Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitatea Babeș-Bolyai intră într-un consorțiu de securitate cibernetică

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), alături de alte universități de top din Europa reunite sub coordonarea European Institute of Innovation & Technology (EIT Digital), a câștigat un proiect de 10 milioane de euro, finanțat de Comisia Europeană (CE), în domeniile securității cibernetice și roboticii.
Biroul EIT Digital, recent oficializat la Cluj, generează primele proiecte | Foto: UBB

Institiția clujeană devine parte a unui consorțiu câștigător al unui proiect de 10 milioane de euro în domeniile securității cibernetice și roboticii.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), alături de alte universități de top din Europa reunite sub coordonarea European Institute of Innovation & Technology (EIT Digital), a câștigat un proiect de 10 milioane de euro, finanțat de Comisia Europeană (CE), în domeniile securității cibernetice și roboticii.

Proiectul SPecialised Education programmes in CybersecuriTy and RObotics (SPECTRO) se va derula în patru ani. Acesta își propune furnizarea unor programe educaționale în două dintre domeniile cheie pentru viitorul Europei: securitate cibernetică și robotică, prioritare pentru CE și considerate unele dintre pietrele de temelie ale Europei digitale și conectate.

Programele de studiu vor include o componentă importantă de inovare și antreprenoriat, fiind oferite de parteneri din șapte țări. Ele vor fi orientate către nevoile pieței muncii, vor încuraja și promova mobilitățile internaționale în rândul cadrelor didactice și studenților. Acestea vor consolida cooperarea între mediul academic și cel de afaceri și vor contribui la reducerea deficitului de specialiști în domeniile amintite.

„UBB are cea mai mare și complexă facultate în domeniul științei informației (computer science). Mă bucur să văd că aceste două domenii de frontieră la nivel internațional, cybersecurity și robotica, se regăsesc la UBB printr-o rețea internațională de prestigiu, coordonată de actorul european principal în inovarea și tehnologia europeană, EIT Digital”, declară rectorul UBB, Daniel David.

„Facultatea de Matematică și Informatică (FMI) își va consolida expertiza în securitatea cibernetică și robotică prin participarea în acest proiect, ceea ce va avea un impact pozitiv major în pregătirea studenților în aceste domenii Deep Tech. Prin cooperarea cu mediul de afaceri, UBB va contribui la dezvoltarea inovării în aceste domenii”, a spus decanul FMI, Anca Andreica.

Inteligența artificială, plasată în mediul industrial

Pe de altă parte, UBB va implementa, ca membru al unui consorţiu format din 17 institute de cercetare, parteneri industriali şi universităţi de top din Europa, un proiect european de anvergură ȋn domeniul inteligenţei artificiale (AI).

Proiectul Artificial Intelligence for Connected Industries (AI4CI)  ȋşi propune crearea unor programe interdisciplinare inovative în conturarea expertizei AI necesare în mediul industrial pentru abordarea provocărilor şi fructificarea oportunităţilor generate de folosirea AI în sisteme şi echipamente conectate. Sunt vizate aplicaţii verticale AI4CI de mare impact pentru sisteme industriale automate: sisteme Industrial Internet of Things şi vehicule autonome conectate.

Misiunea proiectului AI4CI se aliniază astfel strategiei europene pe IA, care identifică dezvoltarea inteligenței artificiale ȋn contextul industrial ca pas critic ȋn atingerea obiectivului UE de a deveni lider în AI.

Proiectul AI4CI va fi implementat în următorii patru ani şi are un buget de 10 milioane de euro. Programul dezvoltat de AI4CI va asigura o pregătire de elită a viitorilor specialişti ȋn AI, un domeniu cu o evoluție remarcabilă și dezvoltare rapidă. Proiectul va contribui la acoperirea nevoilor companiilor şi antreprenorilor, precum şi la maximizarea potențialului centrelor de cercetare şi hub-urilor de inovare digitală.

„Ecosistemul UBB în AI este unul din cele mai puternice la nivel național, cu vizibilitate și impact internațional. AI și dezvoltările inovative în tehnologie / inginerie sunt definitorii pentru UBB, așa cum se confirmă prin înființarea Biroului EIT Digital pentru România la UBB”, afirmă rectorul Daniel David.

“Facultatea noastră joacă un rol extrem de important în domeniul AI la nivel național și european, confirmat și de câștigarea acestui proiect, alături de alți parteneri internaționali de prestigiu. În cadrul acestui parteneriat vor fi susținute programe de studiu cu un impact major în pregătirea specialiștilor, cu accent pe inovare în acest domeniu prioritar”, a spus decanul FMI.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ce așteptări salariale au românii în funcție de domeniul de activitate

Articolul următor
Pe Autostrada Transilvania (A3) consorțiul Spedition UMB, controlat de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, acționează cu aproape 900 de oameni pe porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului

860 de oameni lucrează la autostrada Cluj – Sălaj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share