Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zalăul și-a propus să scoată din trafic 1.000 de mașini vechi. Mai rămân 22.000

Din bugetul local a fost aprobată alocarea sumei de 600.000 de lei, reprezentând contribuție proprie a municipiului pentru 1.000 de autovehicule uzate și casate, ca parte a stimulentului de casare.
Consilierii locali au fost de acord cu contribuția municipiului la cofinanțarea programului | Foto: Primăria Zalău

Municipalitatea din județul Sălaj s-a înscris în programul Rabla Local, inițiat de Administrația Fondului de Mediu (AFM).

Consiliul Local Zalău a aprobat participarea municipiului la programul privind casarea autovehiculelor uzate derulat în cofinanțare cu AFM. Sesiunea de finanțare va începe în 21 aprilie. Din bugetul local a fost aprobată alocarea sumei de 600.000 de lei, reprezentând contribuție proprie a municipiului pentru 1.000 de autovehicule uzate și casate, ca parte a stimulentului de casare.

Sesiunea de înscriere pentru solicitanții de finanțare se face după încheierea contractului de delegare de către municipiul cu AFM. La data anunțată de AFM privind deschiderea sesiunii de înscriere pentru persoane fizice, Primăria Zalău va publica anunțuri de informare pe pagina sa de internet.

Obiectul programului constă în finanțarea nerambursabilă din fondul pentru mediu, acordată pentru autovehiculul uzat, cu o vechime de cel 15 ani de la anul fabricației / înmatriculării în schimbul predării acestuia spre casare de către persoana fizică ce îl deține în proprietate de cel puțin cinci ani.

Norma de poluare a autovehiculului trebuie să fie Euro 3 sau mai mică. Autoritatea locală va încheia contracte de finanțare cu persoanele fizice, prin care acordă un stimulent pentru casare de 3.000 de lei, sumă compusă din finanțarea AFM de 2.400 lei și finanțarea de 600 de lei de la bugetul local.

Etapele programului

Conform ghidului programului, unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă în perioada 21-28 aprilie. După această dată, AFM analizează cererile de finanțare înaintate de către primării și, în funcție de sumele disponibile alocate Rabla Local, va selecta administrațiile locale participante.

După ce Primăria Zalău semnează contractul de finanțare, AFM lansează platforma pentru înscrierea persoanelor fizice în program, iar lista cu persoane înscrise se trimite municipalității. Cetățenii prezintă primăriei documentele justificative de eligibilitate și se încheie contractul de finanțare dintre primărie și cetățean.

Urmează predarea autoturismului la un centrul de preluare. Ulterior se radiază autoturismul din circulație. Apoi Primăria Zalău va proceda la plata stimulentului de casare în sumă de 3.000 lei pentru un autovehicul uzat, cetățenilor în baza contractului încheiat cu aceștia.

“Maximul pentru care putem aplica acum este de 1.000 de autovehicule. probabil că vor mai apărea schimbări pe parcursul programului și ne vom adapta și noi acestor modificări”, a spus primarul Ionel Ciunt. “În municipiu avem 23.000 de autovehicule vechi de cel puțin 15 ani”, a precizat viceprimarul Teodor Bălăjel.

Criterii de eligibilitate a solicitantului (la data cererii):

a) este persoană fizică cu domiciliul sau reşedinţa pe raza teritorială a municipiului Zalău
b) deţine în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin 5 ani şi se află în evidenţele fiscale ale municipiului (excepţie o face persoana fizică care a devenit proprietar ca urmare a partajului judiciar sau a dezbaterii procedurii succesorale)
c) nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat şi bugetul local
d) nu a obţinut şi nu este pe cale să obţină finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice și comunitare, inclusiv prin programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional 2020-2024 sau programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, pentru acelaşi autovehicul uzat cu care participă în program
e) nu este condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă
f) se angajează să predea spre casare şi să radieze din circulaţie şi din evidenţele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită stimulentul pentru casare
g) se angajează că nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5  sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.

Criterii de eligibilitate a autovehiculului uzat:

a) este înregistrat în evidenţele fiscale ale municipiului
b) la data solicitării acordării stimulentului pentru casare are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricaţiei
c) are norma de poluare Euro 3 şi/sau inferioară
d) conţine componentele esenţiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie

Documentele necesare:

a) Cerere de înscriere
b) Actul de identitate al proprietarului autoturismului în copie, semnată conform cu originalul de către solicitant
c) Actele de proprietate ale autoturismului (cartea de identitate şi certificatul de înmatriculare), în copie, semnate “conform cu originalul” de către solicitant
d) În cazul persoanei fizice care a devenit proprietar ca urmare a partajului judiciar sau a dezbaterii prcedurii succesorale, dovada deţinerii proprietății, respectiv hotărârea judecătorească, certificatul de moștenitor
e) Împuternicire notarială (dacă este cazul)
f) Certificat de atestare fiscală emis de Serviciul impuneri încasări control persoane fizice din Primăria Zalău care să ateste că titularul nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul local
g) Certificat de atestare fiscală emis de ANAF care să ateste că titularul nu este înregistrat cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor la stat
h) Cazier judiciar
i) Contul IBAN unde se va face transferul stimulentului pentru casare

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Ministerul Finanțelor și consorțiul de intermediere au marcat debutul titlurilor de stat Fidelis la Bursa de Valori București (BVB).

Daniela Secară, BTCP: “Piața de capital se poate dezvolta prin titlurile de stat”

Articolul următor

Încă 10 contracte prin PNRR, în valoare de circa 63 de mil. lei, pentru Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share