Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Nova Power a semnat acordul pentru studiul la Centrala SMR Doicești

Compania de proiect RoPower dezvoltă Centrala SMR (Reactoare Modulare Mici) din Doicești, România, cu intenția de a investi 75 milioane de euro pentru dezvoltarea studiului FEED 2. 
Proiectul NuScale din România prevede o finanțare de 275 de milioane de dolari, din cinci țări | Foto: SNN

Coreeenii de la DS Private Equity (DSPE) au parafat înțelegerea cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (NPG) Cluj, acționari ai companiei de proiect RoPower.

RoPower dezvoltă Centrala SMR (Reactoare Modulare Mici) din Doicești, România, cu intenția de a investi 75 milioane de euro pentru dezvoltarea studiului FEED 2. România, prin RoPower – fondată de Nuclearelectrica și NPG, e prima țară din Europa și a doua după SUA care face pași pentru implementarea centralei NuScale VOYGR TM cu șase module și o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu.

Suma de 75 de milioane de euro investită de DSPE Seul face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaționali din SUA, Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 milioane dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România. Investiția financiară angajată de DSPE va contribui la finanțarea dezvoltării proiectului, începând cu faza 2 a studiului FEED.

Aceasta constă în activități de caracterizare detaliată a amplasamentului, inițierea activităților pentru obținerea autorizațiilor, licențelor și reglementărilor, stabilirea calendarului proiectului, planificarea bugetului pentru execuția proiectului, pregătirea pentru achiziționarea materialelor cu ciclu lung de fabricație.

România, prima din Europa cu tehnologie NuScale

“Nuclearelectrica salută sprijinul financiar acordat de DSPE imediat după anunțul făcut la G7 de către Administrația Biden, ca un exemplu de mobilizare și cooperare internațională pentru proiectul SMR din România, a doua țară după SUA care implementează tehnologia inovatoare a reactorului modular mic al companiei americane NuScale.

Suntem mândri că proiectul din România câștigă încrederea unor importante instituții financiare internaționale. Reprezintă o recunoaștere a planului robust al proiectului, a credibilității și profesionalismului acționarilor, precum și a experienței dovedite a României în industria nucleară.

Sunt 26 de ani de funcționare în siguranță la cele mai înalte standarde de excelență a centralei de la Cernavodă, 50 de ani de dezvoltare a industriei nucleare în România, având un organism de reglementare riguros în domeniul nuclear (CNCAN) și un sistem de educație performant în ingineria nucleare.

Am încredere că, alături de un partener profesionist și experimentat precum DSPE, suntem capabili să ducem proiectul la următorul nivel”, a spus Cosmin Ghiță, director general al Nuclearelectrica.

Clujul așteaptă și alte țări în parteneriat

„Decizia DSPE de a investi încă din această fază timpurie a proiectului demonstrează încrederea în proiectul RoPower de la Doicești și în tehnologia SMR NuScale, servind și ca un indicator al nivelului de interes manifestat de mediul internațional de profil. Sunt convins că, odată cu maturizarea proiectului, și alte companii vor investi în centrale nucleare cu tehnologie SMR, atât în România cât și în alte țări.

Acum, după semnarea acordului între NuScale, Samsung, Nuclearelectrica, NPG, Fluor și E-infra pentru implementarea proiectului și decizia DSPE de a deveni investitor, avem un parteneriat americano – român – sud-coreean pentru acest proiect. Este foarte probabil că și alte țări să se alăture în curând acestui parteneriat”, consideră Teofil Mureșan, CEO al E-infra.

“DSPE este încântată de parteneriatul cu Nuclearelectrica și NPG pentru a deschide un nou capitol în domeniul energiei nucleare. Pe măsură ce ne apropiem de punctul de intersecție dintre schimbările climatice și securitatea energetică, proiectul SMR al RoPower de la Doicești va stabili un standard în ceea ce privește modul în care companiile internaționale și guvernele pot colabora pentru a implementa o strategie comună și o viziune globală.

În timp ce avansăm misiunea de a promova energia fără emisii de carbon, așteptăm cu nerăbdare să ajutăm RoPower să aducă o nouă industrie cu noi locuri de muncă în România”, a declarat Soo Hyon Lim, director executiv al DSPE.

Fază de studii de inginerie și proiectare

“Proiectul SMR al României se dezvoltă într-un ritm consolidat. După o serie de etape, proiectul se află în faza de studiu FEED (Front-End Engineering and Design). În mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant de 2,1 milioane dolari oferit de USTDA, ce a identificat potențialele amplasamente pentru dezvoltarea de centrale SMR, a fost selectat ca amplasament candidat fosta centrală pe cărbune de la Doicești, în conformitate cu standardele internaționale și naționale.

În urma acestui proces preliminar de selecție, compania de proiect RoPower a fost înființată de Nuclearelectrica și NPG (parte a grupului E-Infra), în septembrie 2022. În prezent, RoPower și NuScale realizează faza 1 a studiului FEED.

Aceasta constă într-o serie de activități și studii de inginerie și proiectare, analiză tehnică a amplasamentului candidat, estimarea calendarului și a costurilor. În cadrul studiului FEED sunt aplicate și recomandările AIEA în urmă misiunii IAEA Site and External Events Design (SEED), desfășurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica”, a detaliat Cosmin Ghiță.

SNN a cumpărat un procesator de uraniu

Nuclearelectrica e producătorul de energie electrică, termică și combustibil nuclear ce funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei. Statul român deține 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari, 17,50%. SNN operează prin centrala de la Cernavodă două unități nucleare CANDU, dintre cele mai performante unități dintre cele 400 de centrale nucleare din lume, și o fabrică de combustibil nuclear (FCN Pitești).

Aceasta are un ciclul integrat al combustibilului prin linia de procesare a concentratului de uraniu (Fabrica de Procesare Feldioara), achiziționată recent în vederea susținerii proiectelor sale de investiții pe termen lung. Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind, prin energia nucleară, cu 18% din producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără carbon din România.

DSPE se angajează în o gamă largă de investiții, finanțări, recapitalizari și achiziții, cu un interes deosebit în tehnologie, servicii financiare, infrastructură și energie. Compania investește în întreprinderi lider de piață, cu accent geografic în Coreea, Europa și SUA.

Înființată de grupul DS ca ramură de capital privat, DSPE este bine poziționată pentru a face investiții de impact, îmbunătățite de experiența DS Asset Management, unul dintre cele mai performante grupuri de fonduri de acoperire din Coreea.

NPG este o companie privată din Cluj activă pe piață de energie electrică și gaze naturale. Este distribuitor și furnizor de energie electrică și gaze naturale, producător de energie verde, cu accent pe dezvoltarea de centrale electrice regenerabile.

NPG este membră a Electrogrup Infrastructure. Acesta este un grup românesc de infrastructură specializat în proiecte de infrastructură energetică, civilă și de telecomunicații, cu experiență în livrarea de proiecte de anvergură la nivel național și internațional. Grupul a fost implicat în implementarea unor proiecte majore de infrastructură.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Viitorul alimentației sănătoase printr-o platformă sustenabilă și personalizată

Articolul următor

Grupul Selina face angajări la Beiuș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță că Gaël Hili a fost numit Președinte și CEO de către Consiliul de Administrație începând cu 1 octombrie 2024. Hili se va alătura echipei de management din cadrul grupului Syngenta și își va desfășura activitatea în Tel Aviv.
Citeste mai mult

Președinte nou la ADAMA: Gaël Hili

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, a anunțat că Gaël Hili este numit de…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share