Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Brașovul a finalizat procesul de înființare juridică a Unității de Achiziții Centralizate

Consilierii județeni din Brașov au aprobat, la sfârșitul lunii iulie, normele specifice de desfășurare a activității Unității de Achiziții Centralizate (UCA), structură înființată în cadrul aparatului de specialitate cu scopul derulării de achiziții publice de produse, servicii și/sau lucrări în sistem centralizat și eficientizării utilizării fondurilor publice. Același lucru l-au făcut și consilierii din Bihor.

Aprobarea proiectului de hotărâre de către consilierii județeni marchează debutul procesului de operaționalizare a Unității de Achiziții Publice Centralizate la nivel local, fiind rezultat al protocolului de colaborare semnat de către CJ Brașov cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP).

„Obiectivul general este eficientizarea utilizării fondurilor publice prin obținerea de economii de scară, ca rezultat al participării într-o piață de achiziții de volum mare. Totodată, standardizarea gamei de produse în procesul de achiziție privind bunurile care asigură funcționarea zilnică a instituțiilor, cum ar fi articole de papetărie, birotică, componente și consumabile IT, generează obținerea unui preț mai bun și o calitate mai bună pentru bunurile achiziționate, conducând la o reducere semnificativă a costurilor”, a declarat Todorică-Constantin Șerban, președintele Consiliului Județean Brașov.

Înfiinţarea unităților de achiziții publice centralizate la nivel local este una dintre măsurile prevăzute în Strategia Naţională în domeniul Achiziţiilor Publice, aprobată prin H.G. 901/2015 care vizează încurajarea agregării cererii de produse, servicii și/sau lucrări între autoritățile contractante prin înființarea de unităților de achiziții centralizate la nivel local.

CJ Brașov, precum și CJ Bihor sunt autoritățile publice locale care primesc asistență tehnică din partea ANAP, cu sprijinul Băncii Europene de Investiții (BEI), în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, respectiv în contextul Țintei 435 – Organisme operaționale centralizate de achiziții publice pentru autoritățile locale, în cadrul Reformei 8 – Reformarea sistemului național de achiziții publice, conform căreia cel mai târziu la finalul trimestrului 4 al anului 2025 trebuie să existe cel puțin 7 organisme operaționale centralizate de achiziții publice la nivel administrației publice locale.

Acest acord mai prevede înființarea UCA în cadrul primăriilor Municipiului Cluj-Napoca și Sectorului 6 București.

Precizăm că UCA Bihor a fost înființată în baza hotărârii din 26 aprilie 2023 sub formă de compartiment de specialitate în cadrul Direcției Economice a CJ Bihor, iar UCA Brașov a fost înființată în baza hotărârii din 30 mai 2023 sub forma de compartiment de specialitate în cadrul Direcției Achiziții și Contractare.

Amintim că în octombrie 2022, preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Iuliana Feclistov, a anunţat înfiinţarea a trei unităţi centralizate pentru achiziţii publice la nivel local – CJ Harghita, CJ Sibiu şi Primăria Timişoara.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consolidarea fiscală este un exercițiu riscant: povara fiscală sporită afectează negativ economia și bugetele statului

Articolul următor

Dr. Kovács Judit, șef Secția ATI, IUBCvT: “De când lucrez ca anestezist în chirurgia cardiacă (29 de ani), am reînvățat medicina de cel puțin 10 ori”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share