Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

ANRE vrea să limiteze numărul panourilor fotovoltaice pentru prosumatori

panouri fotovoltaice pentru prosumatori

ANRE a venit cu o propunere de limitare a numărului de panouri fotovoltaice pentru prosumatori. Justificarea propunerii este legată de posibilitatea să apară probleme cu distribuţia pe joasă tensiune. 

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu, a enunţat nevoia de a se impune un prag în cazul instalării de panouri fotovoltaice de către prosumatori. Referinţa aleasă este nivelul de consum al fiecărui prosumator în parte.

Cât consumi, cam atât vei produce

George Niculescu a vorbit despre măsura de a stimula prosumatorii, precizând că segmentul prosumatorilor „este în creştere, se dezvoltă foarte, foarte bine”.

„Nu cred însă în supradimensionarea instalaţiilor de producere, în aşa fel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc. Măsura  a fost gândită ca fiind una de eficienţă energetică, de reducere a costurilor, într-o perioadă în care am văzut cu toţii preţuri foarte mari la energie electrică şi la gaze naturale, iar această măsură ne ajuta să ne reducem factura la utilităţi.

Observ astăzi situaţii în care, dacă am un consum pe ATR (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.) de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW – şi ajungem în situaţia în care al 10-lea vecin de pe stradă nu va putea să se racordeze sau dacă se va racorda şi el, atunci vom avea probleme cu distribuţia pe joasă tensiune.

De aceea, cred că trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi, să poţi să-l instalezi – nu neapărat să oprim, nu vrem să descurajăm acest fenomen.

Din contră, vrem să îl facem unul corect şi ca o măsură, aşa cum a fost ea gândită, de eficienţă energetică, nu de extra-monetizare a unei situaţii”, a completat George Niculescu, potrivit Agerpres.

Limitarea panourilor fotovoltaice pentru prosumatori

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei crede în capacitatea consumatorilor casnici de a fi eficienţi.

„Am încurajat şi cred în continuare în rolul prosumatorilor ca o măsură de eficienţă energetică. Cred în continuare că, dacă dorim să ne reducem facturile de utilităţi, trebuie să apelăm la montarea panourilor fotovoltaice pe acoperişul casei, consumatorii casnici”, a precizat George Niculescu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

DevTalks Cluj-Napoca 2023 adună la un loc peste 2.000 de pasionați de tehnologie

Articolul următor

Asocierea condusă de Asfamix începe lucrările la Lotul 1 al Inelului Rutier Metropolitan Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share