Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea vrea să devină unul din centrele de referință pentru tratamentul în faza acută a AVC

Acest lucru se datorează inaugurării Compartimentului de Radiologie și Neuroradiologie Intervențională a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor.

Inaugurarea a avut loc săptămâna trecută în prezența ministrului Sănătății Alexandru Rafila, a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Cseke Attila și a primarului Municipiului Oradea – Florin Birta.

Din fonduri transfrontaliere și fonduri proprii

Proiectul a fost demarat în anul 2016, iar lucrările pentru Compartimentul de Radiologie și Neuroradiologie Intervențională s-au desfășurat pe parcursul anului 2022 și au presupus extinderea corpului Staționarului I, amenajarea spațiului pentru Angio-CT și dotarea cu Angiograf biplan Philips Azurion și Angio-CT Canon Alphenyx 4DCT. Aparatura medicală a fost achiziționată prin fonduri transfrontaliere și cu ajutorul finanțării din partea Ministerului Sănătății. Restul investițiilor au fost suportate de spital prin fonduri proprii și de administrația locală.

Echipa de specialiști

Compartimentul va funcționa sub coordonarea dr. Dan Mihoc, medic specialist radiologie și imagistică medicală, supraspecializat în neuroradiologia și radiologia intervențională. Dr. Mihoc și-a desfășurat o parte din activitate în cadrul Spitalului Universitar din Strasbourg (Franța), unde a efectuat tratamentul a peste 1.500 de pacienți cu patologii vasculare cerebrale acute și cronice. Dr. Călin Morgovan și Dr. Sebastina Boancă, medici primari radiologie, specializați la București și la Clermont-Ferrand în Franța, fac de asemenea parte din echipa medicală a Compartimentului de Radiologie Intervențională.

Proceduri complexe

În cadrul acestui compartiment, se vor putea efectua o serie de proceduri complexe, dintre care amintim: trombectomia mecanică pentru tratamentul accidentelor vasculare cerebrale ischemice acute, embolizări de anevrisme cerebrale și malformații vasculare acute, respectiv cronice, tratament endovascular al stenozelor și ocluziilor vasculare cerebrale, cervicale și periferice, tratamentul hipertensiunii intracraniene, tratamentul patologiilor din sfera ORL (sângerări acute și patologi oncologice), embolizarea preoperatorie a unor formațiuni tumorale gastrointestinale, renale, osteo-articulare, ginecologice și din sfera ORL, precum și tratamentul prin embolizare a hemoragiilor acute.

În cadrul compartimentului s-au efectuat deja în perioada de training, următoarele proceduri: 2 trombectomii mecanice, 4 angiografii cerebrale diagnostic și 3 angioplastii periferice.

Cu ocazia inaugurării Compartimentului de Radiologie și Neuroradiologie Intervențională, atât județul Bihor, cât și județele limitrofe, cuprinzând întreaga regiune de Nord-Vest, vor avea acces la soluții minim invazive de tratament endovascular. Nivelul înalt de dotare al acestui compartiment din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor se mai regăsește doar în 7 spitale din Europa. Conducerea spitalului dorește ca Oradea să devină unul din centrele de referință pentru tratamentul în faza acută a accidentelor vasculare cerebrale ischemice și hemoragice.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conferința „Business Evolution”, în 25 mai la Oradea

Articolul următor

„Digital Up – Dezvoltare Antreprenorială pentru IMM-uri” la Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share