Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitățile din consorțiul NeurotechEU vor avea diplome comune

Karolinska Institute, una dintre cele mai prestigioase universități de medicină din lume, a organizat, la Stockholm (Suedia), întâlnirea rectorilor universităților partenere în cadrul alianței universitare europene The European University of Brain and Technology (NeurotechEU).
Studenții și doctoranzii de la Cluj au fost repartizați în competiție în echipe internaționale | Foto: UMFIH

O delegație a Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu (UMFIH) Cluj a participat la reuniunea consorțiului Universităților Europene.

Karolinska Institute, una dintre cele mai prestigioase universități de medicină din lume, a organizat, la Stockholm (Suedia), întâlnirea rectorilor universităților partenere în cadrul alianței universitare europene The European University of Brain and Technology (NeurotechEU).

Universitățile Europene sunt alianțe ale instituțiilor de învățământ superior de pe continent ce cooperează în educație, cercetare și inovare în beneficiul studenților, cadrelor didactice și societății. 44 de alianțe ale Universităților Europene reunesc 340 de instituții de învățământ superior din 31 de țări.

La Stockholm s-au discutat aspecte importante pentru consolidarea cooperării între instituțiile din cadrul consorțiului și dezvoltarea acestuia, pentru crearea unui model de guvernanță instituțională și interinstituțională.

S-au dezbătut viziunea studenților din cadrul NeurotechEU și strategii pentru implicarea lor în realizarea obiectivelor propuse, îmbunătățirea mobilității studenților, cercetătorilor, cadrelor didactice, personalului administrativ.

Ce oportunități apar pentru UMFIH

„În calitate de membră a acestei alianțe universitare de prestigiu, universitatea noastră beneficiază de o serie de oportunități, ce vor veni atât în sprijinul studenților noștri, cât și al cadrelor didactice și al cercetătorilor.

Un element important îl constituie faptul că fiecare în parte vom beneficia de expertiza tuturor universităților membre. Vom completa activitățile pe care le are fiecare universitate, atât în ceea ce privește educația, cât și cercetarea. Împreună, vom crea noi programe educaționale, iar studenții de la universitățile din cadrul acestui consorțiu vor avea diplome comune – joint diplomas”, a transmis rectorul UMFIH, Anca Buzoianu.

Întâlnirea de la Stockholm a reunit rectori, prorectori, decani, cercetători, studenți și manageri de proiect ai universităților partenere. Acestea sunt Karolinska Institute (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea Oxford (Marea Britanie), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), UMFIH, Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen.

Competiție de inovare în sănătatea mintală

În aceeași perioadă s-au organizat două manifestări găzduite de aceeași instituție: StratNeuro Retreat și NeurotechEU Hackathon: Exploring Mental Health Solutions. Primul eveniment se adresează exclusiv cercetătorilor în neuroștiințe din rețeaua StratNeuro, de la Karolinska Institute, Umea University și Royal Institute of Technology din Suedia. Ciprian Tomuleasa și Sergiu Șușman, cercetători la UMFIH, au participat la conferințele și sesiunile de lucru din cadrul acestei manifestări, susținute de cercetători de top și experți în neuroștiințe.

Al doilea eveniment a reunit studenți și cercetători de la diferite universități europene, pentru a colabora și a aborda o provocare complexă și cu multiple fațete din domeniul sănătății mintale. Organizat în colaborare cu Openlab Stockholm, centru de cercetare axat pe inovare socială, evenimentul s-a dovedit a fi o ocazie unică pentru participanți de a-și valorifica expertiza și creativitatea pentru a găsi soluții inovatoare pentru provocările din domeniul sănătății mintale.

Provocarea a fost de a găsi o modalitate de a sprijini tinerii adulți cu boli mintale în stadiu incipient să se autoevalueze sau să adopte instrumente și servicii de sănătate bazate pe tehnologie, pe termen lung și în mod durabil. De la UMFIH au participat studenți și doctoranzi repartizați în echipe mixte cu studenți de la universitățile din consorțiu: Sara Berci, Olivia Verisezan Roșu, Hanna Dragoș, Beni Lehel.

Competiția a cuprins o sesiune de brainstorming ghidată de experți și profesioniști din industrie. Echipele au folosit principii de “design thinking” pentru a accelera idei inovatoare. Participanții și-au filtrat ideile printr-un proces iterativ pentru a se pregăti, apoi pentru prezentarea finală. Hackathon-ul NeurotechEU a demonstrat puterea de transformare a colaborării interdisciplinare dintre neuroștiințe și tehnologie în revoluționarea asistenței medicale pentru sănătatea mintală.

Rețea transeuropeană de neuroștiințe

Misiunea NeurotechEU este de a construi o rețea transeuropeană de excelență în cercetare în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei, pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene.

În calitate de membru fondator al acestei alianțe universitare, UMFIH contribuie la educația studenților de la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat, cursuri postuniversitare) și la formarea noii generații de oameni de știință, cercetători și absolvenți transdisciplinari, oferindu-le acces direct la infrastructura de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată.

În paralel cu dezvoltarea cercetării științifice în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei, în cadrul consorțiului NeurotechEU se desfășoară un program de formare pentru studenți, promovând în același timp învățarea pe tot parcursul vieții în toate segmentele societății. Studenții vor fi educați într-un cadru intersectorial, își vor spori creativitatea și abilitățile de gândire critică, vor fi ajutați să devină viitori lideri transformatori ai societății, ai industriei și ai mediului academic.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Dezbaterea „Stabilitatea economiei României - prezent și viitor”, organizată de deputatul Viorel Băltărețu, a avut loc la Platinia Center.

Antreprenorii Clujului vin cu soluții pentru stabilitatea economiei

Articolul următor

Precon SRL – Citadina 98 SA a câștigat licitația pentru lotul Chiribiș – Biharia

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share