Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul se conectează la platforma în știință ACTRIS

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca va organiza un eveniment prilejuit de înființarea la nivel european a ACTRIS ERIC.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca (UBB) va organiza în 12 septembrie un eveniment prilejuit de înființarea la nivel european a ACTRIS ERIC.

Evenimentul va reuni la Cluj comunitatea europeană de cercetare a atmosferei ACTRIS, cu prezența directorului general al ACTRIS ERIC, Eija Juurola. Comisia Europeană a creat mecanismul generării și susținerii unor platforme de cercetare de interes european.

Platforma ACTRIS este una din cele 26 care există în acest moment cu acest statut la nivel european. Formal, România este reprezentată în ACTRIS de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, iar științific, de instituții academice și de cercetare din București (INCAS), Cluj-Napoca (UBB), Galați (UGAL), Iași (UAIC) și Măgurele (INOE 2000).

Prima parte a evenimentului va include alocuțiuni ale reprezentanților guvernului și ministerelor implicate și o prezentare detaliată a infrastructurii și serviciilor de cercetare și operaționale ACTRIS ERIC. Acestea vor fi urmate de o masă rotundă cu potențialii beneficiari ai serviciilor ACTRIS ERIC (autorități centrale și locale, mediul academic, servicii operaționale aviatice și meteorologice).

„Înființarea ACTRIS ERIC, în aprilie, concretizează un efort pe termen lung al mai multor țări europene de a crea o infrastructură durabilă care să susțină cercetarea atmosferică și climatică. 17 țări, printre care și România, pun în comun resurse pentru a deschide accesul la o gamă largă de tehnologii, servicii și resurse în domeniul științei atmosferice.

ACTRIS ERIC este printre puținele infrastructuri europene de acest tip pe care le are România, UBB găzduind două facilități naționale ACTRIS, una pentru teledetecția aerosolilor și una pentru teledetecția norilor (dezvoltate prin proiectul “Mari infrastructuri de CD: „Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice”, afirmă decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului din cadrul UBB, Nicolae Ajtai.

„Platformele de cercetare de interes european reprezintă un demers fanion al Comisiei Europene. Și prin UBB România face parte din ACTRIS. Autoritățile au înțeles semnificația unui astfel de demers pentru știința românească, prin prezența lor la eveniment noi sperând să susțină apoi prezența României în cât mai multe platforme aprobate la nivel european, deoarece numai astfel țara poate să fie un jucător global în cunoașterea și inovația de top.

La UBB acest demers completează eficient noua catedră UNESCO dedicată dezvoltării durabile și schimbărilor climatice, transformând astfel UBB într-un hub european de mediu. Acest demers este un segment important din specializarea inteligentă propusă de UBB pe linia InfoBioNano4Health”, subliniază rectorul UBB, Daniel David.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Guvernul României a decis alocarea sumei de 331 de milioane de lei.

Zeci de milioane de euro pentru filarmonicile și operele din Ardeal și Banat

Articolul următor

ScaleOut 4x10 Oradea, eveniment dedicat antreprenorilor care vor să crească

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share