Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rectorul ULBS a prezentat raportul privind starea universității: „Cea mai importantă realizare – operaționalizarea SmartHUB”

sorin radu ulbs sibiu

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) este stabilă financiar, iar creșterea veniturilor se datorează în primul rând accesării proiectelor europene. Sorin Radu, rectorul instituției, a prezentat astăzi raportul privind starea universității sibiene.

Potrivit datelor prezentate de Sorin Radu, în anul 2022, ULBS a încasat venituri totale în sumă de 228,8 milioane de lei, cu peste 20 de milioane mai mult decât în anul precedent. Din această sumă, 125,7 milioane de lei au fost bani încasați de la Ministerul Educației drept finanțare instituțională, în timp ce sumele provenite din finanțare externă nerambursabilă (FEN) depășesc pragul de 31,5 milioane de lei. „De remarcat este faptul că din totalul veniturilor încasate, suma de 6.793.029 lei provine din proiecte de cercetare câștigate în competiții internaționale”, se arată în raportul de execuție a bugetului pe anul 2022.

În ceea ce privește cheltuielile, în anul 2022 acestea au crescut cu 34.463.648 lei față de anul 2021, când au însumat 181.729.448 lei. Cheltuielile destinate dezvoltării universității pe seama reparațiilor capitale, reabilitărilor, consolidărilor, investițiilor și dotărilor au fost de 18.749.325 lei, reprezentând 8,68 % din totalul cheltuielilor înregistrate în anul 2022.

Cheltuielile din sume provenite din finanțare externă au crescut considerabil în anul de raportare, cu 13.866.099 lei rnai mult față de anul 2021, de la 10.811.577 lei în 2021 la 24.677.676 lei în anul 2022.

Astfel, în anul 2023 ULBS a intrat cu un excedent bugetar de 90,1 milioane lei, mai mare cu 16,3% față de cel de la finalul anului trecut.

Raportul final a fost adoptat și de Senatul universității și urmează să fie publicat pe site-ul instituției săptămâna viitoare.

„Cel de-al treilea an de mandat a debutat cu provocarea revenirii la învățământul față în față, după 2 ani de pandemie, în care am alternat învățământul integral online cu cel hibrid. Cred că am fost prima universitate care a revenit la învățământul față în față (…) Totodată, anul a debutat cu criza energetică și conflictul militar de la granițe, care a avut urmări inclusiv prin nevoia de a ne implica și a ajuta refugiații ucraineni – peste 70 de refugiați au fost cazați în căminele ULBS, li s-a asigurat cazare, masă, suport psihologic, inclusiv cursuri de învățare a limbii române timp de 3 luni. Anul a început și cu restricții financiare (…) Cu toate acestea, considerăm că am oferit studenților și cadrelor didactice condiții bune. Universitatea a rămas un pilon al comunității sibiene; am început să creștem sănătos în domeniul internaționalizării, în planul cercetării (…) Poate cea mai importantă realizare este operaționalizarea Centrului de servicii integrate pentru studenți, SmartHUB-ul, cum îi spunem noi, de pe strada Banatului. Asociațiile studențești au început să lucreze în această structură (…)”, a spus rectorul ULBS, Sorin Radu.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Activitatea de comerţ exterior din judeţul Cluj, în primele 11 luni din 2022, s-a concretizat în exporturi de 2,5 miliarde de euro şi importuri care însumează 3,8 miliarde, potrivit Direcției Județene de Statistică.

Deficit comercial de 1,2 miliarde de euro la Cluj

Articolul următor

MAVIPROD a deschis un nou magazin la Salonta

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share