Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Încă o stație pentru producerea energiei termice cu apă geotermală la Oradea

Prin această investiție și celelalte care sunt în curs de implementare, se estimează că aportul de energie termică din apă geotermală în SACET Oradea va crește de la 5% la 14%.

În cursul anului 2021, Municipiul Oradea a depus o cerere de finanțare pentru fonduri nerambursabile în cadrul „Programului pentru energie în România”, prin intermediul Mecanismului Financiar al SEE și Norvegia 2014-2021, pentru  proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Ioșia-Sud”. Proiectul depus a fost declarat eligibil, astfel încât a fost organizată o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente proiectului.

În urma acestei licitații, în data de 14.09.2023 s-a semnat contractul cu asocierea formată din SC IGNA CONSTRUCT SRL – lider de asociere și SC CRITO PROD SRL – asociat, pentru obiectivul de investiție „Proiectare și execuție lucrări pentru proiectul Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona Ioșia-Sud”.

Valoarea contractului de lucrări este de 20.987.557,86 lei fără TVA.

Ce prevede proiectul

Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacități de producție a energiei termice în sistemul de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) Oradea.

Aportul de energie geotermală provine de la forajele de adâncime nr. 4005, proprietar SC Transgex SA (situat lângă complexul Oradea Shopping pe Calea Aradului din Oradea) și nr. 1720, proprietar SC Foradex Vest SA (situat pe strada Ștrandului din Sântandrei). Elementul de eficiență energetică al proiectului este dat de utilizarea pompelor de căldură care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală.

Prin această investiție și celelalte care sunt în curs de implementare, se estimează că aportul de energie termică din apă geotermală în SACET Oradea va crește de la 5% la 14%.

Proiectul de mai sus prevede construirea unei stații termice geotermale în zona Imprimeriei de Vest, unde există un punct termic dezafectat, realizarea rețelelor de apă geotermală de la cele două foraje și racordarea acestora la stația termică, realizarea rețelei de agent termic de la stația termică geotermală la punctele termice din zona Ioșia-Sud.

Finanțarea nerambursabilă a proiectului este de 9.925.000,00 lei, diferența este alocată de la bugetul local.

Durata lucrărilor este de 12 luni, din care 3 luni proiectare și 9 luni execuție.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mercure Conacul Cozieni s-a redeschis şi are acum o faţă nouă

Articolul următor

A 31-a Conferință a EEAC va fi organizată la Bucureşti

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share