerie, competiția va avea premii în valoarea de mii de euro sub formă de echipamente, aparatură și piese. Totalul premiilor se ridică la peste 10.000 euro.

Oradea Tech Tour

O mare parte din participanții competiției internaționale vor avea prilejul de a vizita companiile de top unde tehnologia de vârf este la ordinea zilei. Companiile care au înțeles că robotica este viitorul, își vor deschide ușile pentru a întâmpina curiozitatea noii generații. Prin acest Tech Tur dorim să formăm o legătură strânsă între companiile de top și viitoarea forță de muncă cu înaltă calificare.

Turul se va desfășura în ziua de 20 Aprilie, urmat de două zile intense probe robotice competitive, timp în care vor exista și numeroase prezentări și workshopuri susținute de o multitudine de companii.

„Dorim să creăm o oportunitatea de lansare și promovare într-un cadru internațional pentru companiile partenere”, a declarat Flaviu Birouaș.

Robotics Championship, ediția a 11a se poate desfășura cu ajutorul partenerilor și sponsorilor: Visit Oradea, Celestica , Plexus, Allengra și Golde.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

15 milioane de euro pentru dotarea școlilor din Oradea cu mobilier și echipamente IT

Articolul următor

Selina, cea mai mare companie de construcții din vestul României, a ieșit din insolvență

Citește și:
Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania IT Cluj (TITC) și singurul din acest domeniu care a intrat în comunitate.
Citeste mai mult

Bolt intră în Transilvania IT Cluster

Aplicația europeană de ride-hailing devine partener de mobilitate al organizației clujene. Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share