Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Din 12 septembrie 2023 se vor putea depune cereri de finanţare pentru Creșterea competitivității IMM-urilor din domeniile robotică și nanotehnologie

Începând din 12 septembrie vor putea fi depuse cererile de finanţare aferente apelului de proiecte Creșterea competitivității IMM-urilor din domeniile robotică și nanotehnologie. ADR Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 (REGIO Nord-Vest), a publicat Ghidul Solicitantului 131.C.

Cine pot fi beneficiarii

Autorități și instituții publice, mediul de afaceri, mediul academic și de cercetare și ONG-urile sunt aşteptate să depună cerei de finanţare în cadrul exercițiului financiar 2021-2027.

Bugetul alocat apelului de proiecte

Alocarea bugetară pentru acest apel de proiecte este una generoasă. Este vorba despre 20.000.000 euro, din care 17.000.000 euro sunt din FEDR, iar 3.000.000 euro sunt cofinanţare de la bugetul de stat.

Rata de cofinanţare

Activităţile eligibile şi cheltuielile aferente acestora vor avea posibilitatea să fie cofinanţate printr-un ajutor de stat regionalşi ajutor de minimis, aşa cum este prevăzut în schema acestui tip de ajutor aplicabil.

Rata finanţării din partea solicitantului se face în limita intensităţii ajutoruui de stat regional şi se stabileşte în funcţie de judeţul unde se va implementa proiectul. De asemenea, un alt criteriu este tipul solicitantului.

Cum se finanţează IMM-urile

Astfel, pentru IMM-urişe din judeţele Bihor şi Cluj, rata de cofinanţare acordată procentual din cheltuielile eligibile este de 50%, tot atât revenind ratei de cofinanţare din partea solicitantului. Situaţia e diferită în cazul IMM-urilor din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, care vor fi încurajate printr-o proporţie diferită a ratei de cofinanţare necesară solicitantului, respectiv 40%.

Cum se finanţează întreprinderile mici şi mocroîntreprinderile

Aceeaşi procedură se aplică în cazul cererilor de finanţare aferente întreprinderilor mici şi mocroîntreprinderilor. Pentru Bihor şi Cluj, rata de cofinanţare a solicitantului este de 40%, în timp ce pentru proiectele implementate în judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, rata este de 30%.

Pentru cheltuielile finanţabile prin ajutor de minimis, cofinanţarea din partea solicitantului este nulă (0%).

Activități eligibile

  1. Construirea, extinderea spațiilor de producție și prestare servicii, inclusiv a utilităților aferente (alimentare cu apă, canalizare, agent termic, energie electrică, PSI);
  2. Achiziționarea de echipamente tehnologice utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe de tipurile următoare: echipamente tehnologice (mașini, utilaje și instalații de lucru), aparate și instalații de măsurare, control și reglare, utilaje și instalații de transport și ridicat, mobilier, aparatură birotică, sisteme de protecție a valorilor umane și materiale și alte active corporale.
  3. Achiziționarea de instalații sau echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile de energie (energie solară, energie eoliană, hidroenergie, biomasă sau energie biotermală) pentru eficientizarea activităților pentru care se solicită finanțarea;
  4. Activități privind achiziția de brevete, licențe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală.

    Activități eligibile conexe

    În rândul activităților eligibile conexe se înscriu activitățile de consultanță pentru managementul proiectului sau pentru scrierea cererii de finanțare. Alte activități de tipul celor exemplificate mai sus pot fi considerate eligibile dacă se încadrează în limitele activităților sprijinite prin PRNV 2021-2027 și dacă solicitantul justifică necesitatea derulării lor în scopul implementării proiectului.

    Apelul de proiecte va fi deschis din 12 septembrie

    Apelul de proiecte este competitiv, cu termen limită de depunere, iar cererile de finanțare vor putea fi depuse prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada:  12 septembrie 2023, ora 10:00 –   11 martie 2024, ora 10:00.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ATP Trucks: 4 ani de creștere continuă în industria vehiculelor comerciale

Articolul următor

Șapte oferte pentru porțiunea din Autostrada Transilvania ce include Tunelul Meseș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share