Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Reluarea activităţii Azomureş a fost anunţată de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja

Cu ocazia vizitei efectuate la Târgu Mureş de Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, Azomureş a anunţat reluarea activităţii. Este vorba despre instalaţia Amoniac III, precum şi a producţiei de îngrăşăminte complexe NPK, Azotat de Amoniu şi Nitrocalcar. Ele vor funcţiona la aproximativ 55% din capacitatea instalată.

Sebastian Burduja a urmărit îndeaproape economia mureşeană, vizitând judeţul pentru a treia oare de la instalarea sa în fotoliul ministerial.

“Astăzi am fost în vizită de lucru la Mureș, la invitația prefectului Ciprian Dobre. Am avut două obiective, ambele îndeplinite. Azomureș a anunțat azi repornirea activității la peste 50%, după o pauză îndelungată în pandemie și criza energetică. E o veste bună pentru Mureș și pentru toți fermierii români, care merită îngrășăminte de calitate românești. Așteptăm ca în prima parte a anului viitor acest mare combinat să ajungă la 100%” a afirmat Ministrul Energiei.

“Ştiu că nu sunt uşoare condiţiile de piaţă, ştiu că echipa de conducere Azomureş îşi asumă şi riscuri, cu atât mai mult într-un context economic complicat, cu reforme fiscal-bugetare, cu atât mai mult înainte de venirea iernii, când, în general, preţurile la gaz cresc, mai ales înspre ieşirea din sezonul rece, în februarie, de exemplu. Şi apreciez foarte mult că Azomureş a răspuns acestui apel pe care Guvernul României l-a făcut în repetate rânduri, autorităţile locale, de a reporni activitatea combinatului”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.

Azomureş şi obiectivul Romgaz de la Iernut, principalele obiective ale vizitei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja apreciază capacitatea reală de producţie în domeniul energiei. “Totodată, am vizitat șantierul de la Iernut, unde compania națională Romgaz construiește o centrală pe gaze în ciclu combinat pentru producerea energiei electrice. Mă bucur că am reușit să deblocăm acest proiect extrem de important atât pentru companie, pentru minister, ca acționar majoritar al Romgaz, dar și pentru țară. Este primul proiect din surse clasice de energie început după 1990 ce se realizează în partea de vest a României” a spus Sebastian Burduja.

“Am promis că noua centrală se va finaliza până la sfârșitul anului viitor și suntem aici ca să vedem cum decurg lucrările. Sunt încântat să constat că lucrările au un ritm satisfăcător. Finalizarea noului obiectiv energetic este importantă atât pentru siguranța în aprovizionare a consumatorilor casnici și industriali, cât și pentru securitatea energetică a țării, dar și a regiunii”.

Directorul general al Azomureș, Josh Zacharias

“Azomureş şi îngrăşămintele joacă un rol vital în economia românească, conectând cele două mari sectoare ale energiei şi agriculturii. Am avut un dialog continuu cu Guvernul României şi în special cu ministerele Economiei, Energiei şi Agriculturii pentru a identifica cele mai bune soluţii care să ne permită să ne reluăm pe deplin activitatea într-un mod sustenabil. Nu am ajuns unde ne-am propus, dar acesta este un pas important înainte şi credem că, prin continuarea dialogului, ne vom asigura că Azomureş ajunge la 100% din capacitate şi contribuie la ambiţia Guvernului de a creşte volumul mărfurilor produse în România, de a asigura locuri de muncă pentru români, de a îmbunătăţi balanţa comercială şi, în cele din urmă, să vedem contribuţia la bugetul de stat într-un mod productiv”, a declarat directorul general al Azomureș, Josh Zacharias.

Depogaz Ploiești și Depomureș Tg. Mureș

“România și Romgaz sunt și pot să devină furnizori și mai importanți de securitate, atât în ceea ce privește energia electrică, dar și în ceea ce privește gazele naturale. Romgaz, prin filiala Depogaz Ploiești, a înmagazinat deja, pentru iarna care vine, 2,715 miliarde metri cubi de gaz. În total, cele două companii, Depogaz Ploiești și Depomureș Tg. Mureș, au, împreună, peste 3 miliarde mc de gaze înmagazinate pentru a trece cu bine iarna 2023 – 2024. Ceea ce înseamnă că peste 95% din capacitatea de înmagazinare este utilizată, adică ne-am depășit cu mult ținta asumată de Uniunea Europeană, de a avea depozitele pline în proporție de 90% la 1 noiembrie”, a completat Minsitrul Energiei, Sebastian Burduja.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

În Săptămâna Europeană a Dezvoltării Durabile se inaugurează o cișmea publică pe Dâmbovița

Articolul următor

Producția de îngrășăminte complexe NPK, Azotat de Amoniu și Nitrocalcar va fi reluată la Azomureş din octombrie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share